Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Δημοσίευμα για μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ μέσω Β.Β Ακρωτηρίου


Οι ΗΠΑ μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ από όλη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την τεράστια αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι.

Η έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι περισσότερα από 40 μεταφορικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, 20 βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη και επτά βαρέα μεταγωγικά ελικόπτερα έχουν πετάξει στη RAF Ακρωτήρι, την τεράστια βρετανική βάση στην Κύπρο, μεταφέροντας εξοπλισμό, όπλα και δυνάμεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι είναι εδώ και καιρό ο σταθμός για τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις εκστρατείες βομβαρδισμών στη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται 180 μίλια από το Τελ Αβίβ με διάρκεια πτήσης 40 λεπτά.

Τα αεροπλάνα περιέχουν φορτίο από στρατηγικές αποθήκες που ανήκουν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ανέφερε η Haaretz. Περίπου οι μισές πτήσεις των ΗΠΑ λέγεται ότι «παρέχουν στρατιωτική βοήθεια».

Η Declassified βρήκε ότι τα αμερικανικά όπλα και εξοπλισμός πιθανότατα παραδίδονται στη RAF Ακρωτήρι από αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Στις 18 και 24 Οκτωβρίου, πέταξαν δύο τεράστια στρατιωτικά αεροσκάφη C-17A Globemaster στο Ακρωτήρι από την αεροπορική τους βάση στη Ρότα στη νότια Ισπανία. Στις 25 Οκτωβρίου, πέταξε ένα άλλο C-17 στο Ακρωτήρι από την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Το C-17 είναι ικανό να μεταφέρει 134 άτομα προσωπικό και πολλούς τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τανκς Abrams και ελικοπτέρων Black Hawk. Ο αμερικανικός στρατός σημειώνει ότι ο ρόλος του C-17 είναι να «μεταφέρει γρήγορα και να διατηρεί μια αποτελεσματική δύναμη μάχης κοντά σε μια πιθανή περιοχή μάχης».

Στις 5 Νοεμβρίου, ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130J Hercules πέταξε από τα Άδανα στη νότια Τουρκία προς τη RAF Ακρωτήρι. Τα Άδανα φιλοξενούν την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, μια σημαντική εγκατάσταση των ΗΠΑ με 5.000 Αμερικανούς υπαλλήλους. Το Hercules μπορεί να μεταφέρει 128 μάχιμους στρατιώτες και 19.600 κιλά φορτίου.

Η Declassified δεν βρήκε κανένα αεροπλάνο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) που να έφτανε από αυτές τις βάσεις τους δύο μήνες πριν από την έναρξη της εκστρατείας βομβαρδισμών στη Γάζα.

Αμερικανικά αεροπλάνα που προσγειώνονται στην αεροπορική βάση Nevatim - που βρίσκεται στο νότιο Ισραήλ κοντά στην έρημο Negev - παρέδωσαν όπλα στον ισραηλινό στρατό, ανέφερε επίσης η Haaretz. Επιπλέον, τα αμερικανικά αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ μετέφεραν, μεταξύ άλλων, τεθωρακισμένα οχήματα.

Παράδοση όπλων

Εντοπίστηκαν επίσης τέσσερις πτήσεις της USAF που αναχώρησαν από το Ακρωτήρι τις τελευταίες 12 ημέρες με προορισμό το Ισραήλ.

Τα αεροσκάφη ήταν CN-35 και C-295 που αναπτύχθηκαν από κοινού από τις εταιρείες CASA της Ισπανίας και IPTN της Ινδονησίας. Οι στρατιωτικοί τους ρόλοι περιλαμβάνουν θαλάσσια περιπολία, επιτήρηση και μεταφορά προσωπικού και όπλων. Το C-295 μπορεί να μεταφέρει 71 στρατιώτες και ωφέλιμο φορτίο 9.250 κιλών.

Ένα άλλο αεροσκάφος της USAF πέταξε αργά το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου από το Ακρωτήρι στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τη Βηρυτό και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ακρωτήρι ξανά μια ώρα αργότερα. Δεν είναι γνωστό τι παραλήφθηκε ή άφησε.

Η Declassified ρώτησε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΥΠ) ποια αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούσαν στο Ισραήλ από τη βάση του στην Κύπρο και τι μετέφεραν.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πληροφορίες, λέγοντας ότι: «Σε απάντηση στην κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα, εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, την ενίσχυση της σταθερότητας και την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών στην περιοχή. Οποιαδήποτε χρήση των βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σύμφωνη με αυτούς τους στόχους».

Αλλά πιστεύεται ότι η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει τι υπάρχει στα αμερικανικά αεροπλάνα. Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε πρόσφατα στο κοινοβούλιο: «Θα απαιτείται εξουσιοδότηση του ΗΒ για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις των ΗΠΑ που περιλαμβάνουν τη χρήση των Κυρίαρχων Βάσεων» στην Κύπρο.

«Η πιο σημαντική διεθνής ανάπτυξη»

Η Haaretz γράφει ότι η Κύπρος παρέχει «τη σημαντικότερη διεθνή ανάπτυξη δυνάμεων και εξοπλισμού» για στρατιωτικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Declassified αποκάλυψε ότι 33 στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πετάξει από το Ακρωτήρι στο Τελ Αβίβ από τις 11 Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων κάθε μέρα για δύο εβδομάδες αμέσως μετά την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γάζα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε 17 από αυτές τις πτήσεις, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το φορτίο ή το προσωπικό στο πλοίο.
Είναι πιθανό ότι οι ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ σε ορισμένες από αυτές τις πτήσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει μια «Ανακοίνωση D» - ένα αίτημα προς τα μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την «εθνική ασφάλεια» - για να αποτρέψει τον βρετανικό Τύπο από το να αναφέρει τον ρόλο της SAS στη Γάζα.

Η Sun ανέφερε ότι στις 27 Οκτωβρίου ότι η SAS είχε αναπτυχθεί στην Κύπρο.

Άλλη μυστική δραστηριότητα περιλαμβάνει τα ιπτάμενα drones παρακολούθησης των ΗΠΑ πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι New York Times στις 2 Νοεμβρίου. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανακαλύφθηκαν από την εφημερίδα σε έναν ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων και αργότερα επιβεβαιώθηκαν από δύο αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Τα αεροσκάφη είναι MQ-9 Reaper, τα οποία λειτουργούν από δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατανοεί ότι οι New York Times δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν από πού απογειώνονταν τα drones. Η διαδρομή πτήσης δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι το Ακρωτήρι, μεταξύ άλλων πιθανών τοποθεσιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε εάν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν από τη βρετανική βάση στην Κύπρο.

Η μυστικότητα των ΗΠΑ

Η φύση της παρουσίας του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο καλύπτεται από μυστικότητα. Η Βρετανία έχει δύο «Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων» στην Κύπρο – γνωστές ως Δεκέλεια στα ανατολικά του νησιού και Ακρωτήρι στα δυτικά – οι οποίες είναι μεγάλες, άκρως μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών που αποτελούν το 3% της χερσαίας έκτασης του νησιού.

Η USAF είχε μια βάση στο βρετανικό έδαφος στην Κύπρο για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά το μέγεθός της κρατούνταν μυστικό για καιρό.

Η Declassified αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ επεκτείνουν την ανάπτυξή τους στο Ακρωτήρι με 129 αεροπόρους και κατασκευάζουν μια νέα εγκατάσταση 147 δωματίων σε έκταση 1,5 στρεμμάτων για να στεγάσει το προσωπικό τους.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι μια κατασκοπευτική δύναμη των ΗΠΑ, η 1η Μοίρα Αναγνώρισης (ERS), έχει αναπτυχθεί μόνιμα στη βρετανική βάση. Αυτή η μοίρα είναι η παλαιότερη ιπτάμενη μονάδα του αμερικανικού στρατού και είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση όλων των πληρωμάτων πληροφοριών και αναγνώρισης σε μεγάλο ύψος για το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2, το οποίο αρχικά χειριζόταν η CIA.

Το ERS, το οποίο εδρεύει στην αεροπορική βάση Beale στην Καλιφόρνια, πραγματοποιεί επίσης 2.400 ώρες αποστολών «υποστηρίξεως μάχης» ετησίως με το RQ-4 Global Hawk, ένα drone παρακολούθησης που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία όπλων Northrop Grumman.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ότι η μοίρα, που εδρεύει 230 μίλια από τη Γάζα, παρέχει πληροφορίες ή υποστήριξη μάχης για να βοηθήσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε όταν ρωτήθηκε από το Declassified.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνείται επίσης να αποκαλύψει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο βρετανικό έδαφος. Ένας Κύπριος που εργάζεται στη βάση του Ηνωμένου Βασιλείου είπε πέρυσι: «Υπάρχει μεγάλη παρουσία των ΗΠΑ, δεν ξέρω πώς λειτουργεί ή γιατί».

Οι New York Times ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο απέστειλε αθόρυβα στην Κύπρο ομάδες καταδρομέων από την Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Δύναμης Δέλτα του Στρατού και της Ομάδας SEAL 6 του Πολεμικού Ναυτικού, «για να παραμείνουν δίπλα σε περίπτωση που χρειαστούν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από το περιοχή".

Πώς απαντά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του 6ου Μεσογειακού Συμποσίου της BPW, σχετικά με βρετανικά δημοσιεύματα που αναφέρουν μεταφορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τις Βάσεις στο Ακρωτήρι προς το Ισραήλ, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους πληροφόρηση και ότι η Κύπρος "δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορμητήριο για πολεμικές επιχειρήσεις".

Αντίθετα, είπε ότι "η χώρα μας, μέσα από τις ενέργειές της, δείχνει και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των προσεγγίσεων μας, αυτή η προσπάθεια που κάνουμε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά και με τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε με την απομάκρυνση πληθυσμών από την περιοχή. Η χώρα μας αξιοποιήθηκε και από τους Βρετανούς και από τους Αμερικανούς και έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία", ανέφερε.

ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου