Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Οι διαδρομές του χρήματος της Χαμάς και «η Τουρκία που της στρώνει το κόκκινο χαλί»


O μηχανισμός συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς είναι ευρύς και ήρθε ξανά στο φως με αφορμή τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στη Γάζα και τα αιματηρά αντίποινα του Ισραήλ

Η Χαμάς διατηρεί δεσμούς με πολλές περιφερειακές δυνάμεις και οργανώσεις στη Μέση Ανατολή από τη δημιουργία της το 1987. Είτε πρόκειται για χρηματοδότηση, είτε για στρατιωτική βοήθεια είτε για ιδεολογική υποστήριξη, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα μπορεί να βασιστεί σε αρκετούς περιφερειακούς συμμάχους στη θανάσιμη μάχη του με το Ισραήλ. Μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι χώρες και οι οργανώσεις που υποστηρίζουν την οργάνωση βρίσκονται υπό εκτεταμένο έλεγχο. Η Αλγερία, το Ιράν, το Σουδάν και η Τυνησία και η Τουρκία έχουν εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή τους στη Χαμάς το τελευταίο διάστημα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο μηχανισμός συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς είναι ευρύς. Η ομάδα, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, λαμβάνει μεγάλο μέρος των χρημάτων της μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων που μερικές φορές επίσης διοχετεύουν νόμιμα βοήθεια για να βοηθήσουν τους πολίτες και τα έργα υποδομής στη Γάζα. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, κοινώς γνωστό ως OFAC, επέβαλε κυρώσεις σε 10 ιδρύματα που χρηματοδοτούν τη Χαμάς από τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, το Σουδάν, την Τουρκία, την Αλγερία και το Κατάρ. Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών είχαν ερευνήσει αυτές τις οντότητες για χρόνια, αλλά δεν άρχισαν να εργάζονται παρά μόνο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οι περισσότεροι από 1.500 μαχητές της Χαμάς που εισέβαλαν στο φράγμα ασφαλείας της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου σε μια συντονισμένη επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα, χρησιμοποίησαν εξελιγμένα όπλα, παρά το γεγονός ότι ο θύλακας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς είναι μια φτωχή και πυκνοκατοικημένη περιοχή, με περιορισμένους πόρους.Αλλά το θέμα ανησυχίας εδώ είναι ότι τα προηγμένα όπλα ακριβείας γίνονται μέρος του οπλοστασίου της Χαμάς, μιας ομάδας που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από δεκάδες χώρες.

Η διαδρομή του χρήματος

Αρκετά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ορισμένες χώρες χαρακτηρίζουν τρομοκράτες μόνο τη στρατιωτική τους πτέρυγα. Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα τις οικονομικές πηγές της, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τις δύο πτέρυγες της Χαμάς, την πτέρυγα κοινωνικής υπηρεσίας, Nτάουα (Dawah), και το στρατιωτικό σκέλος, τις Ταξιαρχίες Iζ-Αντ Ντιν-Αλ Κασάμ.

Η πτέρυγα των κοινωνικών υπηρεσιών είναι ενεργό μέρος της συλλογής κεφαλαίων καθώς φροντίζει για την παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Το όνομα του Ιράν έρχεται πρώτο όταν τίθεται το ερώτημα πώς χρηματοδοτείται η Χαμάς. Η Τεχεράνη αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της χρηματοδότησης, αναφέρει το Wion. Παλαιστίνιοι ομογενείς και ιδιώτες δωρητές σε όλο τον κόσμο παρείχαν μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης στο κίνημα της Χαμάς.

Οι αναφορές ισχυρίζονται ότι έλαβαν επίσης χρήματα μέσω ορισμένων ισλαμικών φιλανθρωπικών οργανώσεων στη Δύση μέσω ομάδων κοινωνικών υπηρεσιών που υποστηρίζονται από τη Χαμάς. Αυτό οδήγησε επίσης στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όπως και όταν εντοπίστηκαν.

Εκτός από το Ιράν, η Τουρκία έχει επίσης υποστηρίξει τη Χαμάς, ειδικά μετά την άνοδο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία το 2002. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί τους μαχητές της Χαμάς μέσω βοήθειας που εκτρέπεται από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού. Αλλά λέει ότι υποστηρίζει μόνο το πολιτικό κίνημα.

Οι δεσμοί του Κατάρ με τη Χαμάς

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ντόχα είναι βασικός οικονομικός υποστηρικτής της Χαμάς. «Η οικονομική του υποστήριξη ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα είναι αποδεδειγμένη και δημόσια», δήλωσε ο Ντιντιέ Μπλιόν, αναπληρωτής διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Υποθέσεων (IRIS). «Αυτές οι πληρωμές δικαιολογούνται για την πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι τελευταίοι είναι μέλη της Χαμάς. Τα χρήματα της Ντόχα είναι επομένως το ισοδύναμο της άμεσης υποστήριξης αυτής της οργάνωσης που κρατά τον παλαιστινιακό θύλακα με σιδερένια πυγμή για πολλά χρόνια».

Η οικονομική υποστήριξη ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια για να αποφευχθεί «μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», όπως ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Libération το 2018. Η πρώτη πληρωμή των 15 εκατομμυρίων δολαρίων έφτασε σε τρεις μεγάλες βαλίτσες που έφεραν στη Γάζα μέσω της ισραηλινής συνοριακής διέλευσης στο Ερέζ, βόρεια του θύλακα. Ο απεσταλμένος του Κατάρ στη Γάζα, Μοχάμεντ αλ-Εμαντί, γνωστός και ως ο ανεπίσημος ενδιάμεσος μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας, της Ντόχα και του Ισραήλ, παρέδωσε τα μετρητά.

Αυτές οι μεταφορές μετρητών πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση των Ισραηλινών και της διεθνούς κοινότητας, ανέφεραν οι Times of Israel στις 8 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «υιοθέτησε μια προσέγγιση που μοίρασε την εξουσία μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης με στόχο να γονατίσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ενώ έκανε κινήσεις που στήριξαν την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς». Επιπλέον, «τις περισσότερες φορές, η πολιτική του Ισραήλ ήταν να αντιμετωπίζει την Παλαιστινιακή Αρχή ως βάρος και τη Χαμάς ως περιουσιακό στοιχείο».

Οι δεσμοί του Κατάρ με τη Χαμάς δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και πολιτικοί. Ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, κατοικεί κυρίως στη Ντόχα από το 2012 και το πολιτικό γραφείο του ισλαμιστικού κινήματος βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Το «επικίνδυνο παιχνίδι» του μικρού εμιράτου δεν τελειώνει εκεί, προσθέτει η Μίριαμ Μπενράαντ, ειδικός στη Μέση Ανατολή και καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Schiller. «Εκτός από τη φιλοξενία ορισμένων επιφανών ηγετών του πολιτικού κλάδου της Χαμάς, η Ντόχα τοποθετήθηκε αμέσως ως διαπραγματευτής για το ζήτημα των Ισραηλινών ομήρων τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ενισχύει έμμεσα τον ρόλο της μικρής μοναρχίας του Κόλπου».

Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει επίσης καλά την επιρροή του Κατάρ στη Χαμάς. Η Γερμανία, για παράδειγμα, πρόσφατα κάλεσε το Κατάρ να παίξει «σημαντικό ρόλο» για την απελευθέρωση των ομήρων, «επειδή έχουν κανάλια επικοινωνίας που εμείς δεν έχουμε».

Ο «άξονας της αντίστασης» του Ιράν

Το Ιράν, μια από τις περιφερειακές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς με τη Χαμάς. Υπάρχουν «δύο επίπεδα» στη σχέση μεταξύ της Τεχεράνης και του ισλαμιστικού κινήματος, σύμφωνα με τον Μπίλιον. «Σε δημόσιο επίπεδο, το Ιράν υποστηρίζει την παλαιστινιακή εθνική υπόθεση, με αξιοσημείωτη υποστήριξη στη Χαμάς». Στην πραγματικότητα, το Ιράν σχηματίζει – μαζί με τη Χαμάς, το κίνημα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και τη λιβανική ομάδα Χεζμπολάχ – τον λεγόμενο «Άξονα Αντίστασης» ενάντια στο Ισραήλ. Αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

«Το δεύτερο επίπεδο δεν είναι δημόσιο: Είναι είτε οικονομική είτε υλικοτεχνική βοήθεια από τους Φρουρούς της Επανάστασης», τονίζει ο Μπίλιον. Ο Χανίγιε αποκάλυψε σε μια συνέντευξη στις αρχές του 2022 στο Al Jazeera ότι το Ιράν πλήρωσε συνολικά 70 εκατομμύρια δολάρια στην παλαιστινιακή ομάδα. Η Τεχεράνη χρηματοδοτεί γενικότερα όλες τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες με 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε το 2020.

«Η στρατιωτική υποστήριξη παρέχεται μέσω της μεταφοράς ιρανικής τεχνολογίας», δήλωσε ο Wassim Nasr, δημοσιογράφος του FRANCE 24 που ειδικεύεται στα τζιχαντιστικά κινήματα. «Αυτό συνίσταται στην παροχή τεχνογνωσίας στην παραγωγή drones και στην τροποποίηση πολιτικών drones σε στρατιωτικά drones. Αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει παράδοση πυρομαχικών και όπλων που περνούν από τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο».

Η φύση των δεσμών μεταξύ Χαμάς και Ιράν έχει οδηγήσει ορισμένες πολλούς αναλυτές να «βλέπουν» την Τεχεράνη πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η Wall Street Journal σε άρθρο της στις 8 Οκτωβρίου ισχυρίστηκε ότι «το Ιράν βοήθησε να σχεδιάσει μια επίθεση στο Ισραήλ για αρκετές εβδομάδες». Το ιρανικό καθεστώς, από την πλευρά του, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση και έκανε λόγο για «ψευδείς φήμες».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Το τουρκικό επενδυτικό ταμείο Trend GYO απάντησε πρόσφατα στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ λόγω παροχής βοήθειας στη Χαμάς, λέγοντας ότι δεν παρέχει οικονομική υποστήριξη σε κανέναν οργανισμό, αναφέρει το Reuters. Πριν απο λίγες ημέρες, οι ΗΠΑ εξέδωσαν δεύτερο γύρο κυρώσεων με στόχο την παλαιστινιακή αντιστασιακή οργάνωση Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματούχου της Χαμάς στο Ιράν και μελών του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Η δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ όρισε επίσης τους τρεις βασικούς μετόχους της Trend GYO TDGYO.IS, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της και ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου. Η Trend GYO είπε ότι ιδρύθηκε με ξένα κεφάλαια και είναι ένα ίδρυμα προσανατολισμένο στο κέρδος που υπόκειται σε τακτικό έλεγχο από το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας, το οποίο ενεργεί σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας. «Η εταιρεία μας δεν παρέχει οικονομική υποστήριξη σε κανέναν οργανισμό και είναι αδύνατο να το κάνει, δεδομένων των νόμων στους οποίους υπόκειται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Λίγες ΜΚΟ παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα, αλλά η Άγκυρα παρέχει «κυρίως ρητορική υποστήριξη» στη Χαμάς, είπε ο Νασρ. Η Τουρκία έχει μια μακρά παράδοση να υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση. Ο πρόεδρός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε την υποστήριξή του τον περασμένο Ιούλιο όταν είπε ότι «η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967 βάσει των παραμέτρων του ΟΗΕ είναι απαραίτητη για την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής μας».

Σε σύγκριση με το Κατάρ και το Ιράν, η υποστήριξη της Τουρκίας είναι περισσότερο «πολιτική» παρά οικονομική ή στρατιωτική, τονίζει ο Μπίλιον. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση δεν διατήρησε μόνο δεσμούς με τη Χαμάς, αλλά και με την Παλαιστινιακή Αρχή, με τον Ερντογάν να καλωσορίζει τους ηγέτες και των δύο στην Άγκυρα τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, «η Τουρκία έχει στρώσει επανειλημμένα το κόκκινο χαλί για τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του IRIS. Οι περιστασιακές επισκέψεις στην Άγκυρα του Χανίγιε, που ζει σε οικειοθελή εξορία μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας, είναι επίσης ένας παράγοντας.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η Άγκυρα προσπάθησε να λειτουργήσει ως μεσολαβητής στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ο Ερντογάν κάλεσε πρώτα το Ισραήλ και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη», στη συνέχεια καταδίκασε τις «επαίσχυντες μεθόδους» του Ισραήλ ως μέρος της στρατιωτικής του απάντησης στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσημη πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters στις 11 Οκτωβρίου ότι η Τουρκία διεξάγει διαπραγματεύσεις με στόχο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αμάχων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πλημμύρα Aλ-Άκσα».

Αιγυπτιακές ρίζες, προβληματικοί δεσμοί

Οι δεσμοί μεταξύ Αιγύπτου και Χαμάς είναι ιστορικοί – το παλαιστινιακό κίνημα είναι παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας ισλαμικής οργάνωσης που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928. Αυτοί οι δεσμοί αποδυναμώθηκαν το 2013 όταν ο Στρατάρχης αλ Σίσι ανέλαβε την εξουσία σε ένα πραξικόπημα κατά των δημοκρατικά εκλεγμένου Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τις σήραγγες που παρακάμπτουν τα αιγυπτιακά σύνορα προς τη Γάζα, εισάγοντας παράνομα είδη πρώτης ανάγκης, οικοδομικά υλικά, ακόμη και όπλα. Οι αιγυπτιακές αρχές έκλεισαν αργότερα τις περισσότερες από τις σήραγγες. Το Κάιρο άλλαξε ελαφρώς τη θέση του ξεκινώντας το 2018, επιτρέποντας ορισμένα εμπορικά αγαθά να εισέλθουν στη Γάζα. Η Χαμάς εισέπραξε πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους μηνιαίως το 2021 για αυτά τα αγαθά, σύμφωνα με το αμερικανικό think tank Council on Foreign Relations.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Κάιρο τοποθετήθηκε ως μεσολαβητής στη σύγκρουση, όπως η Άγκυρα. Η Αίγυπτος, η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε την ύπαρξη του Ισραήλ το 1979, είναι επίσης το μόνο άνοιγμα προς τον κόσμο για τη Γάζα, μέσω του συνοριακού σταθμού Ράφα που βρίσκεται στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου