Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

ΟΗΕ και Χαμάς: Συνένοχοι στο έγκλημα


Όταν μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από την παλαιστινιακή ισλαμική Τζιχάντ εξερράγη έξω από το νοσοκομείο Αλ-Αχλί της Γάζας, η Χαμάς ισχυρίστηκε αμέσως ότι το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει το νοσοκομείο και υποστήριξε ψευδώς ότι εκατοντάδες άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εκεί. Τα Ηνωμένα Έθνη έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ισραήλ, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκμεταλλεύτηκε την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Belt and Road στην Κίνα για να καταδικάσει το Ισραήλ για την έκρηξη. Στη φωτογραφία: ο χώρος στάθμευσης του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στη Γάζα στις 18 Οκτωβρίου 2023 μετά την εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή ισλαμική Τζιχάντ. (Photo του Shadi Al-Tabatibi/AFP μέσω Getty Images)

του

Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ και σφαγίασαν τουλάχιστον 1200 Ισραηλινούς μαζί με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων και απήγαγαν άλλους 240, τα Ηνωμένα Έθνη ενεργούν ως ανεπίσημος βραχίονας προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Φαίνεται πως βασικός σκοπός της προπαγανδιστικής εκστρατείας ─εκτός από τη συκοφαντική δυσφήμιση του Ισραήλ─ είναι η άσκηση έντονης διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός. Έτσι, η Χαμάς θα κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυνταχθεί και να ανανεωθεί και να συνεχίσει τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες μη κινδυνεύοντας από τον ισραηλινό στρατό.

Για να κατανοήσουμε πώς ο ΟΗΕ οργανώνει αποτελεσματικά τον πόλεμο προπαγάνδας της Χαμάς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ΟΗΕ, μέσω της υπηρεσίας του για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), είναι ουσιαστικά ενσωματωμένος με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας: είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε ουσιαστική διάκριση μεταξύ των δύο οργανισμών. Στις 7 Οκτωβρίου, μάλιστα, καθώς εκτυλισσόταν η σφαγή αμάχων από τη Χαμάς στο Ισραήλ, οι υπάλληλοι της UNRWA στη Γάζα πανηγύριζαν. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων UN Watch έγραψε σε μία αναφορά τον περασμένο μήνα:

«Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση για τη φρικτή σφαγή, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ορισμένους τρομοκράτες, το προσωπικό της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) πανηγύρισε αμέσως και δημοσίευσε την αιτιολογία στο Facebook. [...] Η UNRWA υπήρξε πρόσφορο έδαφος για τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες από τις πρώτες μέρες της ίδρυσής της. [...] Οι δράστες της σφαγής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, κατά την οποία δολοφονήθηκαν 11 ισραηλινοί αθλητές [...] σχεδόν όλοι μεγάλωσαν και εκπαιδεύτηκαν σε σχολεία της UNRWA. [...] Ομοίως, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ της Χαμάς που ήταν ο εγκέφαλος της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, εκπαιδεύτηκε επίσης σε σχολείο της UNRWA».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press:

«Από το 2014 ως το 2020, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ξόδεψαν σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γάζα, από τα οποία 600 εκατομμύρια δολάρια μόνο το 2020. Περισσότερο από το 80% αυτής της χρηματοδότησης διοχετεύεται μέσω της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, που αποτελούν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γάζας. Περίπου 280.000 παιδιά στη Γάζα φοιτούν σε σχολεία που διευθύνει η UNRWA, η οποία παρέχει επίσης υπηρεσίες υγείας, καθώς και επισιτιστική βοήθεια».

Ο ΟΗΕ, μέσω της UNRWA στη Γάζα, πιθανότατα γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν εκεί, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής των υπόγειων τούνελ της Χαμάς και της χρήσης τους από νοσοκομεία και ασθενοφόρα. Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να προσποιούνται «τρόμο και σοκ» για τα απαραίτητα μέτρα του Ισραήλ κατά των τρομοκρατών της Χαμάς που βρίσκονταν μεταξύ των πολιτών της Γάζας. Όπως τόνισε ο Χίλλελ Νόιερ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού UN Watch:

«Ο ΟΗΕ έχει 13.000 υπαλλήλους στη μικροσκοπική Γάζα. Ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει. [...] Όλοι γνώριζαν ότι η τρομοκρατική υποδομή της Χαμάς βρισκόταν μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου, όπου το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί. Έλεγαν ψέματα στον κόσμο για 16 χρόνια με σκοπό να παρουσιάσουν το Ισραήλ ως κακό».

Στις 24 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες υποβίβασε για πρώτη φορά το επίπεδό του προωθώντας την τυπική ρητορική της Χαμάς για θυματοποίηση. Είπε ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «δεν έγιναν στο κενό», δικαιολογώντας έτσι φαινομενικά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπήκαν καν στον κόπο να εξετάσουν λεπτομερώς τι συνέβη κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου –τους μαζικούς βιασμούς, τα φρικτά βασανιστήρια, τις ανελέητες δολοφονίες και τις απαγωγές.

Αυτή η σιωπή για το τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου συνάδει, δυστυχώς, με τη συνεχή δαιμονοποίηση του Ισραήλ από τον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ επικαλείται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο το οποίο παραβιάζει η Χαμάς ─και όχι το Ισραήλ─ χτίζοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε χώρους προστατευμένους για τους πολίτες (οι οποίοι, όταν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς δεν προστατεύονται), και χρησιμοποιώντας τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ δεν καλεί ποτέ τη Χαμάς να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους αμάχους της ως ανθρώπινες ασπίδες για να προστατεύσει τα όπλα της και να δείξει νεκρά μωρά στις τηλεοπτικές κάμερες ─υπονοώντας ότι για το θάνατό τους ευθύνεται το Ισραήλ.

Γιατί δεν επιτρέπεται στους πολίτες της Γάζας να βρουν καταφύγιο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς μήκους 300 χιλιομέτρων; Γιατί ο Ισραηλινός Στρατός έπρεπε να προστατεύσει τους πολίτες της Γάζας που διέφυγαν νότια για τη ζωή τους ─όπως τους είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ─ ενώ η Χαμάς προσπάθησε με την απειλή των όπλων να τους εμποδίσει να φύγουν;

Όλα όσα λέει και κάνει ο ΟΗΕ σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα ανατρέπουν τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς ─με σκοπό να τα χρεωθεί το Ισραήλ. Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη παπαγαλίζουν ως γεγονός οποιονδήποτε περίεργο ισχυρισμό προβάλλει η Χαμάς, όπως τον αριθμό των θυμάτων στη Γάζα, που παραδόξως δεν αναφέρει ποτέ τρομοκράτες της Χαμάς, αλλά κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Όταν η Χαμάς υποστήριξε στις 17 Οκτωβρίου ότι το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει το νοσοκομείο Αλ-Αχλί της Γάζας, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, ο ΟΗΕ έσπευσε να κατηγορήσει το Ισραήλ. Ο Γκουτέρες χρησιμοποίησε την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Belt and Road στην Κίνα για να καταδικάσει το Ισραήλ για την έκρηξη έξω από το νοσοκομείο και να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Ντένις Φράνσις, πρόεδρος της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δήλωσε ότι ήταν «σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος».

Στις 18 Οκτωβρίου, το Ισραήλ δημοσίευσε στοιχεία που έδειχναν ότι το χτύπημα στο συγκρότημα του νοσοκομείου ήταν μια ρουκέτα που στόχευε το Ισραήλ και εκτοξεύτηκε από την παλαιστινιακή ισλαμική Τζιχάντ. Ο ΟΗΕ δεν είπε τίποτα. Αντίθετα, ο ΟΗΕ κάνει μια αδιάκοπη εκστρατεία, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι σκόπιμα στοχεύει σχολεία, παιδιά, πολίτες, νοσοκομεία και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ενώ τα παραπάνω προστατεύονται από επιθέσεις κατά τη διάρκεια πολέμου από το διεθνές δίκαιο, αυτή η προστασία δεν ισχύει σε περίπτωση που σχολεία, νοσοκομεία και άλλοι χώροι που προορίζονται για πολίτες χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η παράνομη στρατιωτική χρήση από τη Χαμάς νοσοκομείων, σχολείων και άλλων χώρων που προορίζονται για πολίτες αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από χρόνια. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον μίλησε για αυτό το 2016. «Όταν η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, το κάνει από νοσοκομεία και σχολεία», είπε.

Το ΝΑΤΟ δημοσίευσε μια έκθεση το 2019, η οποία ανέφερε ωμά:

«Η Χαμάς, μια ισλαμιστική στρατιωτική ομάδα και η de facto κυβερνητική αρχή της Λωρίδας της Γάζας, χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες σε συγκρούσεις με το Ισραήλ από το 2007. Σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), το έγκλημα πολέμου της χρήσης ανθρώπινων ασπίδων περιλαμβάνει "χρήση της παρουσίας ενός πολίτη ή άλλου προστατευόμενου ατόμου για να καταστήσει ορισμένα σημεία, περιοχές ή στρατιωτικές δυνάμεις απρόσβλητες από στρατιωτικές επιχειρήσεις". Η Χαμάς έχει εκτοξεύσει ρουκέτες, έχει τοποθετήσει στρατιωτικούς κόμβους υποδομής και διαδρομές, και έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Ισραηλινό Στρατό (IDF) από κατοικημένες και εμπορικές περιοχές ή από σημεία κοντά σε αυτές.

Η στρατηγική λογική των ανθρώπινων ασπίδων έχει δύο στοιχεία. Βασίζεται στην επίγνωση της επιθυμίας του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις παράπλευρες ζημιές, και στην ευαισθησία της δυτικής κοινής γνώμης για απώλειες αμάχων. Εάν ο Ισραηλινός Στρατός χρησιμοποιήσει θανατηφόρα βία και προκαλέσει αύξηση των απωλειών αμάχων, η Χαμάς μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως νομικό εργαλείο: μπορεί να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή ευρείας σειράς κυρώσεων. Εναλλακτικά, εάν ο Ισραηλινός Στρατός περιορίσει τη χρήση της στρατιωτικής του δύναμης στη Γάζα για να αποφύγει παράπλευρες ζημιές, η Χαμάς δεν θα κινδυνεύει από ισραηλινές επιθέσεις, και ως εκ τούτου θα μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της συνεχίζοντας να πολεμά».

Όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή σε ασθενοφόρο στη βόρεια Γάζα, το οποίο χρησιμοποιούσαν τρομοκράτες της Χαμάς, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι ήταν «τρομοκρατημένος» με την ενέργεια του Ισραήλ, ενώ αγνόησε τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς. Στην πράξη, ο ΟΗΕ και η Χαμάς ενεργούν ως συνένοχοι στο έγκλημα.

Ένας τρομοκράτης της Χαμάς που συμμετείχε στη μαζική δολοφονία Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου και συνελήφθη, είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ανάκρισης:

«Το Αλ-Κασάμ (η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς) έχει τα δικά του ασθενοφόρα, μερικά από τα οποία βρίσκονται στη στρατιωτική βάση. Η εμφάνιση των ασθενοφόρων είναι παρόμοια με τα πολιτικά ασθενοφόρα, έτσι ώστε να μην προκαλούν υποψίες ή να βομβαρδιστούν από το Ισραήλ».

Ένας άλλος τρομοκράτης της Χαμάς που συνελήφθη είπε:

«Κατά τη διάρκεια της μάχης, τα ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τη μετακίνηση μαχητών, διοικητών και επιχειρηματιών. Μεταφέρονται επίσης τρόφιμα, φορτία και όπλα σε αυτά γιατί αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς τους».

Ένας άλλος τρομοκράτης που συνελήφθη είπε ότι τα ασθενοφόρα ήταν χρήσιμα για τη μεταφορά «σημαντικών ανθρώπων», όπως διοικητές της Χαμάς, επειδή «οι Εβραίοι δεν επιτίθενται σε ασθενοφόρα».

Όταν το Ισραήλ δημοσίευσε στοιχεία για το στρατιωτικό κέντρο διοίκησης της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ο οποίος συγκάλυψε τη μεταδοτικότητα της πανδημίας COVID-19 στην Κίνα και κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να καλύψει τρεις επιδημίες χολέρας στην Αιθιοπία, στοχοποίησε αμέσως το Ισραήλ.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής της έκτακτης βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς, έγραψε:

«Είμαι συγκλονισμένος από τις αναφορές για στρατιωτικές επιδρομές στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα. Η προστασία των νεογνών, των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και όλων των πολιτών πρέπει να υπερισχύσει όλων των άλλων ζητημάτων. Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης».

Ενώ αυτοί οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προσποιούνται ανειλικρινώς ότι έχουν άγνοια και περιμένουν από το κοινό να πιστέψει ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τη βάση της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, ξένοι γιατροί και δημοσιογράφοι προφανώς το γνώριζαν εδώ και χρόνια.

Ένας Βρετανός γιατρός, ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα πριν από τρία χρόνια και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη:

«Όταν μου ζητήθηκε για πρώτη φορά να δουλέψω εκεί (στo Αλ- Σίφα), μου είπαν ότι υπήρχε ένα μέρος του νοσοκομείου που απαγορευόταν να πλησιάσω και ότι, αν το έκανα, υπήρχε κίνδυνος να με πυροβολήσουν [...] υπονοώντας ότι το μέρος αυτό το χρησιμοποιούσαν για μη ιατρικούς σκοπούς. [...] Έμεινα λοιπόν μακριά, αλλά είδα μερικούς ύποπτους τύπους που δεν φαίνονταν γιατροί να μπαινοβγαίνουν όλη την ώρα. Ήταν ένας θάλαμος που οδηγούσε σε υπόγειο».

Ένας δημοσιογράφος από την Ιταλία ανέφερε ότι το 2009, όταν έφτασε στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα για να πάρει συνέντευξη από τραυματισμένα μέλη της Φατάχ, ήρθε σχεδόν πρόσωπο με πρόσωπο με το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο:

«Το Αλ-Σίφα είναι ένα πολύ μεγάλο συγκρότημα. Χάθηκα μέσα σε αυτό, και κάποια στιγμή βρέθηκα σε ένα υπόγειο μπροστά σε δύο ένοπλους άνδρες της Χαμάς με στρατιωτική στολή, οι οποίοι μου είπαν να βγω έξω. Μου έδωσαν την εντύπωση ότι φύλαγαν μια πόρτα ασφαλείας που έδινε πρόσβαση στην υπόγεια υποδομή τους. Αρκετές παλαιστινιακές πηγές με τις οποίες μίλησα αργότερα επιβεβαίωσαν ότι το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς βρισκόταν κάτω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα και ότι ο [ηγέτης της Χαμάς] Ισμαήλ Χανίγιε κρυβόταν εκεί σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης Cast Lead».

Είναι επίσης πιθανό ότι ο ΟΗΕ, με τους 13.000 υπαλλήλους του στη Γάζα, γνώριζε, όπως και οι νοσοκόμες και οι γιατροί στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, ότι ισραηλινοί όμηροι κρατούνταν εκεί. Το Ισραήλ αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς έφεραν εκεί στα φανερά ομήρους στις 7 Οκτωβρίου, με το υγειονομικό προσωπικό να κρατά ακόμη και τις πόρτες ανοιχτές για τους τρομοκράτες.

Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την υποκριτική επίδειξη αισθημάτων «σοκ και φρίκης» του ΟΗΕ βλέποντας το Ισραήλ να εξαφανίζει τον εταίρο του στη Γάζα, τη Χαμάς. Τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο, παπαγαλίζουν ό,τι η Χαμάς και ο ΟΗΕ παρουσιάζουν ως αληθή γεγονότα.

Πάνω απ' όλα, η ανοικτή συνενοχή του ΟΗΕ με τη Χαμάς θα πρέπει επιτέλους να πείσει τις ΗΠΑ ότι μεγάλο τμήμα του ΟΗΕ είναι ένας καταστροφικός οργανισμός που παρατείνει τους πολέμους. Η χρηματοδότησή του πρέπει να σταματήσει και να αντιμετωπιστεί ως ένα διεφθαρμένο λείψανο που δεν του αξίζει καμία θέση σε αυτόν τον αιώνα.

Ο Robert Williams είναι ερευνητής με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ  https://el.gatestoneinstitute.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου