Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Απριλίου 1904: H ίδρυση της “Αντάντ”, οι ισορροπίες στην Ευρώπη μεταλλάσσονται


Στάθης Βασιλείου

Βρετανία και Γαλλία συνυπογράφουν την «Εγκάρδια Συμφωνία» (Entente Cordiale), θέτοντας τέρμα στην υπερχιλιετή διαμάχη μεταξύ τους, δημιουργώντας τη βάση της συμμαχίας τους έναντι των Κεντρικών Αυτοκρατοριών της Ευρώπης.

Οι αρχικές διατάξεις αφορούσαν στον διαμοιρασμό των χώρων ευθύνης στις αποικίες: Η Γαλλία αναγνώριζε τη βρετανική κυριαρχία στην Αίγυπτο ενώ η Βρετανία τη γαλλική στο Μαρόκο, η Γαλλία απεμπολούσε τα αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας στην ακτή του Νιουφάουντλαντ στον Καναδά και λάμβανε ως αποζημίωση εδάφη στη Σενεγάλη και στη Νιγηρία. Η Βρετανία από την πλευρά της, αναγνώριζε το γαλλικό τελωνειακό καθεστώς στη Μαδαγασκάρη.

Η Αντάντ, όμως, ήταν επιβεβαίωση ότι τα βρετανογαλλικά συμφέροντα παραλληλίζονταν, ενόψει μια μεγάλης ευρωπαϊκής κρίσης. Συνδεδεμένες και οι δύο με συμμαχία με τη Ρωσία, μέσω της Τριπλής Συμμαχίας του 1882 και της γαλλορωσικής του 1894, έβρισκαν ότι η Ρωσία απομακρυνόταν όλο και περισσότερο από τις υποθέσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου και ασχολείτο με την Κεντρική Ασία και την Άπω Ανατολή.

Η έμφαση της Γερμανίας σε ναυτικούς εξοπλισμούς και η εγκατάλειψη της πολιτικής του Μπίσμαρκ από τον νέο κάιζερ Γουλιέλμο τον 2ο επίσης ήταν ανησυχητική. Έτσι, η συμμαχία των δύο μεγαλύτερων Δυνάμεων της δυτικης Ευρώπης ήταν μια λογική και καλά υπολογισμένη κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησιάζε και θα δοκίμαζε τις αντοχές των διεθνών δεσμών.

ΠΗΓΗ https://military-history.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου