Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Ισραήλ: Ήρθε η ώρα για δύσκολες αποφάσεις και απελευθέρωση ομήρων


Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Γιοάβ Γκαλάντ εκτιμά ότι η παρούσα στιγμή επιτρέπει συμφωνία με τη Χαμάς. Χρειάζεται ευελιξία, δηλώνει, και «μετά θα επιστρέψουμε στις μάχες...».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι είναι «κατάλληλη η στιγμή» ώστε να προκύψει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ωστόσο τόνισε ότι θα απαιτηθούν γι' αυτό «δύσκολες αποφάσεις».

Μιλώντας σε νέους που επιστρατεύονται στο Σώμα Τεθωρακισμένων και Μηχανικών Μάχης, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, ο Γκαλάντ είπε: «Έχουμε τη μέγιστη υποχρέωση να φέρουμε τους αιχμαλώτους μας πίσω στην πατρίδα».

Τα επιτεύγματα του Ισραήλ στους έξι μήνες πολέμου στη Γάζα, συνέχισε, «μας επιτρέπουν να είμαστε ευέλικτοι, να ενεργούμε ελεύθερα και να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε κατάλληλη στιγμή, αλλά πρέπει να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά».

Και πρόσθεσε: «Μετά θα επιστρέψουμε στις μάχες και θα κάνουμε όσα πρέπει».

«Φτάσαμε σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατζ. «Εάν τα πράγματα προχωρήσουν, μεγάλος αριθμός ομήρων θα επιστρέψει στην πατρίδα και στη συνέχεια, σταδιακά, όλοι. Αλλά να θυμάστε ότι έχουμε να κάνουμε με τη Χαμάς και δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Είμαι πιο αισιόδοξος απ' ό,τι ήμουν», είπε.

Παράλληλα, αξιωματούχος της Χαμάς δηλώνει στο Reuters ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, ο οποίος διεξάγεται στο Κάιρο με τη συμμετοχή αποστολών από το Ισραήλ, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση που αφορά την κατοχή και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει τίποτα καινούριο στις συνομιλίες στο Κάιρο», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεν υπάρχει ακόμα πρόοδος».

Νωρίτερα σήμερα, αιγυπτιακή πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, το οποίο θεωρείται πως έχει δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στα υπό συζήτηση θέματα.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου