Την εξαιρετικά στενή σχέση Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και τη συνεργασία με καίριους παίκτες στην Ε.Ε. αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, αναδεικνύει η άσκηση «Μέδουσα ’24», που θα διεξαχθεί φέτος από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου σε όλη την περιοχή γύρω από την Κρήτη φθάνοντας μέχρι την Κάσο και την Κάρπαθο.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα δύο νησιά, όπως είναι γνωστό, αποτελούν σημεία από τα οποία έχουν υπολογιστεί γραμμές βάσης για την τμηματική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Στη φετινή ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα» θα συμμετάσχουν (πέρα από την Κυπριακή Δημοκρατία), δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία. Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος αποτελούν, όπως είναι γνωστό, τα δύο κράτη-βαρόμετρο για τη στάση του αραβικού παράγοντα στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο, Αθήνα και Ριάντ αναπτύσσουν μια στενότερη σχέση, η οποία εδράζεται σε μια ευρύτερη γεωστρατηγική θεώρηση για την ευρύτερη περιοχή.
Καμία υποχώρηση
Περιττό να τονιστεί ότι το γεωγραφικό εύρος εκτέλεσης των σεναρίων της άσκησης «Μέδουσα ’24» αποτελεί και μια έμμεση υπενθύμιση από πλευράς της Αιγύπτου ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από συμφωνίες με διεθνή ισχύ, όπως η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αγκυρα, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητήθηκε από το Κάιρο να προχωρήσει οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από την αιγυπτιακή πλευρά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου