Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Μυστικές Υπηρεσίες: Πώς έγινε δυνατή η έκρηξη στα κινητά Pager της Χεζμπολάχ


Σεπτέμβριος 18, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σχεδόν 2.800 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν από την έκρηξη τηλεειδοποιητών (Pagers) που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας.

 Η ταυτόχρονη επίθεση κατέστη δυνατή με την εισαγωγή μικρής ποσότητας εκρηκτικού στις συσκευές, ισχυρίζεται ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας που συμβουλεύτηκε το BBC .

Η μαζική δολιοφθορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού τηλεειδοποιητών απαιτούσε μια τεράστια ικανότητα τόσο από κατασκοπευτική όσο και από τεχνική άποψη, σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Πώς πυροδοτήθηκαν οι τηλεειδοποιητές

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Χεζμπολάχ έχει προειδοποιήσει τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν τηλέφωνα υπό τον φόβο ότι οι Ισραηλινοί κατάσκοποι τα χρησιμοποιούν για βομβαρδισμούς.

Υπήρχε ήδη προηγούμενο: το 1996, η Shin Bet, η αντικατασκοπεία του Ισραήλ, δολοφόνησε έναν μαχητή της Χαμάς που κατασκεύαζε βόμβες χρησιμοποιώντας εκρηκτικά τοποθετημένα στο τηλέφωνό του.

Έτσι, η Χεζμπολάχ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τηλεειδοποιητές για εσωτερικές επικοινωνίες, και μια νέα παρτίδα τέτοιων συσκευών παραδόθηκε πρόσφατα.

Κάποιος –η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι είναι το Ισραήλ– μπόρεσε να μπει στην αλυσίδα εφοδιασμού αυτών των τηλεειδοποιητών.

Ένας εμπειρογνώμονας πυρομαχικών που εργαζόταν στον βρετανικό στρατό είπε στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι οι συσκευές ήταν πιθανό να περιείχαν μικρές ποσότητες 10-20 γραμμαρίων εκρηκτικής ύλης υψηλής εκρηκτικής ύλης, στρατιωτικής ποιότητας, κρυμμένες σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.

Αυτά ήταν οπλισμένα με ένα σήμα, που ονομάζεται αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου. Μόλις οπλιστεί, το πρώτο άτομο που χρησιμοποίησε τη συσκευή πυροδότησε το εκρηκτικό από όλες τις συσκευές. Αν και λιγότερο από το 1 τοις εκατό των τηλεειδοποιητών που εξερράγησαν αποδείχθηκαν μοιραία, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ένα σοβαρό ψυχολογικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ.

Μια ασυνήθιστη κυβερνοεπίθεση

Ο Joe Tidy, δημοσιογράφος του BBC στον κυβερνοχώρο, σημειώνει ότι η επίθεση έχει μια ιδιαιτερότητα στις κυβερνοεπιθέσεις.

Οι επιθέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας, με περιπτώσεις χάκερ που αποκτούν πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού. Αλλά αυτές οι επιθέσεις περιορίστηκαν μόνο σε λογισμικό.

Οι επιθέσεις στις αλυσίδες ανεφοδιασμού των ίδιων των συσκευών είναι πολύ πιο σπάνιες επειδή κάποιοι πρέπει να βάλουν τα χέρια τους  σε αυτές τις συσκευές. Αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα των μηχανών και στη συνέχεια την τροποποίησή τους σε μια λειτουργία βιομηχανικής κλίμακας.

Ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας Ντμίτρι Αλπέροβιτς φέρεται επίσης να είπε σε ανάρτησή του στο X ότι η επιχείρηση που στοχεύει τη Χεζμπολάχ είναι «ίσως μια από τις πιο εκτεταμένες επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού στην ιστορία».

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.800 άλλοι – μεταξύ των οποίων πολυάριθμοι μαχητές της λιβανικής τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ, γιατροί, αλλά και ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό – τραυματίστηκαν την Τρίτη στον Λίβανο μετά την έκρηξη των τηλεειδοποιητών που είχαν πάνω τους για επικοινωνία, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας είπε στο Reuters.

Σε επίσημη αντίδραση, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι οι τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιούσαν μέλη πολλών στρατιωτικών μονάδων και ιδρυμάτων της εξερράγησαν την Τρίτη. Ανακοινώθηκε έρευνα για την προμήθεια αυτών των συσκευών.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις εκρήξεις.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου