Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ελλάδα προμηθεύεται «kamikaze drones» από τις ΗΠΑ: Πουλάει ρουκέτες και νάρκες – Δείτε βίντεο


Επιχειρησιακό άλμα των Ενόπλων Δυνάμεων που προμηθεύονται εκατοντάδες “kamikaze drones” από τις ΗΠΑ, αφομοιώνοντας τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το enikos.gr αποκαλύπτει πόσα θα προμηθευτούμε και πότε αλλά και την απόφαση πώλησης ρουκετών και ναρκών στις ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται ότι θα τις παραχωρήσουν στην Ουκρανία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης έφερε χθες το απόγευμα στη Βουλή το πρόγραμμα προμήθειας Περιφερόμενων Πυρομαχικών από τις ΗΠΑ. Είναι γνωστά και ως καμικάζι drones.

Πρόκειται για drones αυτοκτονίας που μπορεί να εκτοξεύσει μόνος του ο κάθε μαχητής και να τα χειρίζεται επί ώρες, μέχρι που θα εντοπίσει μέσω της κάμερας τον στόχο του και θα τα κατευθύνει σε αυτόν.

Μπορούν να εξολοθρεύσουν μικρές ομάδες στρατιωτών μέχρι και άρμα μάχης, κάτι που είδαμε να συμβαίνει στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.grη Ελλάδα θα προμηθευτεί περισσότερα από 600 τέτοια drones εμβέλειας 20 και 40 χιλιομέτρων, με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τα 50 από τα συνολικά 75 εκατ. ευρώ που κοστίζουν.

Μάλιστα ο σχεδιασμός, κατά πληροφορίες του enikos.gr, αναφέρει ότι θα τα έχουν προμηθευτεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μέσα σε 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, οι Ένοπλες Δυνάμεις αφενός μεν λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη εχθρική απειλή από πλευράς Τουρκίας, το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, τα διδάγματα – συμπεράσματα από τις πρόσφατες ένοπλες συρράξεις στην Μέση Ανατολή (Συρία – Γάζα), την Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ουκρανία, αφετέρου δε παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην αμυντική τεχνολογία (Revolution in Military Affairs) προέβησαν στη σύνταξη Μελέτης Πρόσκτησης Αναβάθμισης – Εκσυγχρονισμού Στρατιωτικού Εξοπλισμού (γνωστή ως ΜΠΑΕΣΕ) για την προμήθεια Περιπλανώμενων Πυρομαχικών (Loitering Munitions) για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Ε.Δ – ΔΕΕ) και Πεζικού (ΠΖ).

Τα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά (ΠΠ) θα αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος των τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων, των «Σκιών του Αιγαίου» και των Πεζοναυτών σε επίπεδα επιχειρήσεων (κυρίως στο επιχειρησιακό – τακτικό), διότι παρέχουν εικόνα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το πεδίο της μάχης (near real time) και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσβολής στόχων ευκαιρίας ή υψηλής αξίας (High Value Targets) από την κορυφή (top attack), όπως κρίσιμες εγκαταστάσεις, οπλικά συστήματα κλπ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ακόμα κατάρτιση και έγκριση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) και του συνεπακόλουθου Κυλιόμενου Προγραμματισμού Συμβάσεων Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΚΠΣΣΕ), απαιτείται η κατ’ εξαίρεση ενεργοποίηση προγράμματος για την προμήθεια και την εν συνεχεία υποστήριξη ΠΠ Ε.Δ – ΔΕΕ.

Κατόπιν επιχειρησιακών και τεχνικοοικονομικών κριτηρίων έχουν επιλεγεί δύο τύποι ΠΠ. Πρόκειται για ΠΠ με βεληνεκές έως 20 χλμ, καθώς και για το ΠΠ με βεληνεκές έως 40 χλμ.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και κατόπιν το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ενέκριναν την εν λόγω Μελέτη και κατόπιν προχώρησαν στην ενεργοποίηση του προγράμματος (που αφορά τόσο στην απόκτηση όσο και στην εν συνεχεία υποστήριξη περιπλανώμενων πυρομαχικών με σκοπό την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των Μονάδων Ε.Δ – ΔΕΕ & Πεζικού), βάσει των προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας ( Ν. 3883/2010, Ν. 3978/2011 και Ν.3433/2006).

Έχει προταθεί η σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, διότι επιτυγχάνεται το μέγιστο της διαφάνειας, εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ (δεν θα καταβληθεί ΦΠΑ), ενώ δεν υφίστανται έξοδα έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στο ποσό των 75.200.000€ (χωρίς κρατήσεις και λοιπά έξοδα), εκ των οποίων πλέον των 2/3 θα καλυφθούν από τις ΗΠΑ, μέσω πιστώσεων Foreign Military Financing (FMF). Επομένως καθίσταται φανερό ότι αντί για 75 εκατομμύρια € από τον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα, θα απαιτηθούν μόνο 25 εκατομμύρια €.

Κεφαλογιάννης

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε περίπτωση που τα απαιτούμενα ΠΠ αποφασιζόταν να αποκτηθούν μέσω διαγωνισμού, θα χρειαζόταν ένα ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων €, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ενδεχόμενη καθυστέρηση από τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων εταιρειών.

Μετά τη διατύπωση γνώμης από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, το πρόγραμμα θα παραπεμφθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) για λήψη οριστικής απόφασης, με την παραλαβή των drones αυτοκτονίας να τοποθετείται χρονικά, όπως αποκαλύπτει το enikos.gr, περίπου 6 μήνες μετά.

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Σπαρτιάτες ψήφισαν «ναι» στην πρόταση, Ελληνική Λύση και Νίκη ψήφισαν «παρών». Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, εγκρίθηκε η πώληση ναρκών και ρουκετών προς τις ΗΠΑ από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν θα καταλήξουν τελικά στην Ουκρανία.

Πάντως πηγές από το ελληνικό πεντάγωνο τόνιζαν στο enikos.gr ότι πρόκειται για υλικό που βρίσκεται στην επιχειρησιακή του Δύση και πως η καταστροφή του θα απαιτούσε περισσότερα χρήματα από αυτά που εισπράττουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της πώλησης του.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου