Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Τα μηνύματα που στέλνει η φον ντερ Λάιεν με τη νέα Κομισιόν


ΚΛΕΙΩ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μία αυστηρή προειδοποίηση στο Βλαντιμίρ Πούτιν, υψηλές θέσεις για γυναίκες και βοήθεια στις «σπάταλες» χώρες του Νότου ήταν τα βασικά μηνύματα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τη χθεσινή σύνθεση του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων. Το Politico παρουσιάζει τα πέντε μηνύματα που στέλνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Άσχημα τα νέα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Αν έπρεπε να σταλεί μία υπενθύμιση στη Μόσχα ότι οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να στηρίζουν το Κίεβο, τότε αυτό το μήνυμα εστάλη. Η ίδια η φον ντερ Λάιεν έχει στηρίξει σημαντικά το Κίεβο τα χρόνια του πολέμου και αυτό αντανακλάται και στη νέα Επιτροπή που προτείνει. Δύο υποψήφιοι Επίτροποι σε θέσεις – κλειδιά προέρχονται από τις Βαλτικές χώρες συν την Εσθονή, Κάγια Κάλλας, που αναλαμβάνει τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Ενώ για πρώτη φορά δόθηκε χαρτοφυλάκιο Άμυνας.

Ταυτόχρονα, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια θα προετοιμάζεται η ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν διατηρεί τον έλεγχο των χρημάτων

Το βασικό χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας πηγαίνει στον Πολωνό, Πιότρ Σεραφίν, με τις χώρες – μέλη να ετοιμάζονται για μία επική μάχη για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό. Η θέση του Σεραφίν ήταν δώρο στον Πολωνό πρωθυπουργό, Τουσκ, που βοήθησε σημαντικά την εκλογή της νέας Προέδρου της Κομισιόν, ενώ ο νέος Επίτροπος θα αναφέρεται απευθείας στην Πρόεδρο αντί σε κάποιον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο.

Η φον ντερ Λάιεν περηφανεύεται για την ισότητα

Η αναζήτηση Επιτρόπων δεν οδήγησε τελικά σε ισορροπία αντρών και γυναικών στο νέο Κολέγιο, παρά τις πιέσεις που άσκησε προς τις χώρες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να στείλουν έναν άντρα και μία γυναίκα υποψηφίους από κάθε χώρα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν 11 γυναίκες Επίτροποι.

Όμως, η Πρόεδρος προσπάθησε να βρει ισορροπία με άλλον τρόπο διορίζοντας τέσσερις γυναίκες Αντιπροέδρους και δύο άντρες.

Οι χώρες του νότου παίρνουν σημαντικά χαρτοφυλάκια

Η Γαλλία συχνά θεωρείται γέφυρα μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης και ο Επίτροπός της ανέλαβε το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανίας, που επιθυμούσε το Παρίσι. Όμως, σημαντικά χαρτοφυλάκια πήραν και οι άλλες χώρες του νότου.

Η φον ντερ Λάιεν έχει τη Μελόνι κοντά της

Ο Ιταλός Επίτροπος, Ραφαέλε Φίτο, είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Και αυτό παρά τις διαμαρτυρίες των Σοσιαλδημοκρατών, του ReNew, των Πρασίνων και της Αριστεράς, που διαφωνούσαν με το να δοθεί ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε ένα μέλος του ακροδεξιού κόμματος της Μελόνι.

Αυτό αποτελεί μία ξεκάθαρη νίκη για την Ιταλίδα πρωθυπουργό, που είχε αποφασίσει να μη στηρίξει τη φον ντερ Λάιεν για Πρόεδρο.

Από την άλλη, ο Φίττο θεωρείται μετριοπαθής στο εσωτερικό του κόμματος της Μελόνι και το χαρτοφυλάκιό του είναι πολύ σημαντικό για τη Ρώμη, παρότι τα κορυφαία χαρτοφυλάκια οικονομικών κατέληξαν στη Γαλλία και την Ισπανία.

ΠΗΓΗ https://www.economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου