Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Τι σημαίνει το χαρτοφυλάκιο «Αλιεία – Ωκεανοί» που πήρε η Κύπρος


Ανδρέας Πιμπίσιης


Ο πήχης είχε αρχικά μπει στο ύψος της Μεσογείου, λόγω γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, και εν τέλει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της έδωσε το χαρτοφυλάκιο για την Αλιεία και τους Ωκεανούς. Ο Κώστας Καδής θα έχει στα χέρια του μια καυτή ατζέντα καθώς αρκετά κράτη της ΕΕ έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα στα θέματα αλιείας.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» πως ως Κυπριακή Δημοκρατία είχε τεθεί ο στόχος την ανάληψης ενός χαρτοφυλακίου που δεν είχε αναλάβει μέχρι στιγμής η χώρα, και το οποίο παράλληλα θα παρέχει δυνατότητες και προοπτικές λόγω ενδιαφέροντος με κράτη μέλη για στενή συνεργασία. Ανάμεσα στα ζητήματα που τίθενται ως στόχοι της ΕΕ είναι η  ανάγκη ενίσχυσης της διαχείρισης της αλιείας στη Μεσόγειο, η ενεργειακή μετάβαση του αλιευτικού στόλου αλλά και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Επιλέγοντας τον Κώστα Καδή για το χαρτοφυλάκιο «Αλιεία και Ωκεανοί» η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι βασίζεται «στην εμπειρία του για να συμβάλω στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου τομέα και να παρουσιάσω την πρώτη Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τους Ωκεανούς». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ενιαία οντότητα, έχει τη μεγαλύτερη αποκλειστική οικονομική ζώνη παγκοσμίως. Πέραν όμως από την εμπειρία και τις γνώσεις έπαιξε ρόλο και η χώρα καταγωγής του Κ. Καδή και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα νησιωτικό κράτος-μέλος της ΕΕ.

Θεωρείται ένα αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο για το οποίο είχε κάνει και σχετική αναφορά στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί εξαιρετικής σημασίας το χαρτοφυλάκιο θέτοντας και τον άξονα της οικονομικής πτυχής («Γαλάζια Οικονομία») και της διασφάλισης του τομέα, στο επίκεντρο των στόχων, μέσα από την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Ωκεάνιου Συμφώνου (European Oceans Pact).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε αναφέρει πως: «Μαζί, θα δείξουμε ότι η Ευρώπη θα προστατεύσει τη δική της διατροφική κυριαρχία και εκείνους που την παρέχουν σε όλους εμάς. Αυτό πρέπει να ισχύει και για τους αλιείς μας. Διασφαλίζουν ότι η αλιεία παραμένει η ψυχή των παράκτιων κοινοτήτων και οικονομιών μας. Παρέχουν μια υγιεινή προμήθεια τροφίμων στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές. Θα διορίσω έναν επίτροπο αρμόδιο για την αλιεία και τους ωκεανούς, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του τομέα, καθώς και με τη διατήρηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για την ευρωπαϊκή αλιευτική αλυσίδα. Ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για τους ωκεανούς θα επικεντρωθεί στην τόνωση της γαλάζιας οικονομίας και στη διασφάλιση της χρηστής διακυβέρνησης και της βιωσιμότητας των ωκεανών μας σε όλες τις διαστάσεις τους».

Το «Αλιείας και Ωκεανών» έχει ρυθμιστική αρμοδιότητα σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με πολύ μεγάλο οικονομικό μέγεθος για την ΕΕ και τους τομείς με τους οποίους ασχολείται. Επίσης χειρίζεται και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ).

Θεωρείται ως ένα από τα χαρτοφυλάκια με εξαιρετικό ενδιαφέρον για σειρά κρατών-μελών με έντονη αλιευτική δραστηριότητα και ισχυρή γαλάζια οικονομία (π.χ. Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σκανδιναβικές χώρες κ.ά.) ενώ μεγάλης σημασίας θεωρούνται και οι διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν ετήσιες διαβουλεύσεις για τον καθορισμό των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων για τα κοινά αποθέματα στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα. Σημειώνεται ότι νέος Επίτροπος θα πρέπει να διαχειριστεί τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξ ονόματος της Ένωσης, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο. Το γεγονός ότι ο νέος Επίτροπος δεν θα έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του μέχρι τότε, δεν αποκλείεται οι διαβουλεύσεις να μετακινηθούν για τις αρχές του χρόνου.

Σ’ ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Ωκεάνιο Σύμφωνο αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στη Γαλάζια Οικονομία και θα διασφαλίσει τη χρηστή διακυβέρνηση για τη βιωσιμότητα των ωκεανών σε όλες τις διαστάσεις. Θεωρείται, επίσης, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ως χαρτοφυλάκιο οι αρμοδιότητες του εμπίπτουν στους τομείς με «Αποκλειστικές» (Exclusive competences) και «Συντρέχουσες» (Shared Competences) αρμοδιότητες.

  • Αποκλειστικές αρμοδιότητες της ΕΕ [Άρθρο 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)]. Τομείς στους οποίους μόνο η ΕΕ μπορεί να νομοθετήσει και να εκδώσει δεσμευτικές πράξεις. Αυτό μπορούν να το κάνουν τα κράτη μέλη μόνο εάν εξουσιοδοτηθούν από την ΕΕ να εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες πράξεις.
  • Συντρέχουσες αρμοδιότητες (Άρθρο 4 της ΣΛΕΕ). Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να νομοθετούν και να εκδίδουν νομικά δεσμευτικές πράξεις. Τα κράτη μέλη ασκούν την αρμοδιότητά τους όπου η ΕΕ δεν ασκεί, ή έχει αποφασίσει να μην ασκήσει, την αρμοδιότητά της.

Επίσης άπτεται των πτυχών της «Πράσινης Μετάβασης, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για την ΕΕ. Παράλληλα ο νέος Επίτροπος θα έχει να διαχειριστεί το θέμα του καταμερισμού «Fishing Quotas».

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου