Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Η χαλάρωση των όρων χρήσης των δυτικών όπλων από την Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης Μπάιντεν - Στάρμερ


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δείχνει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία και σχεδιάζει να συζητήσει το θέμα αυτό με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στη συνάντηση τους σήμερα στον Λευκό Οίκο. 

Λίγο πριν την συνάντηση, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν στο CNN ότι δεν περιμένουν ο Μπάιντεν να δώσει άμεσα το πράσινο φως στο να επιτραπεί η χρήση των πυραύλων ATACMS για να πληγούν στόχο μέσα στη Ρωσία και μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης στείλει πυραύλους μακράς εμβέλειας, τους Storm Shadow, στο Κίεβο, όπως και η Γαλλία. Η χρήση αυτών των οπλικών συστημάτων πάντως περιορίζεται προς το παρόν εντός της επικράτειας της Ουκρανίας και για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως των ΗΠΑ. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί στις σημερινές συνομιλίες των δύο αντρών, σημειώνει το CNN.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιστέκεται εδώ και καιρό στις εκκλήσεις Ουκρανών αξιωματούχων για χαλάρωση των περιορισμών στα όπλα. Όμως, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και με την Ουάσινγκτον να παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία το Ιράν να προμηθεύει τη Ρωσία με νέους βαλλιστικούς πυραύλους, οι συζητήσεις αναζωπυρώθηκαν στον Λευκό Οίκο για μια πιθανή αλλαγή στην πολιτική αυτή. 

"Το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή", είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα εάν θα επέτρεπε σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση να πλήξουν στρατιωτικές τοποθεσίες όπως αεροδρόμια, εκτοξευτές πυραύλων, δεξαμενές καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών εντός της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, κάποιες αναλύσεις έχουν δείξει ότι η Ρωσία έχει ήδη μετακινήσει πιθανούς στόχους εκτός της εμβέλειας των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως αναφέρει το CNN. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν πάντως ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις που θα σηματοδοτούν την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στη χρήση των ATACMS, τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα. 

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου