Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Τούρκοι διδάσκουν τη «γαλάζια πατρίδα» στα σχολεία τους: Τι γράφουν στα βιβλία


Στην Τουρκία, η «γαλάζια πατρίδα» διδάσκεται σαν επίσημη Γεωγραφία.

Οαλυτρωτισμός φαίνεται πως είναι εγγεγραμμένος και στη διδακτέα ύλη της Τουρκίας, με το καθεστώς να διδάσκει σε δεκάδες εκατομμύρια παιδιά τη ρητορική για τη «γαλάζια πατρίδα» στο σχολείο.

Όπως μεταφέρει ο Μανώλης Κωστίδης για την εκπομπή Σήμερα, οι μαθητές στα σχολεία της Τουρκίας διδάσκονται νύξεις επεκτατισμού ως μέρος του επίσημου μαθήματος της Γεωγραφίας.

Αναφέρει δε πως τον Ιούνιο του 2024, είχε ξεκινήσει η διαβούλευση για τις αλλαγές στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, με τίτλο «Νέα Τουρκία, ισχυρή Τουρκία», η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

Διδακτέα ύλη η «γαλάζια πατρίδα»

Η επίμαχη εκπαιδευτική ύλη εισάγεται προοδευτικά στα σχολεία σε βάθος τριετίας. Στη Γεωγραφία συγκεκριμένα του Λυκείου έχει ήδη ενταχθεί ο όρος της «γαλάζιας πατρίδας» στα τουρκικά «Mavi vatan».

Στην ύλη περιγράφεται επίσης και η έννοια της «ουράνιας πατρίδας», σχετικά με τον εναέριο χώρο της χώρας, εισάγοντας τους μαθητές σε εθνικιστικά δόγματα του τουρκικού αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού.

Ακόμα πιο εξωφρενικό παράδειγμα κατήχησης αποτελεί και η άσκηση στην επίμαχη σελίδα του βιβλίου, που έχει ως ζητούμενο:

«Να δοθούν παραδείγματα του αγώνα της Τουρκίας, ενάντια στις άδικες διεκδικήσεις που αγνοούν τα νόμιμα γεωγραφικά συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαρακτηριστικό είναι πως αν και δίνονται ξεκάθαρα όρια για την εδαφική έκταση της Τουρκίας στο βιβλίο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τη γαλάζια πατρίδα, η οποία αναφέρεται με πολύ πιο γενικούς όρους.

ΠΗΓΗ https://www.reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου