Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Επίθεση αυτοκτονίας με 35 νεκρούς στη Μόσχα

Σε 35 ανέρχονται οι άνθρωπιο που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο αεροδρόμιο της Μόσχας,ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν

Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Έλενα Γκαλάνοβα, 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε περίπου στις 4.30 στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας κοντά στο χώρο της παραλαβής των αποσκευών στην αίθουσα άφιξης των διεθνών πτήσεων. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, βρίσκονται και ξένοι υπήκοοι. Οι αναφορές κάνουν λόγο για δύο Βρετανούς επιβάτες, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από το Foreign Office.


Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι 63 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, εκ των οποίων οι 46 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο, ενώ οι αρχές έχουν αρχίσει να απομακρύνουν τους νεκρούς.

Οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την έρευνα επιβεβαίωσαν ότι πίσω από την έκρηξη κρύβονται τρομοκράτες και πιστεύουν ότι ένας άνδρας στο πλήθος έφερε την εκρηκτικό μηχανισμό. Οι αρχές ερευνούν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου και κατέσχεσαν τα έγγραφα κίνησης στο αεροδρόμιο. Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της Ρωσίας ερευνάται ο ρόλος των αρχών ασφαλείας του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ένα πτώμα που φέρεται να ανήκει στον βομβιστή έχει βρεθεί στο σημείο της έκρηξης και φέρεται να είναι αραβικής καταγωγής. Ανώνυμες πηγές στο ίδιο πρακτορείο ανέφεραν ότι είναι ακόμη νωρίς να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για τον βομβιστή καθώς οι δράστες της επίθεσης μπορεί να χρησιμοποίησαν κάποιον που δεν ήξερε ότι θα ανατιναχτεί.

Την στιγμή της έκρηξης το αεροδρόμιο, που είναι ένα από τα πιο μεγάλα της χώρας, ήταν γεμάτο κόσμο καθώς 30 πτήσεις έφταναν εκείνη την ώρα, εκ των οποίων οι 15 από ξένες χώρες.
Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλούνται ρωσικά ΜΜΕ, πρόκειται για διπλή βομβιστική επίθεση, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν στον τηλεοπτικό σταθμό Vesti 24 ότι δύο καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν την ώρα που η αίθουσα ήταν γεμάτη κόσμο. Ωστόσο, επίσημα οι αρχές ασφαλείας της Ρωσίας διέψευσαν τις αναφορές.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι η ισχύς της μιας έκρηξης ισοδυναμεί με 5 κιλά ΤΝΤ και ότι η βόμβα διασποράς περιείχε μεταλλικά αντικείμενα προκειμένου να προκαλέσει περισσότερα θύματα.

Στον σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης του αεροδρόμιου υπήρχε πυκνός καπνός στο σημείο και σύμφωνα με εκρόσωπο του υπουργείου Υγείας ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τα σωστικά συνεργεία να διαπιστώσουν αν υπήρχαν άλλοι τραυματίες. Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου χρειάστηκε να ανοίξουν τρύπα στον τοίχο κοντά στο χώρο παραλαβής αποσκευών προκειμένου οι επιβάτες να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από το σημείο της έκρηξης.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι αρχές εξετάζουν δύο σενάρια. Η αρχική έρευνα υποδεικνύει ότι πιθανώς η έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή καμικάζι και υπάρχουν αναφορές ότι εντοπίστηκε ανάμεσα στο πλήθος, ενώ το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για βόμβα που έφτασε μέσα σε μία από τις βαλίτσες. Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αρχές αναζητούν τρία άτομα που είναι ύποπτα για την έκρηξη.

Στο σημείο έσπευσαν σπεύσει 80 ομάδες διάσωσης ενώ η εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για την κατάσταση.
Δρακόντεια μέτρα σε αεροδρόμια και τρένα-Γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες;

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποίησε επείγουσα σύσκεψη με τον γενικό εισαγγελέα, την αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει την διερεύνηση και τον υπουργό Μεταφορών, ενώ θα καθυστερήσει και την η αυριανή άφιξη του στο αυριανό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση εξέφρασε την συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων και διέταξε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια και τα μέσα μεταφοράς της χώρας μετά την επίθεση αυτοκτονίας. «Είναι απαραίτητο να κηρύξουμε ένα ειδικό καθεστώς σε όλα τα αεροδρόμια, όλους τους σταθμούς και σε όλα τους μεγάλους κόμβους μεταφοράς» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, που υπογράμμισε ότι έδωσε εντολή στον δήμαρχο και τον κυβερνήτη της Μόσχας να μεταβούν στο σημείο.

Ωστόσο, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρατήρησε ότι οι νόμοι που αφορούν στην ασφάλεια άλλαξαν πρόσφατα αλλά δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε. «Αυτό που έγινε δείχνει ότι σε ορισμένα μέρη δεν εφαρμόζεται το σύνολο αυτών των νόμων».

Την ίδια στιγμή έχει κινηθεί και η δικαιοσύνη που άνοιξε φάκελο για την υπόθεση, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. «Σας δίνω την εντολή υπουργέ Μεταφορών, Igor Levitin από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών να χρησιμοποιήσετε όλες τις σχετικές διαδικασίες με την συνεργασία της FSΒ (ρωσική υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών)» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Rosbalt οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, (FSB) γνώριζαν ότι τρομοκράτες σχεδίαζαν άμεσα μία επίθεση αλλά έψαχναν τους υπόπτους σε μία διπλανή πόλη της Μόσχας, το Zelenograd. Ρωσικά ΜΜΕ οι μεταδίδουν ότι οι πληροφορίες που είχε η FSB δεν ήταν πλήρεις και αφού έμαθαν για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα αργά το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησαν μαζί με ειδικές δυνάμεις και μεγάλο τμήμα της αστυνομίας μεγάλη επιχείρηση στο Zelenograd, χωρίς αποτέλεσμα.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται ανώνυμη πηγή και μεταδίδει ότι τρεις άνδρες που ζούσαν στην πρωτεύουσα της Ρωσίας πήραν μέρος στο σχεδιασμό της επίθεσης και πιστεύεται ότι πρόκειται για αντάρτες από τον Βόρειο Καύκασο. Οι άνδρες φέρονται να έχουν σχέση με δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία ανατινάχθηκε στη Μόσχα στις 31 Δεκεμβρίου και η άλλη συνελήφθη στο Volgograd.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου