Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ:ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΙΕΡΕΙΣ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ




Την ανησυχία του εξέφρασε  ο  Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης για το έντονο κοινωνικό πρόβλημα που σίγουρο θα δημιουργηθεί  μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα στην Εκκλησία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο Αχαιός πολιτικός στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ερώτηση στην οποία   επισημαίνει το γεγονός ότι λόγω  της επιβολής από την τρόικα του γνωστού κανόνα για τις προσλήψεις, δηλαδή για κάθε πέντε αποχωρήσεις, μόλις μία πρόσληψη, εάν αυτό ισχύσει και για τους ιερείς τότε  πολλές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιερείς.
Ο κ. Μπεκίρης ζητά από την ηγεσία τους αρμόδιου Υπουργείου να εξαιρεθούν οι χειροτονίες των κληρικών από τον κανόνα αυτό, έτσι ώστε να μην μείνουν οι εκκλησίες χωρίς ιερείς λόγω μνημονίου. 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί  μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα στην Εκκλησία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα  λόγω της οικονομικής κρίσης και της επιβολής από την τρόικα των ελεγκτών του γνωστού κανόνα για τις προσλήψεις, για κάθε πέντε αποχωρήσεις, μόλις μία πρόσληψη, πολλές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιερείς. Κι αυτό γιατί ο κανόνας που αναφέρεται παραπάνω, ισχύει και για τους ιερείς.
Είναι φανερό ότι οι  καιροί δεν είναι κατάλληλοι   για κοινωνικές αναστατώσεις και διατάραξη της ισορροπίας του κοινωνικού ιστού. Μπορεί να φαίνεται, ότι η απόφασή αυτή στηρίζεται στον κανόνα της ίσης μεταχειρίσεως, στην ουσία όμως είναι άνιση και άδικη, γιατί  αν σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους του δημοσίου, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσω των μετατάξεων, στην περίπτωση της Εκκλησίας, αυτό το θέμα δεν μπορεί να κλείσει κατ αυτόν τον τρόπο για ευνόητους λόγους. Είναι απαραίτητο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, σε συνεργασία με  το υπουργείο Εσωτερικών, να δώσουν γρήγορα μια λύση στο πρόβλημα  ζητώντας μια εξαίρεση από τον κανόνα. Διαφορετικά, αρκετά χωριά όπου οι ιερείς τους αποχωρούν λόγω σύνταξης, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιερέα και χωρίς εκκλησιασμό, κατ επέκταση.
Είναι γεγονός ότι εάν στους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει υπέρβαση και παράβαση του ορίου, στους εφημερίους υπάρχει μεγάλη μείωση, λόγω της απροθυμίας προσελεύσεως στην Ιεροσύνη. Ο ήδη μειωμένος αριθμός εφημερίων δεν πρέπει να μειωθεί  ακόμα περισσότερο, γιατί θα επέλθει  μεγάλο πλήγμα στην Εκκλησία, η οποία δεν θα ημπορέσει να επιτελέσει το έργο της και στο Ελληνικό χωριό, το οποίο έχει ακόμα τον εφημέριο στήριγμα και ελπίδα.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι εάν μείνουν τα  χωριά της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο, χωρίς ιερείς,  θα δημιουργηθεί αναστάτωση και θα προκληθούν διαμαρτυρίες από τους πολίτες, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός τι προτίθεται να κάνει ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και στην ελληνική κοινωνία;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου