Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Υπονομεύουν οι οίκοι αξιολόγησης το ευρώ;


XRIMANEWS.GRΕπικριτικός ο αντίκτυπος της ανακοίνωσης της S&P ότι θα αξιολογήσει τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ως 'επιλεκτική χρεοκοπία': «Οι προκλήσεις της Ευρώπης – ανάγκη για έναν κοινό ευρωπαϊκό πολιτικό σχεδιασμό», είναι ο τίτλος άρθρου του πρώην υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ στην εφημερίδα Tagesspiegel για την ευρωκρίση.
Ο Γερμανός πολιτικός υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη «πρώτον, να διασφαλιστεί η πρόληψη νέων προβληματικών εξελίξεων, δεύτερον, να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις προκλήσεις της εποχής μας, και τρίτον, να καθοριστούν οι ευρωπαϊκές θέσεις για τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων».
 
Ο κ. Γκένσερ επικαλείται τις προτάσεις Ζαν-Κλοντ Τρισέ για Ευρωπαίοι υπουργό Οικονομικών και προτείνει τη σύσταση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ενώ καλεί τη Γερμανία και τη Γαλλία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν δυναμικά στη διαμόρφωση μιας νέας Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στη διεθνή πραγματικότητα και καταλήγει:
«Είναι όντως οι ευρωπαϊκοί λαοί κουρασμένοι από την Ευρώπη ή μήπως περιμένουν πότε η Ευρώπη δεν θα διοικεί μόνον, αλλά και θα διαμορφώνει; Η έλλειψη προοπτικών προκαλεί επίσης κόπωση.»
 
«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υπονομεύει την βοήθεια προς την Ελλάδα», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία σε σχόλιό της με τίτλο «Οίκος με ίδια συμφέροντα» (σχολιαστής Κέρστιν Γκάμελιν) τονίζει ότι είναι καιρός οι κυβερνήσεις να μην εξαρτώνται από τους οίκους αξιολόγησης: «Δεν είναι δυνατόν η μικρή Ελλάδα να καταστεί σύμβολο για την καταστροφή της ΕΕ…Μια αναδιάρθρωση και ένα ευρύ σχέδιο ανάπτυξης θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα. Οι αμερικανικοί θεοί (οι οίκοι αξιολόγησης) θα πρέπει να συρρικνωθούν σε αυτό που είναι: καπιταλιστικές επιχειρήσεις.»
 
«Ο δρόμος της Αργεντινής», είναι ο τίτλος ανάλυσης στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung (του Καρλ Μόσες από το Μπουένος Άιρες), όπου υποστηρίζεται ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής, αλλά:  «Η δραστική αναδιάρθρωση του χρέους δεν ήταν χωρίς συνέπειες για την Αργεντινή. Τα δημοσιονομικά της χώρας δεν έχουν μέχρι σήμερα συνέλθει από την  κρίση. Υπάρχει ακόμη ανοιχτό χρέος 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι νέες πιστώσεις είναι ελάχιστες. Τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα πληρώνονται τοις μετρητοίς. Η Αργεντινή δεν μπορεί μέχρι σήμερα να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.»
«Για την Ελλάδα ο δρόμος της Αργεντινής θα ήταν ακόμη πιο επώδυνος, αλλά τελικά ενδέχεται να είναι η μόνη διέξοδος.»
 
Η Die Welt σε σχόλιό της χαρακτηρίζει τη συμμετοχή ιδιωτών σαν «Τρελή ιδέα του Σόιμπλε» που στοχεύει στο ξεγέλασμα των φορολογούμενων, των Γερμανών βουλευτών και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και υποστηρίζει: «Με όλα αυτά (τα πολιτικά τεχνάσματα) δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά ‘κουκουλώνονται’. Αποφασιστικής σημασίας τελικά είναι η επανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές και όχι η συμμετοχή των ιδιωτών-επενδυτών. Γι’ αυτό προέχει εάν η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει τα δρακόντεια μέτρα των περικοπών.»
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου