Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Έσοδα, αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις κρατούν σε «αναμμένα κάρβουνα» την Τρόικα - Κλιμάκιο των ξένων έρχεται τον Ιούλιο στην Αθήνα για τον προϋπολογισμό του 2012

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Αποκρατικοποιήσεις, δημόσια έσοδα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν για την Τρόικα τις τρεις μεγαλύτερες πληγές του Μνημονίου.
Για το λόγο αυτό, οι ξένοι ξανάρχονται εκτάκτως τέλη Ιουνίου στην Αθήνα για να ελέγξουν την πρόοδο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος αλλά και για τις πρώτες συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012.
Οι  εκτεταμένες αστοχίες που σημειώθηκαν φέτος στα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού αναγκάζουν  την Τρόικα να επιστρέψει νωρίτερα στην Ελλάδα ( σ.σ. η τακτική εξέταση της οικονομίας ενόψει της 6ης δόσης του δανείου ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Αυγούστου) προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για την μείωση του φετινού ελλείμματος στο 7,5% από 10,5% που διαμορφώθηκε το 2010.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν να υπάρξει ένα «μίνι» συμπληρωματικό πακέτο μέτρων που θα διασφαλίζει την επιτυχία αυτού του στόχου.

«Πρόκειται για ένα νέο έκτακτο πακέτο το οποίο θα εστιάζει στον τομέα των δημοσίων δαπανών, με τον κλάδο της υγείας να είναι πρώτος στην λίστα των νέων περικοπών» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Επίσης, η τρόικα αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για το δημοψήφισμα που εξετάζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το φθινόπωρο και να πιέσει ώστε να υπάρξει ευρεία συναίνεση στην ψήφιση του νέου μνημονίου και δανειακής σύμβασης που θα τεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
Οι  ξένοι θα μείνουν για δύο εβδομάδες στην Αθήνα και μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν και τις πρώτες επαφές με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου για την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού.
Οι δανειστές της Ελλάδας επιθυμούν την πλήρη εμπλοκή στους τομείς λειτουργίας  του κράτους.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που ανακοινώθηκε μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, κωδικοποιεί τους 10 νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας στους οποίους θα εστιαστεί  η προσοχή της Τρόικας.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει επίσης νέες μειώσεις μισθών, κλείσιμο φορέων και ΔΕΚΟ, αυξήσεις τιμολογίων, νέες περικοπές στις συντάξεις και αλλαγές στα εργασιακά.
Στη νέα έκδοση του μνημονίου (σελ. 114) αναφέρεται ξεκάθαρα πλέον ο όρος των απολύσεων (dismissed), εφόσον οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είναι πάνω από 12 μήνες σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (δηλαδή παίρνουν το 60% του βασικού τους μισθού μόνο)και δεν έχουν βρει άλλη θέση απασχόλησης.
Oι τομείς στους οποίους θα τοποθετηθούν τα στελέχη από την Ευρώπη για να προωθούν τις αλλαγές και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι: αγορά εργασίας, επενδύσεις, αναμόρφωση δικαστικού συστήματος, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, φορολογία, έλεγχος δαπανών, αναδιοργάνωση Δημοσίου, αναμόρφωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται πως υπήρξαν καθυστερήσεις μέχρι τώρα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στους περιορισμούς που θέτουν τόσο η δημόσια διοίκηση, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, όσο και ο πολιτικός συντονισμός.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπονται επίσης:

•Η νέα μείωση των μισθών, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

•Το «λουκέτο» εντός του Αυγούστου για 6 ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ) και τη συγχώνευση άλλων 5 (ΟΣΚ, Θέμις ΚατασκευαστικήΑ.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ και ΕΘΙΑΓΕ με ΔΗΜΗΤΡΑ). Προβλέπει επίσης σημαντική συρρίκνωση της ΕΡΤ. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει το κλείσιμο άλλων 40 μικρών οργανισμών του Δημοσίου καθώς και η συγχώνευση άλλων 25.

• Η αύξηση των τιμολογίων των ΟΣΕ και ΟΑΣΑ τουλάχιστον κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο του 2013! Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες θα επανεξεταστούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης των δύο ομίλων. Παράλληλα, έχει ζητηθεί από όλες τις ΔΕΚΟ να καταρτίσουν σχέδια περικοπών δαπανών (μισθολογικών και άλλων) κατά 10%.

• Η επανεξέταση του συστήματος όλων των κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα με την ταυτόχρονη θέσπιση εισοδηματικών κι άλλων κριτηρίων για την παροχή τους. Στόχος είναι να περιοριστούν οι εισπράξεις κοινωνικών επιδομάτων από αυτούς που δεν τα δικαιούνται. Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι έτοιμο σχέδιο συνολικής αναθεώρησης των προγραμμάτων κοινωνικών παροχών.

•Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει προχωρήσει και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων.

• Η αναθεώρηση μέσα στον Ιούλιο της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

•Η αναθεώρηση του συστήματος των αναπηρικών συντάξεων ώστε οι δαπάνες γι’ αυτές να μειωθούν.

• Η περικοπή του εφάπαξ για τους συνταξιούχους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μάλιστα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες για το πώς θα προχωρήσει η περικοπή των εφάπαξ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου