Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

FT: Κριτική για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Κριτική στις ευρωπαϊκές επιλογές για την συμμετοχή ιδιωτών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας ασκούν με σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.


Αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας επικρίνει την πολύπλοκη στρατηγική με την οποία οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επιδιώκουν να εμπλέξουν τις ιδιωτικές τράπεζες στο νέο πακέτο στήριξης. Αν και αναγνωρίζει ότι με το γαλλικό σχέδιο περιορίζονται οι πιθανότητες ζημίας για τους ιδιώτες επενδυτές, εντούτοις θεωρεί πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το υψηλό επιτόκιο των 30ετων ομολόγων που θα κυμαίνεται από 5,5% έως και 8%. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος των Financial Times η αποδοχή των όρων για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν αποτελούσε μέρος της αρχικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Έλληνες θα μπορούσαν να αρνηθούν, ωστόσο δεν το πράττουν διότι «δείχνουν φοβισμένοι απέναντι στις επιπτώσεις μιας άμεσης χρεοκοπίας». Επικρίνει δε, τη Γερμανία για τη στάση που έχει κρατήσει και την επιμονή τους στη συμμετοχή ιδιωτών.
Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι αυτά καταταχθούν στην κατηγορία της χρεοκοπίας από όλους τους οίκους αξιολόγησης.
«Η ΕΚΤ θα βασιστεί στην αρχή της χρήσης της καλύτερης δυνατής αξιολόγησης από τους οίκους» ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας, επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος του χρηματοοικονομικού κλάδου που δεν κατονομάζεται. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Η ΕΚΤ έχει άρει τις απαιτήσεις περί πιστοληπτικών αξιολογήσεων για τα ελληνικά και τα ιρλανδικά ομόλογα. Έχει επισημάνει, ωστόσο, ότι θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση, εάν η χώρα χρεοκοπήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου