Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

JP Morgan: Η πιστωτική κρίση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/
Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιστωτική κρίση, ενώ στα επόμενα τρίμηνα θα εμφανίσει ήπια ύφεση, υποστηρίζει οικονομολόγος της JP Morgan, σύμφωνα με τους Financial Times.



Ο Ντέιβιντ Μακί διστάζει να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τα χαρακτηριστικά της ύφεσης, καθώς οι συνθήκες είναι ασυνήθιστες και στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα.
Η αβεβαιότητα δεν οφείλεται μόνον στην ικανότητα των πολιτικών ηγεσιών να αντιδράσουν δυναμικά, καθώς πλέον εγείρονται ερωτηματικά για το εάν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες πολιτικές στήριξης, τονίζει.
Επίσης, ούτε η ύφεση θα μοιάζει με τις αντίστοιχες της δεκαετίας του 1970, του 1980 και του 1990, καθώς αυτές οφείλονται στο «σοκ» νομισματικής πολιτικής που έπληξαν τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan, η ύφεση που θα έρθει θα διαθέτει κοινά χαρακτηριστικά με αυτή του 2008-2009, οπότε και εκδηλώθηκε σοκ νομισματικής πολιτικής, καθώς και ένα σοκ τιμών σε στοιχεία ενεργητικού, προκαλώντας πλήγμα στις τράπεζες.
«Αντί για σοκ νομισματικής πολιτικής, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίση εμπιστοσύνης, όσον αφορά τη φερεγγυότητα των κρατών, που εντείνεται λόγω του ευάλωτου χρηματοοικονομικού συστήματος. Η μείωση των τιμών στα στοιχεία ενεργητικού και οι πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες, παραπέμπουν στην κατάσταση που επικρατούσε αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Παρά τη ρευστότητα που διασφαλίζει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι πιέσεις που δέχονται οι τελευταίες επιφέρουν αυξημένα κόστη δανεισμού, σκληρότερη δανειοδοτική πολιτική και σε επιθυμία απομόχλευσης των ισολογισμών από τις τράπεζες.
Ως εκ τούτου, ο αναλυτής εκτιμά ότι η πιστωτική κρίση θα επιδεινωθεί, με άμεσα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.
Βέβαια, ο Μακί εκτιμά ότι οι συνθήκες δεν θα είναι τόσο ακραίες όσο το 2008, καθώς υποστηρίζει ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ένα «ασύμμετρο σοκ στην ευρωζώνη και όχι ένα παγκόσμιο σοκ».
Ως εκ τούτου, προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι ήπια και θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 1%, ενώ δεν θα διαρκέσει πέραν του επόμενου καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου