Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Συγκρούσεις δίχως τέλος στη Λιβύη - χωρίς νερό και τροφή οι άμαχοι

Από το ιστολόγιο

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τους αντάρτες στη Λιβύη να σταματήσουν τις καταχρήσεις.

Όλη τη μέρα, σήμερα, Παρασκευή, οι άμαχοι στη Σύρτη αγοράζουν πανάκριβη βενζίνη και εγκαταλείπουν με τα αυτοκίνητά τους την πόλη τους, την ώρα που οι δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης, μέσα στην πόλη, αναζητούν φίλα προσκείμενους στον Μουάμαρ Καντάφι μαχητές. Οι τελευταίοι ως και τώρα δεν διστάζουν να σκοτώνουν αμάχους, με την κατηγορία ότι είναι φιλικοί με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Άλλοτε, τους εξαναγκάζουν να πολεμούν στο πλευρό τους.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι, μια πόλη με 100 χιλιάδες κατοίκους, από τρείς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ στον ενάεριο χώρό της κάνουν περιοδικά την εμφάνισή τους τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, τα πολεμοφόδια των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Σύρτης μειώνονταν διαρκώς τις τελευταίες ώρες, σε βαθμό πλήρους εξάντλησής τους.



Ακροβολισμένοι «ελεύθεροι σκοπευτές», εν δράσει, καθιστούν τη γενική κατάσταση από τον τομέα της ασφάλειας ακόμα πιο δύσκολη.
Ακριβώς με τη δύση του ηλίου, σε όλη την πόλη αντήχησαν πέντε πολύ σφοδρές εκρήξεις, όμως άγνωστης μέχρι στιγμής προέλευσης.
Στο μεταξύ, εξελίσσεται ένα μαρτύριο πείνας, αλλά και δίψας για τους αμάχους.
«Και φοβάμαι και πεινώ» δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γάζι Αμπντούλ Ουαχάμπ, που διαμένει στην πόλη τα 40 τελευταία έτη. Τα τελευταία 24ωρα, μετά μια ΝΑΤΟϊκή αεροπορική επιδρομή, που έπληξε την κατοικία του, μαζί με την οικογένειά του παρέμεινε στο ύπαιθρο.
Στα τοπικά νοσοκομεία, τα ιατρικό υλικό δεν επαρκεί. Η ηλεκτροδότηση είναι πολύ προβληματική.
Ο ΟΗΕ στέλνει βυτιοφόρα με νερό στα περίχωρα της Σύρτης, ώστε να ξεδιψάσουν οι άμαχοι που την εγκαταλείπουν με τα αυτοκίνητά τους.
Ενώ συμπληρώθηκε ένας μήνας αφότου το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ελέγχει την Τρίπολη, ο Μουάμαρ Καντάφι, που κυβέρνησε επί 42 συναπτά έτη, παραμένει άφαντος.
Στην κωμόπολη Γαντάμες στη νοτιο-ανατολική έρημο της Λιβύης, κοντά στα αλγερινά σύνορα, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της προσωρινής κυβέρνησης είχε νωρίτερα σήμερα συνομιλίες με φυλάρχους Τουαρέγκ, με στόχο τη διατήρηση της δημόσια τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, στην ίδια περιοχή εκτιμάται ότι μπορεί πλέον να κρύβεται ο Μουάμαρ Καντάφι.
Η Λιβύη καλείται να σταματήσει τις κακοποιήσεις
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε σήμερα, Παρασκευή, τους ηγέτες των Λίβυων ανταρτών να εμποδίζουν τις δυνάμεις τους να προβαίνουν σε αυθαίρετες συλλήψεις και να κακοποιούν κρατούμενους στις φυλακές της χώρας και σε αυτοσχέδια κέντρα κράτησης.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, με τη βοήθεια των διεθνών υποστηρικτών του, «χρειάζεται επειγόντως να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα δικαιοσύνης, κάτι στο οποίο δεν έχει δοθεί αρκετά υψηλή προτεραιότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αυτή που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη.
Η οργάνωση προσθέτει πως το προσωπικό της επισκέφθηκε 20 κέντρα κράτησης στην Τρίπολη και πήρε συνεντεύξεις από 53 κρατούμενους.
«Οι κρατούμενοι ανέφεραν κακομεταχειρίσεις σε έξι κέντρα, περιλαμβανομένων ξυλοδαρμών και χρήσης ηλεκτροσόκ, και μερικοί απ' αυτούς έδειξαν τα τραύματά τους για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους. Σε κανένα δεν δόθηκε η δυνατότητα να διατυπώσει τις καταγγελίες του ενώπιον δικαστού», αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μετά την πτώση της κυβέρνηση του Καντάφι στα τέλη Αυγούστου, τοπικές οργανώσεις ενόπλων που συμμάχησαν με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο συνέλαβαν χιλιάδες ανθρώπους και τους έθεσαν υπό κράτηση χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με την οργάνωση.
Στη Λιβύη ο Ιταλός ΥΠΕΞ
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, μετέβη στη Λιβύη για να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση της χώρας και να την διαβεβαιώσει ότι μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι οι διπλωματικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν άρρηκτοι.
Ο Φρατίνι αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ και τον δεύτερο τη τάξει του Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία διπλωματική πηγή στην Ιταλία.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή «στόχος της επίσκεψης είναι να αποκατασταθούν οι στενές σχέσεις με τον λιβυκό λαό» και «να συμμετάσχουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας».
Ο Φρατίνι αναμένεται επίσης να συναντηθεί και με άλλους αξιωματούχους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ανάμεσά τους οι υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών της μεταβατικής κυβέρνησης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μουάμαρ Καντάφι είχαν υπογράψει τον Αύγουστο του 2008 μία Συμφωνία Φιλίας, με στόχο να αφήσουν πίσω το αποικιακό τους παρελθόν, η οποία όμως ανεστάλη μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Λιβύη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου