Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τι θα συμβούλευε ο Διονύσιος των Συρακουσών την ΕΚΤ; Να τυπώσει χρήμα για να σώσει την Ελλάδα....

Από το ιστολόγιο http://www.bankingnews.gr/

     Την ώρα που ο κίνδυνος χρεοκοπίας πλανάται απειλητικά πάνω από την Ελλάδα, με τις ενδείξεις να τείνουν ότι θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να δούμε μία περίπτωση του «απώτερου» παρελθόντος και πως οι πρόγονοι των Ελλήνων είχαν λύσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους τους.
Σύμφωνα με την μελέτη “Foreign Bonds: An Autopsy” (ξένα ομόλογα: μία αυτοψία), των Max Winkler και Thomas H. Healy, περίπου το 400 π.Χ. ο Διονύσιος των Συρακουσών, τύραννος, είχε βρεθεί στη δύσκολη θέση να διαχειριστεί ένα υπέρογκο χρέος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Διονύσιος απολάμβανε όλα τα οφέλη ενός σύγχρονου κράτους. Ήταν τύραννος. Επομένως η πολιτική του δεν ελεγχόταν. Όλο το χρέος του ήταν σε εγχώριους πιστωτές και όχι σε «βαρβαρικά» φύλα. Όπως άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση που έχει δανειστεί κυρίως από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, με τους οποίους μοιράζεται το ίδιο νόμισμα.
Ενώ είχαν προταθεί πολλές λύσεις ο Διονύσιος διέταξε να συγκεντρωθούν όλα τα χρήματα στην κυβέρνηση, και μετά προχώρησε στη μετατροπή κάθε νομίσματος σε… δύο. 
Διπλασιάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα χρήματα των Συρακουσών ήταν πλέον σε θέση να πληρώσει τα χρέη στο ακέραιο. Κανείς δεν πρόσεξε ότι υπήρξε μία τεράστια υποτίμηση του νομίσματος…
Εάν πραγματικά οι αγορές χρειάζονται μία τέτοια αποφασιστική πολιτική για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τότε ίσως η Συνθήκη της Λισαβόνας χρειαστεί αρκετές τροποποιήσεις.
Υπό αυτήν την προοπτική, οι δύο αναλυτές αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί απλά να τυπώσει χρήμα. Και όσοι εναντιώνονται σε αυτήν την προοπτική, η λογική του Διονύσιου έδειξε ότι είναι προτιμότερο να πληρωθούν οι πιστωτές έστω και με πληθωριστικό χρήμα, από το να μην πληρωθούν καθόλου.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου