Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τα μάζεψαν οι ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης γύρω από τις κυπριακές έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, ανασκευάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του, Βικτώριας Νούλαντ.

Κληθείς να ξεκαθαρίσει την αμερικανική θέση, ο εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ, αφού υποστήριξε αρχικά ότι ίσως κάποιες από τις δηλώσεις Νούλαντ ερμηνεύτηκαν αποσπασματικά, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγουν έρευνες για ενέργεια. Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι μία αμερικανική εταιρεία είναι αναμειγμένη στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Κύπρου.
Ο κ. Τόνερ επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για να επανενώσει τη νήσο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Η κυβέρνησή του, είπε, συνεχίζει να πιστεύει ότι όλοι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι της νήσου θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης και ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει ανάγκη η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων να παρεμποδίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Τόνερ απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση για τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη οδός. Υπάρχει η κυπριακής ηγεσίας διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλυθούν αυτά τα θέματα.
Κληθείς από Τούρκο δημοσιογράφο να ξεκαθαρίσει αν η θέση των ΗΠΑ είναι πως οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τόνερ απάντησε: «Αυτή είναι η θέση μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου