Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η Σλοβακία καθυστερεί το ΕΤΧΣ

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Είναι προς το συμφέρον της Σλοβακίας να ψηφιστεί άνευ καθυστέρησης η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν μέσω των ανησυχιών που υπάρχουν όσον αφορά την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας αυτής.

"Είναι σημαντικό όλες οι χώρες μέλη (της ευρωζώνης) και επιμένω όλες οι χώρες μέλη να υποστηρίξουν πλήρως την ενίσχυση του ΕΤΧΣ", δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Για να τεθεί σε ισχύ, η διεύρυνση του ΕΤΧΣ θα πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου για να καθησυχαστούν οι αγορές.

Ωστόσο στη Σλοβακία επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά την ημερομηνία ψήφισης της διεύρυνσης του ΕΤΧΣ, καθώς η ψηφοφορία του κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 25 Οκτωβρίου, το οποίο απειλεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι. Ωστόσο η πρωθυπουργός επιμένει η ψηφοφορία αυτή να διεξαχθεί πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

"Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο", επέμεινε ο Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας ότι η είσοδος στην ευρωζώνη "ωφέλησε πολύ τη Σλοβακία", καθώς ευνόησε κυρίως τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα.

"Είναι προς το συμφέρον, θα έλεγα ακόμη και εγωιστικά, των Σλοβάκων πολιτών και των πολιτικών αξιωματούχων να υποστηρίξουν αυτήν την ενίσχυση" του Ταμείου, σημείωσε.

"Αυτό έγινε κατανοητό σε όλες τις χώρες μέλη. Η σλοβακική κυβέρνηση το κατάλαβε την 21η Ιουλίου" κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής η οποία αποφάσισε τη διεύρυνση του ΕΤΧΣ. "Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη επικύρωσή του από το κοινοβούλιο" της Σλοβακίας, σημείωσε ο Αλταφάζ.

"Δεν υπάρχει σχέδιο Β, καθώς το σχέδιο Α αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους ηγέτες της ευρωζώνης", συμπεριλαμβανομένων των Σλοβάκων, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου