Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Προσδοκίες από τη συνάντηση Σαρκοζί-Παπανδρέου Πώς «είδε» ο διεθνής τύπος την έγκριση του νέου EFSF από το Βερολίνο

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/

Προσδοκίες από τη συνάντηση Σαρκοζί-Παπανδρέου


Αθήνα

«Μια εβδομάδα μεγάλων εντάσεων για την Ελλάδα ολοκληρώνεται σήμερα με την έλευση του Γιώργου Παπανδρέου στο Παρίσι», γράφει σήμερα η γαλλική Le Figaro, ενώ και οι άλλες γαλλικές εφημερίδες προτάσσουν, όπως είναι φυσικό, τη συνάντηση που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί
Ολος ο ευρωπαϊκός τύπος αλλά και μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες αναλύουν τη σημασία της χθεσινής υπερψήφισης της διεύρυνσης του EFSF από τη Μπούντεσταγκ, ενώ οι Financial Times φιλοξενούν άρθρο-έκκληση του Τζορτζ Σόρος προς την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να δράσει τάχιστα ώστε να αποτρέψει τη μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η συνάντηση Σαρκοζί-Παπανδρέου «θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της χθεσινής έγκρισης του σχεδίου διάσωσης του ευρώ με μεγάλη πλειοψηφία από τη γερμανική Κάτω Βουλή και μετά από τις συνομιλίες που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ο έλληνας πρωθυπουργός», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Αίσθηση προκαλεί το ότι η γαλλική προεδρία κάνει λόγο για νέες προτάσεις που ενδεχομένως θα διατυπώσει η Ευρώπη προς την Ελλάδα.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νικολά Σαρκοζί θα θέσουν επί τάπητος την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και από τη συνάντηση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα (σ.σ. 6 ώρα Ελλάδος) θα μπορούσαν να προκύψουν νέες προτάσεις της Ευρώπης προς την Αθήνα», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η γαλλική Προεδρία. Και προσθέτει ότι κατά τη άποψη της Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου «η υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής των αποφάσεων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου».
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ληφθούν βάσει των κρίσεων και των προτάσεων που θα διατυπώσουν οι εκπρόσωποι των διεθνών δανειστών της Ελλάδας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), που επέστρεψαν από χθες στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό, αναφέρει ο Figaro.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται τα ρεπορτάζ των άλλων γαλλικών εφημερίδων. Αίσθηση προκαλεί έρευνα της Le Monde στην Αθήνα με θέμα το δίλημμα να μείνουν στην πατρίδα τους και να ζήσουν φτωχοί ή να ξενιτευτούν, που αντιμετωπίζουν ξανά έπειτα από μισόν αιώνα οι νέοι της Ελλάδας. Σύμφωνα με την έρευνα, 50.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα από το 2008 για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού. Η εφημερίδα σημειώνει ως αρνητικό προμήνυμα για την Ελλάδα το γεγονός ότι εκείνοι που επιλέγουν να ζήσουν σε μια ξένη χώρα - κι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για να το πράξουν - είναι τα «καλύτερα μυαλά» της χώρας.
Ο αγγλοσαξωνικός τύπος δίνει μεγάλη έμφαση στην «ευρεία νίκη» της Ανγκελα Μέρκελ και στην «αδιαμφισβήτητη ψήφο εμπιστοσύνης» που έλαβε ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία έπειτα από την χθεσινή έγκριση του αναθεωρημένου EFSF από την Μπούντεσταγκ. Τη «δημοσιογραφική επιτυχία» την έκαναν σήμερα οι Financial Times με τη δημοσίευση του άρθρου του Σόρος. Ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός μεγαλοεπενδυτής θεωρεί ότι η απειλή διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε μια νέα μεγάλη ύφεση είναι μεγάλη. Γι' αυτό και προτείνει στις «ευρωπαϊκές αρχές» να προχωρήσουν σε τρία απαραίτητα βήματα:
Πρώτον οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν επί της αρχής σε μια νέα Συνθήκη που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου υπουργείου Οικονομικών για τις 17 χώρες-μέλη. Δεύτερον οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να τεθούν υπό την άμεση εποπτεία («υπό τη διεύθυνση» αναφέρει συγκεκριμένα ο Σόρος) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τις εγγυήσεις της ΕΚΤ και την εξασφάλιση διαρκούς ρευστότητας από αυτήν. Τρίτον η ΕΚΤ θα πρέπει να διευκολύνει χώρες όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις με χαμηλό κόστος.
Αλλά η πλέον επείγουσα ανάγκη για την ευρωζώνη είναι, κατά τον Σόρος, η ενδελεχής φροντίδα της Ευρώπης ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα μιας παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής από μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό ο προσωρινός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας (το EFSF δηλαδή) θα πρέπει να εγγυηθεί με πειστικότητα την τραπεζική ρευστότητα. Οχι όμως των ελληνικών τραπεζών, που καλύτερα θα ήταν να τις αναλάβει το ΔΝΤ.
Ο Σόρος προτείνει δηλαδή ουσιαστικά την εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους εταίρους της ευρωζώνης «το πώς θα θρέφεται η Ελλάδα ας επαφίεται στους Ελληνες», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου