Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα από Σερβία......

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ UNMIK      
30/09/2011
Ο αρχηγός της αποστολής Unmik, κ. Farid Zarif, ζήτησε σήμερα από τους Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου να παραμερίσουν τα οδοφράγματα, και δήλωσε πως, ως αντάλλαγμα, οι διεθνείς αποστολές δεν πρόκειται να μεταφέρουν τελωνειακούς υπαλλήλους του Κοσόβου στη διοικητική συνοριακή διάβαση προς την Κεντρική Σερβία. Επιπλέον, οι Σέρβοι που βρίσκονται δίπλα στα οδοφράγματα κοντά στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje, δήλωσαν στον κύριο Zarif ότι για αυτούς είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Αλβανοί – τελωνειακοί υπάλληλοι του Κοσόβου στις συνοριακές διαβάσεις του βορείου Κοσσυφοπεδίου προς την Κεντρική Σερβία, επειδή οι τελωνειακοί υπάλληλοι αποτελούν το σύμβολο κρατικότητας, καθώς, επίσης, πως δεν μπορεί να προσδιοριστεί καμία κρατική μεθόριος του ψευδοκράτους του Κοσόβου προς την Κεντρική Σερβία. 



Επίσης, ο κ. Zarid ζήτησε από τους Σέρβους να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται ήρεμα, ενώ οι εκεί Σέρβοι τον παρακάλεσαν να τους προστατέψουν άνδρες της αποστολής του ΟΗΕ, επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη σε άλλες διεθνείς αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο. Και παρά τις ήρεμες συνομιλίες, αμέσως μετά την αποχωήρηση του κυρίου Zarid, οι άνδρες των δυνάμεων Kfor τοποθέτησαν αγκυλωτό σύρμα πέραν του οδοφράγματος στον αυτοκινητόδρομο προς τη διάβαση Jarinje, διευρύνοντας, έτσι, τη βάση τους σ’αυτήν την περιοχή. Τότε, οι Σέρβοι συγκεντρώθηκαν και πάλι σε απόσταση 300 μέτρων από το αγκυλωτό σύρμα, ενώ οι άνδρες των δυνάμεων Kfor προειδοποίησαν ότι θα πυροβολήσουν τον καθένα που πλησιάσει το σύρμα.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΖΕΛΙΤΣ      
30/09/2011
Ο κ. Božidar Đelić, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, υπεύθυνος ειδικά για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε σήμερα ότι εξαπατούνται όλοι όσοι νομίζουν ότι θα γίνουν σε θέση να εκβιάσουν τη Σερβία και να την πείσουν να παραιτηθεί αυτή από τα εθνικά της συμφέροντα, για χάρη της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά, ο κ. Đelić υποστηρίζει ότι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έπρεπε να δώσουν, στις 12 Οκτωβρίου, τη σύσταση στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν αυτές στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, και ότι δε θα έπρεπε να αναμένουμε τον προσδιορισμό της ακριβούς ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Αναμένουμε από τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσουν σύσταση ώστε να γίνει η Σερβία υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αν δε το κάνουν, τότε θα δείξουν πως ο ευρωπαϊκός δρόμος έχει χάσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του κύρους του»,- δήλωσε, στη συνέχεια, ο κ. Đelić, στη συνέντευξη για την ημερήσια εφημερίδα Večernje novosti, του Βελιγραδίου. Επιπλέον, ο κ. Đelić επανέλαβε τη θέση του ότι ο ίδιος θα υποβάλει παραίτηση στο πόστο του σε περίπτωση που η Σερβία δεν αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
ΛΕΗΛΑΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ      
30/09/2011
Άνδρες της αστυνομίας του Κοσόβου επιβεβαιώσαν ότι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες λεηλάτησαν μερικά σπίτια των Σέρβων που είχαν γυρίσει στις εστίες τους στο χωριό Osojane, του Δήμου Istok, στα δυτικά διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, και ότι πήραν μαζί τους μερικά κατοικίδια ζώα και ένα αυτοκίνητο,- αναρτήθηκε στον διαδιχτυακό τόπο της ημερήσιας εφημερίδας Blic, του Βελιγραδίου, και αναφέρεται, στη συνέχεια, ότι πρόκειται για ομάδα ένοπλων ανδρών, που μπήκαν στο χωριό, έκλεψαν τα πράγματα και πήραν μαζί τους μερικά κατοικίδια ζώα και ένα αυτοκίνητο των Σέρβων χωρικών. Οι εκεί Σέρβοι χωρικοί δήλωσαν πως πρόκειται για ομάδα Αλβανών, που φορούσαν διάφορα όπλα και τουφέκια. Ο εκπρόσωπος των περιφερειακών αστυνομικών δυνάμεων για την πόλη του Πεκίου, Zećir Keljmendi, δήλωσε πως οι αστυνομικές Αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί για αυτήν τη λεηλασία, που έγινε χτες, Πέμπτη, το βράδυ στο χωριό Osojane, και πρόσθεσε πως η ανάκριση για αυτό το συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ      
30/09/2011
Η κατάσταση γύρω από τα οδοφράγματα τα οποία έστησαν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο παραμένει αναλλοίωτη, και η περασμένη νύχτα πέρασε ήρεμα. Ανάμεσα στους τοπικούς Σέρβους πολίτες, που βρίσκονται γύρω στα οδοφράγματα, αυξάνεται η ένταση, εξαιτίας της αναγγελίας των δυνάμεων Kfor και των εκπροσώπων των θεσμών εξουσίας του Κοσόβου ότι θα παραμερίσουν αυτά τα οδοφράγματα δια της βίας. Κατά τη διάρκεια των δύο περασμένων εβδομάδων οι εκεί Σέρβοι βρίσκοντα, μέρα-νύχτα, πλάι στα οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, τα οποία είχαν στήσει εξαιτίας της άφιξης Αλβανών τελωνειακών υπαλλήλων και αστυνομικών του Κοσόβου στις συνοριακές διαβάσεις Brnjak και Jarinje. Οι Σέρβοι που τραυματίστηκαν στις 27 λήγοντος μηνός Σεπτεμβρίου στον τόπο Jarinje, όταν εναντίον τους πυροβόλησαν άνδρες των δυνάμεων ΚΦΟΡ, νοσηλεύονται ακόμα στο νοσοκομείο της πόλης Μιτρόβιτσα, και η ζωή τους βρίσκεται εκτός κινδύνου. Τους τραυματισμένους Σέρβους επισκέφθηκαν, στο νοσοκομείο, εκπρόσωποι των Αρχών της Σερβίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και όλοι τους ζήτησαν να διενεργηθεί ανάκριση, για να προσδιοριστεί τι συνέβη ακριβώς κοντά στη διοικητική συνοριακή διάβαση Jarinje, πριν τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης παραμερισμού των οδοφραγμάτων.
 
ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΑΝΤΙΤΣ - ΚΛΙΝΤΟΝ      
30/09/2011
Παράγοντες του επιτελείου του προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, κυρίου Boris Tadić, διέψευσαν, χτες, Πέμπτη, το βράδυ, ότι στη συνάντηση του Σέρβου προέδρου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, κυρία Hilari Klinton, στη Νέα Υόρκη, έγινε λόγος για οποιαδήποτε διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, και, επίσης, όπως τονίστηκε, οι ίδιοι παράγοντες διέψευσαν και όλες τις άλλες επινοημένες πληροφορίες από πηγές, το όνομα των οποίων ούτε καν αναφέρεται. Συγκεκριμένα, η ημερήσια εφημερίδα Danas, του Βελιγραδίου, δημοσίευσε, στο δικό της οn line τεύχος, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, δήλωση της κυρίας Klinton, η οποία θεωρεί πως η συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας ήταν χωρίς κανένα περιεχόμενο, αντίστοιχα ότι η ίδια δεν άκουσε τίποτα το καινούριο, δηλ. δεν άκουσε κάτι που θα μπορούσε να την πείσει πως το Βελιγράδι δεν ποντάρει πλέον στο χαρτί της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης αναφέρεται ότι η κυρία Klinton ανέμενε να μάθει από τον κύριο Tadić για κάποιο νέο σχέδιο ή για κάποια νέα πρωτοβουλία σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, όμως, η ίδια άκουσε μόνο εκείνα που ήδη ήξερε εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορίας για τη συνηγορία της Σερβίας υπέρ της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπέρ της ανάπτυξης όσο το δυνατόν καλύτερων σχέσεων με την Αμερική, παράλληλα με την ‘κόκκινη γραμμή’ κάτω από την οποία το Βελιγράδι δεν πρόκειται να υποχωρήσει όσον αφορά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου,- ανέφερε η ίδια ημερήσια εφημερίδα. «Πρόκειται για εντελώς επινοημένα πράγματα»,- πληροφορήθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug από την έδρα του Επιτελείου του Σέρβου προέδρου, κυρίου Tadić. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου