Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Aνησυχητική "εμπλοκή" στην εργασιακή εφεδρεία

Από το ιστολόγιο http://www.express.gr/
ΔEN κατάφερε να ξεπεράσει χθες η κυβέρνηση την εμπλοκή που έχει σημειωθεί στη διαδικασία εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα Το Yπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε σε ειδική επιτροπή να εξετάσει τα νομικά προβλήματα με στόχο να ληφθούν αποφάσεις σε νέα συνεδρίασή του που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στην εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, είναι ότι σε περίπτωση που στις λίστες της εφεδρείας περιληφθούν υπάλληλοι που είναι διορισμένοι σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα υπάρξουν μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια από υπαλλήλους που θα διεκδικούν αποζημιώσεις, μισθούς υπερημερίας και εφάπαξ.


Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει το μέτρο με αντικειμενικά κριτήρια και με ταχύρρυθμες διαδικασίες για 30.000 υπαλλήλους, την ώρα που το σχέδιο να βρεθεί πλεονάζον προσωπικό σε 151 οργανισμούς δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Οι πιθανότερες εκδοχές που εξετάζονται, κατά πληροφορίες, για την εφαρμογή της εφεδρείας από συναρμόδιους υπουργούς είναι:
• Να υποχρεωθούν να βγουν στη σύνταξη όσοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και την ηλικία και παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι 2 χρόνια, με βάση περσινή ρύθμιση του Yπουργείου Εργασίας.
• Να υπαχθούν στην εφεδρεία, άρα και στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, με την καταβολή του 60% του βασικού τους μισθού για 1 ή 2 χρόνια όσοι υπάλληλοι χρειάζονται τα αντίστοιχα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
• Να υπαχθούν στην εφεδρεία υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί την τελευταία δεκαετία με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Από το 2000 ως σήμερα. Οι δυσκολίες όμως που εμφανίζει αυτό το σενάριο είναι ότι η διαδικασία «μονιμοποίησης», ορισμένων τουλάχιστον, υπαλλήλων που προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ έγιναν μέσω ΑΣΕΠ με το 164/2009 προεδρικό διάταγμα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου.
Στο τραπέζι υπάρχει πάντα το «κακό σενάριο» για απόλυση του προσωπικού και ταυτόχρονη κατάργηση των οργανικών θέσεων τις οποίες κατέχει. Σ'Α αυτή την περίπτωση όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και θα δικαιωθούν, ενώ η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταβάλει και υπέρογκες αποζημιώσεις, εξανεμίζοντας οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου