Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Απώλειες άνω του 10% στην Wall το γ΄τρίμηνο

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

 Dow10.913,38-240,60 -2,16%  
  Nasdaq2.415,40-65,36 -2,63%  
Η Wall Street σήμερα

Με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν στις συναλλαγές της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street σημειώνοντας παράλληλα σε επίπεδο τριμήνου τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δυόμιση ετών.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο υπό το βάρος των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη οι οποίες αναζωπυρώθηκαν λόγω της συρρίκνωσης του μεταποιητικού κλάδου τα Κίνας για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSBC, παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο στο 49,9, αμετάβλητος από τον Αύγουστο. Σύμφωνα με αναλυτές οι ενδείξεις συνεχώς αυξάνονται για μια επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η χώρα που υπήρξε ο μοχλός ανάπτυξης παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, δεν θα είναι σε θέση να εξισορροπήσει τις συνέπειες από την κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τα ικανοποιητικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη μεταποιητική δραστηριότητα στο Σικάγο δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το κλίμα στην Wall με τους δείκτες περιορίζουν ελάχιστα τις απώλειες, για να τις διευρύνουν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Σε τριμηνιαία βάση ο Dow υποχώρησε 12,1%, απώλειες που είναι οι πρώτες από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και οι μεγαλύτερες από το πρώτο του 2009. Οι Nasdaq και S&P 500 κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 καθώς υποχώρησαν 12,9% και 14,3% αντίστοιχα.
Σε μηνιαία βάση ο Σεπτέμβριος ήταν ο πέμπτος διαδοχικός με απώλειες για τον Dow καθώς σημείωσε πτώση 6%. Ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 6,4% ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 7,2%.
Στην εβδομάδα ο Dow ενισχύθηκε 1,3% ενώ Nasdaq και S&P 500 υποχώρησαν 2,7% και 0,4% αντίστοιχα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 240,60 μονάδες (-2,16%) κλείνοντας στις 10.913,38 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 65,36 μονάδων (-2,63%) και έκλεισε στις 2.415,40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 28,98 μονάδων (-2,50%) κλείνοντας στις 1.131,42 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones σημειώνεται ότι μόλις μία κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος και 29 με αρνητικό.

Εξ αυτών κέρδη κατέγραψε η Merck κλείνοντας στα $32,70 με άνοδο 0,04 δολ. ή σε ποσοστό 0,12%. Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Hewlett-Packard (-5,59%), η Alcoa (-4,87%), και η JP Morgan Chase (-4,05%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,05 δολ. ή σε ποσοστό 6,01% και έκλεισε στα 0,74 δολ.

Από χώρο της οικονομίας των ΗΠΑ, ο δείκτης Chicago PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε το Σεπτέμβριο απροσδόκητη άνοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης σκαρφάλωσε στις 60,4 μονάδες από 56,5 μονάδες τον Αύγουστο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 55 μονάδες.

Τον ίδιο μήνα η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε μετά τη βουτιά σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson Reuters/University of Michigan αναρριχήθηκε στις 59,4 μονάδες το Σεπτέμβριο από 55,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 57,8 μονάδες.

Το εισόδημα των Αμερικανών υποχώρησε για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, ένα ανησυχητικό σημάδι για την αμερικανική οικονομία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καταναλωτικές δαπάνες. Το προσωπικό εισόδημα υποχώρησε 0,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορείου. Η τελευταία φορά που είχε υποχωρήσει ξανά ήταν τον Οκτώβριο του 2009. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,2%, έπειτα από άνοδο 0,7% τον Ιούλιο και πτώση 0,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,2% και οριακή άνοδο 0,1% στο εισόδημα.

Από το χώρο των επιχειρήσεων, το ενδεχόμενο να βρεθούν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, Dow Jones Industrial Average και S&P 500 κάτω από την ίδια ομπρέλα εξετάζουν οι ιδιοκτήτριες εταιρείες, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση.

Εκπρόσωποι της McGraw-Hill, μητρική της S&P και της CME που το 2010 εξαγόρασε μερίδιο 90% των δεικτών Dow Jones, απέφυγαν να σχολιάσουν. Το ίδιο και η News Corp που πλέον κατέχει το 10% της Dow Jones Indexes. Το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή της McGraw-Hill κατά σχεδόν 75% στο κοινοπρακτικό σχήμα, το οποίο θα στεγάζεται στην McGraw-Hill Markets, την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που θα σχηματιστεί το επόμενο έτος, μετά την απόσχιση της μονάδας δραστηριοτήτων στον τομέα εκπαίδευσης. Η CME θα έχει το 25% της κοινοπραξίας και ένα μικρό ποσοστό η Dow Jones. Η μετοχή της McGraw-Hill υποχώρησε 3,1% στα 41 δολ. ενώ της CME σημείωσε πτώση 4,19% στα 246,4 δολ.

“Βουτιά” 53,84% στα 78 σεντς σημείωσε η μετοχή της Kodak η διαπραγμάτευση της οποίας ανεστάλει τέσσερις φορές σε ελάχιστα λεπτά μέσω των αυτόματων διακοπτών (circuit breakers). Η απότομη πτώση της μετοχής της εταιρείας, η οποία κάποτε συμμετείχε στη σύνθεση του Dow Jones, ακολούθησε δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο ανέφερε πως προχώρησε στην πρόσληψη της νομικής εταιρείας Jones Day ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έγινε γνωστό πως η εταιρεία άντλησε από πιστωτική γραμμή 160 εκατ. δολ.

Τη διανομή τριμηνιαίου μερίσματος 3 σεντς ανά κοινή μετοχή αποφάσισε η διοίκηση της Alcoa. Η εταιρεία αλουμινίου ανακοίνωσε επίσης τη διανομή τριμηνιαίου μερίσματος 93,75 σεντς.

Στη μείωση των εκτιμήσεων της για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου προχώρησε η εταιρεία κλιματιστικών Ingersoll – Rand. Συγκεκριμένα, η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις της για τα ανά μετοχή κέρδη στα 77 έως 88 σεντς από 85 έως 95 σεντς, ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούν στα 91 σεντς. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 12,11% στα 28,09 δολ.

Νέες μηνύσεις κατά των JPMorgan Chase και Bank of America υπέβαλαν επενδυτές σχετικά με τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (RMBS). Η ιρλανδική Sealink Funding, η οποία έχει υπό την επίβλεψή της RMBS που αγοράστηκαν από οχήματα ειδικού σκοπού, ζητά αποζημιώσεις για τίτλους αξίας 2,4 δισ. δολ. που αγόρασε από το 2005 έως το 2007 από την JPMorgan και 1,6 δισ. δολ. από την Bank of America. Ανάλογη μήνυση υπέβαλε και η Landesbank Baden-Wurttemberg η οποία είχε αγοράσει τίτλους 500 εκατ. δολ. από την JPMorgan. Η μετοχή της Bank of America υποχώρησε 3,62% στα 6,12 δολ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου