Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Για τη διεύρυνση του EFSF αποφασίζει η αυστριακή Βουλή

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Aρχισε η συζήτηση στην αυστριακή κάτω Βουλή για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).


Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας πρέπει να θεωρείται βέβαιη, καθώς Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα, οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποστηρίζουν το σχέδιο, ενώ απαιτείται απλή πλειοψηφία για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Επίσης, σχεδόν το σύνολο των βουλευτών των Πρασίνων θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει αύξηση των αυστριακών εγγυήσεων προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα 21,6 δισεκατομμύρια ευρώ (από 12,2 δισ.).

Σημειώνεται πως για την έγκριση του ν/σ δεν απαιτείται έγκριση και της άνω Βουλής.


Κυρώθηκε και από την Κύπρο η ενίσχυση


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος υπερψήφισαν οι Κύπριοι βουλευτές τη διεύρυνση του EFSF, κυρώνοντας τη συμφωνία της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Η συνεισφορά της Λευκωσίας στο διευρυμένο προσωρινό μηχανισμό στήριξης για την Ευρωζώνη μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2,029 δισ. ευρώ.
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε κατά πλειοψηφία, με μία αποχή από το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, όπως μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ρέσλερ: Απροθυμία για μόχλευση του EFSF

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ η κάτω βουλή (Μπούντεσταγκ) εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μετά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες για την αύξηση των εξουσιών του.
«Η γερμανική Μπούντεσταγκ έχει πάντα την τελευταία λέξη... Δεν βλέπω καμία προθυμία εκεί να αλλάξουν τα ανώτατα όρια ή να αυξηθούν οι ευθύνες μέσω άλλων τρόπων όπως η μόχλευση», δήλωσε σήμερα ο Ρέσλερ στο ARD.

Παρά τη γερμανική ψήφο, οι εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη στην αντιμετώπιση της κρίσης, με τους ευρωπαίους αξιωματούχοι να δέχονται πιέσεις για μεγαλύτερη αύξηση των πόρων του EFSF μέσω μόχλευσης (leveraging).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου