Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Κουκάν: διάλογος, όχι οδοφράγματα Η βία στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου δεν βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων και μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, είπε ο επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΕΚ, Έντουαρντ Κουκάν, στους SETimes.

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/

photoΈνας κάτοικος της εθνοτικά διχασμένης πόλης Μιτρόβιτσα περνά με το ποδήλατό του μπροστά από στρατιώτες της KFOR. Η ειρηνευτική δύναμη του NATO ενίσχυσε την παρουσία της μετά τις βιαιοπραγίες που έλαβαν χώρα στο συνοριακό πέρασμα την Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου). [Λάουρα Χασάνι/SETimes]
Ο Έντουαρντ Κουκάν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, μίλησε στους SETimes σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.



SETimes: Μπορείτε να σχολιάσετε τις επιθέσεις που έγιναν ενάντια στην KFOR στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο;
Έντουαρντ Κουκάν: Πρωτίστως, οποιαδήποτε περιστατικά ή πράξεις βίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν βοηθούν τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που μένουν εκεί. Επομένως, η ΕΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διαλόγου, [σκοπεύοντας] να βοηθήσει στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων, βοηθώντας έτσι και το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να σημειώσουν πρόοδο στις σχέσεις τους και στην ένταξη στην ΕΕ. Αντιθέτως, βλέπουμε ανθρώπους στα οδοφράγματα και επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της KFOR. Αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο.
Όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, ωστόσο αυτές οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να οργανωθούν με υπευθυνότητα. Η άσκηση βίας ενάντια σε διεθνείς αποστολές δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και θα πρέπει να καταδικαστεί.
SETimes: Πώς θα πρέπει να χειριστει το πρόσφατο συμβάν η διεθνής κοινότητα και το Κοσσυφοπέδιο;
Κουκάν: Η EULEX έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της Τρίτης (27 Σεπτεμβρίου) και πιστεύω πως τα άτομα που άσκησαν βία ενάντια στην KFOR πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Όσο για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, και οι δύο χώρες πρέπει να βοηθήσουν τη διεθνή κοινότητα στην επαναφορά της τάξης στο Βορρά και να επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση και το εμπόριο σε αυτό το μέρος. Επιπλέον, θα πρέπει να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη βιαιοπραγία, πως με αυτές τις πράξεις κάνουν κακό όχι μόνο στους εαυτούς τους, αλλά και στα συμφέροντα της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου.
SETimes: Οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας στις Βρυξέλλες έχουν τεθεί σε κατάσταση αναμονής. Πώς πιστεύετε πως θα το ερμηνεύσουν αυτό τα ενεχόμενα μέρη;
Κουκάν: Δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να κάνω εικασίες για τις πολιτικές ερμηνείες σχετικά με τη διακοπή του διαλόγου. Επίσης, δεν πιστεύω πως όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα θα έχουν την ίδια άποψη για τα όσα συνέβησαν. Είμαι βέβαιος πως θα δούμε αρκετές διαφορετικές αντιδράσεις και ερμηνείες και από τις δύο πλευρές. Είναι ξεκάθαρο πως ο διάλογος αποτελεί μια ευαίσθητη διπλωματική διαδικασία και ως τέτοια, έχει γίνει χρήση και κατάχρησή του για πολιτικούς σκοπούς και από τις δύο πλευρές. Δεν περιμένω να αλλάξει αυτό.
Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στο διάλογο και θεωρεί πως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη προόδου στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπέδιου, καθώς και στην διαδικασία ένταξης.
SETimes: Η Σερβία ζήτησε την έναρξη διαλόγου σχετικά με την κατάσταση στις Βόρειες πύλες. Πώς θεωρείτε ότι θα αντιδράσουν η ΕΕ και το Κοσσυφοπέδιο στις εκκλήσεις για περισσότερο διάλογο και πως πιστεύετε πως πρέπει να χειριστούν όλες οι πλευρές τον περαιτέρω διάλογο;
Κουκάν: Και πάλι δε θα ήθελα να εικάσω σχετικά με τον περαιτέρω διάλογο, αλλά πιστεύω πως τελικά θα βρεθεί μια πρακτική και πολιτική λύση. Η λύση θα πρέπει να είναι συμφέρουσα για όλες τις πλευρές, καθώς επί του παρόντος το βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.
Ωστόσο, στο σημείο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει σταθερή στο αρχικό της σχέδιο, το οποίο είναι η επίλυση συγκεκριμένων τεχνικών θεμάτων που εμποδίζουν την πρόοδο της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και, με την ευρύτερη έννοια, ολόκληρης της περιοχής.
SETimes: Τι επιπτώσεις θα έχουν τα τελευταία γεγονότα στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου; Τι πρέπει να κάνει η Σερβία σε αυτό το σημείο για να ονομαστεί υποψήφια χώρα και και να ενταχθεί στην ΕΕ;
Κουκάν: Όπως είπα και προηγουμένως, τα όποια συμβάντα και πράξεις βίας ειδικά ενάντια σε διεθνείς αποστολές δεν είναι αποδεκτά από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές πρέπει να δείξουν κουράγιο και να συνεισφέρουν στην επίλυση της κατάστασης, διαφορετικά θα δυσχεράνουν τη πρόοδο της διαδικασίας ένταξής τους. Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει σίγουρα να ορίσουν τις προτεραιότητές τους και να αποφασίσουν σχετικά με το δρόμο που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Εάν θέλουν να ακολουθήσουν το δρόμο της ευρωπαϊκής ένταξης, θα πρέπει να καταλάβουν πως πρέπει να βρουν, μεταξύ άλλων, μια μόνιμη και ειρηνική λύση για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου