Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Διεθνές Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2011'' Η Κύπρος θα γίνει η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης Τρελά νούμερα στις εκτιμήσεις καθηγητή για το φυσικό αέριο

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Η Κύπρος θα γίνει η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης


Η Κύπρος θα γίνει η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης μετά τον εντοπισμό και την οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εκτιμά ο καθηγητής στο Κολέγιο Μηχανικών Κάλλεν του Πανεπιστημίου του Χιούστον, Μιχάλης Οικονομίδης.


Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο του διεθνούς Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2011», στη Λεμεσό, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην ύπαρξη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κοίτασμα της Κύπρου στο Οικόπεδο 12, όπου γίνεται η γεώτρηση, «είναι τουλάχιστον 50 φορές πιο μεγάλο» από το κοίτασμα στο οικόπεδο Λεβιάθαν στο Ισραήλ.

Ο κ. Οικονομίδης έκαμε, επίσης, λόγο για έλλειψη του αναγκαίου σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του εντοπισμού των υδρογονανθράκων, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη σύστασης ενός φορέα που θα συντονίσει όλες τις ενέργειες σε σχέση με την οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακό κέντρο, ο κ. Οικονομίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «η θέση της Κύπρου θα είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη».

Εξάλλου, σε ομιλία του στην ενότητα του Συνεδρίου για την «Ενέργεια», ο Καθηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο εντοπισμός και η οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα βάλουν την Κύπρο στην ελίτ των αναπτυγμένων χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της Κύπρου «θα αυξηθεί κατά 70% εντός της επόμενης δεκαετίας» και «η Κύπρος θα γίνει η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης».

Ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ακόμη στην ομιλία του ότι οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας και πως δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις στο εγγύς μέλλον.

Η σημερινή δεύτερη μέρα των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο κατατάσσεται στα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο, είχε τίτλο «Πόσο βιώσιμη είναι η Ναυτιλία» και περιελάμβανε δύο θεματικές ενότητες αναφορικά με την ενέργεια και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Στην πρώτη ενότητα, ειδικοί στον τομέα της Ενέργειας συμμετείχαν σε μια εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα που αφορούν τις πηγές ενέργειας και την κατανάλωση, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς επίσης και τις οικονομικές επιπτώσεις μετά από μια σχετική ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης γύρω από τη ζήτηση ενέργειας, της πιθανότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εναλλακτικό καύσιμο, καθώς επίσης και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων.

Στη δεύτερη ενότητα, εμπειρογνώμονες συζήτησαν την ιδέα της «Μακροπρόθεσμης Βιωσιμότητας» από μια περιβαλλοντική και τεχνική πτυχή, καθώς και από την άποψη της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η συζήτηση ανέδειξε τρόπους για την πιο αποτελεσματική χρήση ενέργειας, την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας στην άμβλυνση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ελαχιστοποίηση των πιθανών βλαβερών συνεπειών στην επίτευξη μετάβασης από τις υπάρχουσες πηγές ενέργειες σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι διεργασίες της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου θα κλείσουν το απόγευμα με την «Ενότητα Νεαρών Διευθυντών» με τίτλο «Παγκόσμια Ναυτιλιακή Δικτύωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου