Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Στα χαρακώματα (και πάλι) ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/


Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε εκ νέου σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια είτε να παραιτηθεί είτε να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής, προσθέτοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα ώστε να ''εξευρεθούν από κοινού πολιτικοί, κοινοβουλευτικοί και θεσμικοί τρόποι θωράκισης των συμφερόντων του κυπριακού λαού''.


Χαρακτηρίζοντας το πόρισμα του επικεφαλής της ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί ''ως καταπέλτη για τον ίδιο τον Πρόεδρο'' ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας ''είναι Πρόεδρος χωρίς νομιμοποίηση''.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ εξέτασε την Τρίτη το πόρισμα Πολυβίου.

Στη δήλωση του, ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε πως Δημοκρατικός Συναγερμός ευθύς μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου ''είχε δημόσια διατυπώσει τη βασική και διαχρονική δημοκρατική αρχή πως οι πολιτικές ευθύνες αναλαμβάνονται από ηγέτες που έχουν συναίσθηση του ρόλου και της αποστολής τους'', αλλά και ότι η θέση του Προέδρου Χριστόφια ήταν πως θα έπρεπε να αναμένεται το πόρισμα του κ. Πολυβίου, τον οποίο ο ίδιος είχε διορίσει και σε περίπτωση απόδοσης ευθυνών θα αναλαμβάνονταν μέχρι το ανώτατο επίπεδο.

Υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή Πολυβίου εξέδωσε ένα πόρισμα καταπέλτη για τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''δυστυχώς ο κ. Χριστόφιας, με την αντίδραση του, ανέδειξε για άλλη μια φορά το κύριο χαρακτηριστικό του, την αναξιοπιστία, την ατολμία, και την ευθυνοφοβία. Μια συμπεριφορά πρωτόγνωρη για ηγέτη ευρωπαϊκού κράτους''.

''Απογοήτευσε τους πολίτες. Έπληξε τους θεσμούς. Και επέλεξε να οχυρωθεί πίσω από την ηγεσία και τον σκληρό οργανωμένο πυρήνα του ΑΚΕΛ'', είπε και διερωτήθηκε: ''Πιστεύει οποιοσδήποτε σήμερα ότι ο κ. Χριστόφιας είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων;''.

Αναφερόμενος στην επίκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''αυτό που θα έπρεπε να τον προβληματίσει είναι η ανικανότητα του ιδίου και της κυβέρνησης του, να διαχειριστούν το όποιο ζήτημα, την στιγμή που έχουν απολέσει πλήρως την εμπιστοσύνη της κοινωνίας''.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να αντιληφθεί το πρωτόγνωρο, όπως είπε, για την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας γεγονός ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων πλην της ηγεσίας του ΑΚΕΛ ζητούν την παραίτηση του.

''Η επιλογή του Προέδρου είναι μονόδρομος. Είτε να αποχωρήσει, είτε να επιχειρήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής'' πρόσθεσε.


Τι απάντησε ο Α. Κυπριανού

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σχολιάζοντας δηλώσεις του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και διακομματική διαβούλευση αντίστοιχα, είπε ότι επιχειρείται πολιτικό πραξικόπημα και τόνισε πως «εάν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να θυσιαστεί ο τόπος για να εκλεγεί Πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης έχουν κάθε δικαίωμα να το επιχειρήσουν».

Πρόσθεσε ότι εμείς θα αναδείξουμε αυτό τον τρόπο λειτουργίας πολιτικών κομμάτων και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

«Ο κ. Δημήτρης Συλλούρης δημοσιοποίησε ότι ήδη έχει γίνει προκαταρκτική επικοινωνία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν τρόπους απομάκρυνσης του Δημήτρη Χριστόφια από την Προεδρία της Δημοκρατίας», είπε προσθέτοντας ότι «κάτι ανάλογο έχει πει στις σημερινές του δηλώσεις και ο κ. Αναστασιάδης».

«Οσο κομψά και να τίθεται αυτό το θέμα από την πλευρά τους είναι ξεκάθαρο ότι σχεδιάζουν πολιτικό πραξικόπημα», διατυπώνοντας τη θέση πως «μέσα στις δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες για τον τόπο, ο στόχος και η επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο της δεξιάς για να εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος».

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια είναι η θέση της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ σε αυτό το σχεδιασμό του κ. Αναστασιάδη, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσθέτοντας πως το πλέον εκπληκτικό είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης για να πετύχει αυτό του στόχο απευθύνεται σε ψηφοφόρους της αριστεράς καλώντας τους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

04/10/2011 - 17:20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου