Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

O Χριστόφιας και το πόρισμα Πολυβίου παρελαύνει στα διεθνή ΜΜΕ

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/



Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι χθεσινές δηλώσεις του Χριστόφια ο οποίος αμφισβήτησε το πόρισμα της μονομελούς επιτροπής του Πόλυ Πολυβίου, την οποία ο ίδιος διόρισε για να διεξάγει έρευνα σχετικά με την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί.



Η Wall Street Journal, με τίτλο, «Ο Κύπριος Πρόεδρος υπεύθυνος για την έκρηξη» αναφέρεται στις σχέσεις τις οποίες ο Χριστόφιας διατηρούσε με τον Άσααντ, και πως το όλο παρασκήνιο οδήγησε τελικά στην τραγική έκρηξη. Επικαλούμενο μάλιστα σε Ευρωπαίο πολιτικό αναλυτή (David Lea) υποστηρίζει ότι ο κυπριακός λαός δεν εμπιστεύεται πλέον τον Χριστόφια κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο σε μια περίοδο που η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει οικονομικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις.
Το ΒΒC με τίτλο «Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρνείται τις ευθύνες για την έκρηξη» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος νευριασμένος απέρριψε τις ευθύνες που του καταλογίζονται στο πόρισμα της μονομελούς επιτροπής Πολυβίου. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις κατηγορηματικές τοποθετήσεις Χριστόφια για τα ευρήματα της έρευνας του Πολυβίου, το πόρισμα, ενώ παρεθέτει ένα μικρό ιστορικό της τραγωδίας.
Η New York Times, με τίτλο Κύπρος: «Ερευνητική επιτροπή ρίχνει το φταίξιμο στον Πρόεδρο – Πιέσεις για να παραιτηθεί» ασχολείται κυρίως με τα πυρά που δέχεται ο Χριστόφιας από την αντιπολίτευση μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου. Σημειώνει επίσης πως ο Χριστόφιας δεν ανέλαβε καμία απολύτως ευθύνη για τα όσα του καταλογίζονται.
Το CBS News, με τον τίτλο, «Έρευνα ρίχνει το φταίξιμο στον Κύπριο Πρόεδρο για τη φονική έκρηξη» αναφέρεται στα ευρήματα που προκύπτουν από την έρευνα του Πολυβίου καθώς και τους ισχυρισμούς του Προέδρου χθες ο οποίος αμφισβητεί το πόρισμα.
Η Τουρκική Huriyet, με τον τίτλο «Ο ελληνοκύπριος Πρόεδρος έχει την ευθύνη για την έκρηξη» αναφέρεται στο πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου και τις ευθύνες τις οποίες καταλογίζονται στον Χριστόφια. Γίνεται επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις διαβεβαιώσεις του Χριστόφια προς τον Άσααντ για το ότι το φορτίο θα παραδωθεί τελικά στο Ιράν. Επίσης θεωρούν ότι ο Χριστόφιας απέτυχε βάση των όσων αναφέρονται στο πόρισμα Πολυβίου.
Το Ρόιτερς με τίτλο «Η Έρευνα καθιστά τον Κύπριο Πρόεδρο υπεύθυνο για την στρατιωτική έκρηξη» ασχολείται τόσο με τα ευρήματα Πολυβίου όσο και με το γεγονός ότι η έκρηξη θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν δεν παρουσιαζόταν άγνοια από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Τονίζεται επίσης σε αρκετές φορές πως οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί στον Πρόεδρο βάση του πορίσματος, αλλά απέτυχε να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου