Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Σομαλία: Ο ΟΗΕ καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.gr/
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) καταδίκασε σήμερα την κλιμάκωση της βίας στη Σομαλία με «νεκρούς και δεκάδες τραυματίες» και επιδεινώνει την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση.
«Η επανάληψη των συγκρούσεων μεταξύ των ένοπλων αντίπαλων οργανώσεων επιδεινώνει την ήδη πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντριάν Έντουαρντς.
Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται ενώ 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό στο Μογκαντίσου.
Ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εισήλθε στον περίβολο ενός κυβερνητικού κτιρίου, είπε ο Μοχάμουντ Αμπντουλαχί, ένας ταξιτζής στο Μογκαντίσου. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά, είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας, υπάλληλος του υπουργείου Υγείας.



Στόχος της επίθεσης ήταν συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται τέσσερα υπουργεία. Το κτίριο έξω από το οποίο εξερράγη το φορτηγό υπέστη ζημιές, ενώ αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ φοιτητές στέκονταν στην ουρά έξω από το κτίριο για να πάρουν υποτροφίες που δίνει η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τοπική πηγή.
«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις ένοπλες οργανώσεις και δυνάμεις στη Σομαλία να αποφεύγουν να θέτουν ως στόχο περιοχές που ζουν άμαχοι και να εγγυηθούν ότι οι πολίτες δεν θα τεθούν σε μια επικίνδυνη κατάσταση», πρόσθεσε.
«Έχουμε δεχτεί αναφορές που δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη για θανάτους και πάμπολλους τραυματίες», τόνισε.
Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις μάχες που μαίνονται και την επιδείνωση της κατάστασης στα περίχωρα της πόλης Ντόμπλεϊ, ένα σημείο διέλευσης για χιλιάδες σομαλούς πρόσφυγες που κατευθύνονται στον καταυλισμό Νταμπάαμπ της Κένυας.
Αν και δεν διαθέτει στοιχεία που αφορούν τη Ντόμπλεϊ, η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι ο αριθμός όσων εγκαταλείπουν τις εστίες τους έχει αυξηθεί σημαντικά.
Στη Νταμπάαμπ, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι προσφυγικοί καταυλισμοί στον κόσμο, η οργάνωση του ΟΗΕ καταγράφει την άφιξη σχεδόν 1.000 Σομαλών καθημερινά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου