Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Νέα από την Σερβία......

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΒΕΤΚΟΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ      
04/10/2011
Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς ζήτησε, στις συνομιλίες που είχε στη Λισσαβόνα, από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, κ. Anibal Kavaka Silva να υποστηρίξει αυτή η χώρα τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας και τόνισε τη δέσμευση της χώρας μας για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας. Επιπλέον, ο κ. Τσβέτκοβιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πορτογάλο πρόεδρο για την μέχρι τώρα υποστήριξη της Λισαβόνας,στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας και, επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση που σε αυτή τη χώρα έγινε η επικύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Στη συνέχεια, ο προθυπουργός Τσβέτκοβιτς υπογράμμισε ότι για τη Σερβία είναι καθοριστικής σημασίας να αποκτήσει η ίδια το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων. 



Ο κ. Τσβέτκοβιτς γνωστοποίησκε τον πρόεδρο της Πορτογαλίας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και επανέλαβε ότι η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για διεξαγωγή διαλόγου, σε αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης. Τέλος, ο .κ Τσβέτκοβιτς τόνισε το ενδιαφέρον της Σερβίας για την αύξηση του εμπορίου με την Πορτογαλία, τη συμμετοχή των πορτογαλικών επιχειρήσεων όσον αφορά τις επενδύσεις και τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης στη Σερβία.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ      
04/10/2011
Επικεφαλής του κλιμακίου του Βελιγραδίου σε διάλογο με την Πρίστινα, κ. Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι κερδοσκοπίες σχετικά με την ετοιμότητα των Αρχών του Κοσόβου να διατηρήσουν τον πολιτικό διάλογο με το Βελιγράδι αποτελούν επιβεβαίωση ότι πρέπει να συζητηθούν και τα προβλήματα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, το οποίο είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης. «Αυτό δείχνει ακριβώς ότι η Πρίστινα γνωρίζει πως πρέπει να τεθεί σε συνομιλίες μαζί μας για όλα τα θέματα για τα οποία εμείς ήμασταν έτοιμοι να συζητάμε από την πρώτη μέρα», δήλωσε για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο κ. Στεφάνοβιτς. Στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να συζητήσει σχετικά με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και για άλυτα προβλήματα των Σέρβων νότια του ποταμού ΄Ιμπαρ. «Οι παράγοντες της Πρίστινας ασχολούνται με ορολογικά τεχνάσματα, προσπαθώντας να αποφύγουν να μιλήσουν για το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, δηλ. το βορρά της Επαρχίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνοβιτς. Η εφημερίδα «Koha Ditore» της Πρίστινας αναφέρει ότι η Πρίστινα έχει αλλάξει πρόσφατα τη στάση της και από σύντομα είναι υπέρ του πολιτικού διαλόγου με το Βελιγράδι, το οποίο θα διαφέρει από το διάλογο στις Βρυξέλλες, και θα άρχιζε μετά αφού το Βελιγράδι και η Πρίστινα συμφωνήσουν για τα θέματα των τηλεπικοινωνιών, της τροφοδότησης με το ηλεκτρικό ρεύμα και της περιφερειακής συνεργασίας.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΟΥΖΙΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ      
04/10/2011
Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, κ. Αλεξάντερ Κονούζιν, δήλωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με τη Σερβία, επειδή η ίδια εκτίμησε ότι η Σερβία παριστάνει η πιο σημαντική χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Κονούζιν υπενθύμισε, στην Οικονομική Διάσκεψη Κορυφής της Σερβίας, ότι οι ρωσικές εταιρείες συμμετέχουν ενεργά στον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή των έργων υποδομής στη Σερβία, και ότι το πιο σημαντικό έργο αποτελεί ο αγωγός αερίου «Νότιο ρεύμα», που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Σερβίας, αλλά ότι δεν είναι σημαντική μόνο για την τριγύρω περιοχή, αλλά επίσης και για ολόκληρη την Ευρώπη. Τονίζοντας ότι οι ρωσικές και σερβικές εταιρείες εργάζονται από κοινού για την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του υδροηλεκτρικού εργοστασίου «Đerdap 1», ο πρέσβης Κονούζιν πρόσθεσε ότι το σημαντικό έργο αποτελεί και η ανακαίνιση και η κατασκευή των σιδηροδρόμων στη Σερβία.
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑΝΤΙΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ      
04/10/2011
Ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς παρέδσε δεξίωση για τις παίκτριες της ομάδας βόλεϊ γυναικών της Σερβίας, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι. Ο πρόεδρος Τάντιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη εξ ονόματος όλων των πολιτών της Σερβίας για την, όπως ο ίδιος ανέφερε, επιτυχία που όλοι θαυμάζουμε. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα έχετε κάνει για τους ανθρώπους, τη χώρα και τον αθλητισμό μας», δήλωσε ο κ. Τάντιτς. Επιπλέον, ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Σερβία είναι η πρώτη χώρα που μετά από 20 χρόνια, κέρδισε το χρυσό στο ευρωπαϊκό βόλεϊ και των ανδρών και των γυναικών. Η Γελένα Νίκολιτς ευχαρίστησε τους πολίτες της Σερβίας που παρακολουθούσαν τους αγώνες της ομάδας. «Είχαμε πάντα την αίσθηση ότι όλη η Σερβία είναι μαζί μας», δήλωσε η Νίκολιτς.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΖΟΜΠΙΤΣ      
04/10/2011
Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας των Σέρβων της Βοσνίας, κ. Αλεξάνταρ Τζόμπιτς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προστατέυσει το σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο και να του δώσει δυνατότητα για την κυριαρχία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. Džombić δήλωσε στη Μπάνια Λούκα, μετά από συνομιλίες που είχε με τον δήμαρχο του Δήμου Kosovska Mitrovica, κ. Krstimir Pantic, ότι η Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας θα συνεχίσει και παραπέρα να υποστηρίζει και να παρέχει βοήθεια προς τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. Τέλος, ο κ. Pantic επανέλαβε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν θα δεχτούν ποτέ να ζήσουν σε ένα ανεξάρτητο Κοσόβο.
 
ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ      
04/10/2011
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, κ. Ivica Dačić, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του Daniel Lipšic προς τη Σλοβακία για την υποστήριξη αυτής της χώρας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και τη στάση της απέναντι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. «Η Σερβία και η Σλοβακία είναι δύο φιλικές χώρες», είπε στην Μπρατισλάβα ο κ. Ντάτσιτς, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, κ. Daniel Lipšic. Από κοινού διαπιστώθηκε ότι η συνεργασία των αστυνομίων των δύο χωρών είναι πολύ καλή.Επιπλέον, οι κκ. Ντάτσιτς και Λίπσιτς υπέγραψαν τη Συμφωνία περί της αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης – δηλ. πυρκαγιών, πλημμύρων και σεισμών. «Ελπίζω ότι η συμφωνία δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί και ότι δε θα συμβεί να έχουμε καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις χώρες μας», είπε ο κ. Ντάτσιτς. Τέλος, ο ίδιος υπέδειξε ότι για προληπτικούς λόγους είναι καλό για τη Σερβία να συνάπτει συμφωνίες για την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ      
04/10/2011
«Τα ουσιώδη προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη Σερβία είναι η πρόσβαση τους σε πηγές χρηματοδότησης και φθηνές πηγές χρηματοδότησης» - δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας, κ. Nebojsa Ciric. Στα εγκαίνια της έβδομης Διεθνούς Διάσκεψης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην αίθουσα «Σάβα Τσένταρ» του Βελιγραδίου, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά τα δύο στοιχεία είναι απαραίτητα για ουσιαστική πρόοδο στον τομέα που συμπεριλαμβάνει το 99,8 τοις εκατό του συνόλου των επιχειρήσεων στη Σερβία, και απασχολεί τα δύο τρίτα των εργαζομένων. Επιπλέον, ο κ. Ćirić είπε ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη Σερβία, είναι δύσκολο να βρουν πηγές χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι αρχάριοι και καινοτόμες επιχειρήσεις να έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η Σέρβα αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κα. Verica Kalanovic, δήλωσε ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παριστάνει κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων στον εν λόγω κλάδο. Τέλος, η ίδια υπογράμμισε ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη Σερβία και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να γίνουν φορέας συνολικής κοινωνικής ανάπτυξης.
 
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗ ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ      
04/10/2011
Εκατοντάδες Σέρβοι συγκένρωσαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στη Γκρατσάνιτσα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Πούτνικ και το τραυματισμό του γιού του Dobrica, τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, κοντά στο δήμο Orahovac του Κοσσυφοπεδίου. Οι συγκεντρωμένοι στη διαδήλωση στο μοναστήρι Γκρατσάνιτσα ζήτησαν να βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό και για άλλα εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων. Πριν από τη συγκέντρωση πολίτες περπάτησαν από το Κέντρο Υγείας στη Γκρατσάνιτσα μέχρι το μοναστήρι, όπου άναψαν κεριά. Ένα σύνθημα που έγραψαν Σέρβοι, έλεγε: «Υπάρχει μόνο ένας μάρτυρας να καταθέσει για τα εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου – και αυτός είναι ολόκληρος ο κόσμος.» Ο Αλέξανδρος Πούτνικ σκοτώθηκε και ο γιος του τραυματίστηκε το βράδυ του Σαββάτου μπροστά από το καφενείο στο χωριό Ζρζα, κοντά στο Orahovac.
 
ΤΣΒΕΤΚΟΒΙΤΣ: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ      
04/10/2011
«Η Πορτογαλία παρέχει πληρή υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας», δήλωσε στη Λισαβόνα, ο πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, κ. Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Όπως ανακοινώθηκε από την έδρα της Κυβέρνησης της Σερβίας, ο κ. Τσβέτκοβιτς υπέδειξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι για τη Σερβίας η μεγαλύτερη σημασία είναι να αποκτήσει η ίδια το καθεστός υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας για την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στέκεται η θέση της Σερβίας ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, και όχι με μονομερείς κινήσεις, πράγμα για το οποίο έλαβε υποστήριξη από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό. Επιπλέον, ο προθυπουργός Πάσος Coelho επεσήμανε ότι η Πορτογαλία έχει μια θετική στάση προς την διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ενωμένη, χωρίς τα Βαλκάνια. Όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Coelho εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Οι δύο πρωθυπουργοί διαπίστωσαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές, αλλά και ότι υπάρχει χώρος για τη βελτίωσή τους, ιδίως στον τομέα της οικονομίας.
 
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕΡΒΟΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ      
04/10/2011
Ο χειρουργός σε εφημέρια του Κέντρου Υγείας στο βόρειο τμήμα της πόλης Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Gojko Igrutinović, επιβεβαίωσε ότι το αγόρι Dobrica Πούτνικ, ο οποίος τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής τραυματίστηκε στο χωριό Zrze, του Δήμου Orahovac, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε, βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ο Πούτνικ μεταφέρθηκε την Δευτέρα βράδυ από το Πρίζρεν στο Κέντρο Υγείας στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, όπου του έκαναν μια μικροεπέμβαση. «Ο νεαρός υπέστη πολλαπλά τραύματα από σφαίρες στο χέρι, στο στήθος, στην κοιλιά και άνω», είπε ο γιατρός Igrutinović. Ο Σέρβος Αλεξάνταρ Πούτνικ σκοτώθηκε τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, ενώ ο γιος του Dobrica τραυματίστηκε. Πυροβολήθηκαν κοντά στο εστιατόριο από το οποίο προηγουμένως βγήκαν. Εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο έχουν απαιτήσει από τους παράγοντες των διεθνών δυνάμεων να αναλάβουν την υπόθεση, αφού οι Σέρβοι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Αρχές της αστυνομίας του Κοσόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου