Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Φιάσκο στο Eurogroup, διαλύονται οι αγορές κι ούτε κιχ από τους ηγέτες Εξαφανισμένοι οι Ευρωπαίοι, βγαίνουν μπροστά ΗΠΑ και Ρωσία

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/


Την ώρα που το πολιτικό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ηχηρά σιωπηρό, ελάχιστες ώρες μετά το αποτυχημένο Eurogroup και με τις αγορές να καταρρέουν σε ιστορικά χαμηλά μηνών και ετών, Αμερικανοί και Ρώσοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επιδεικνύουν την κινητικότητα εκείνη που κανονικά θα έπρεπε να καταγράφεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες!


Με δεδομένη την  καταβαράθρωση των ανά τον  κόσμο χρηματαγορών, με τους επενδυτές  να εμφανίζονται περίπου σίγουροι για  την κατάρρευση της Ελλάδας και συνεπακόλουθα της Ευρωζώνης, με τις εκθέσεις κορυφαίων οίκων όπως η Goldman Sachs και η S&P να μιλούν ανοικτά για επέλαση της ύφεσης όχι μόνο στην Ευρωπεριφέρεια αλλά και στην καρδιά της ΕΕ, στη Γερμανία και τη Γαλλία, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κωφεύουν και παράλληλα σιωπούν.

Όχι όμως οι πολιτικοί  και οικονομικοί ταγοί στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Με τον πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε να δηλώνει έτοιμος να αναλάβει δράση και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα, συμβατικά και μη, μέσα που διαθέτει στο οπλοστάσιό του για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία και να διαβεβαιώνει πως τόσο το – διχασμένο κομματικά για να θυμόμαστε και τις πολιτικές ισορροπίες – όσο και ο Λευκός Οίκος είναι ομοίως έτοιμοι να αναλάβουν μέτρα προκειμένου να συνδράμουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η προώθηση της ανάπτυξης "είναι κοινή ευθύνη όλων των φορέων στη χάραξη οικονομικής πολιτικής σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα". Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει δράση και στις αγορές εργασίας, τη στεγαστική αγορά, τη φορολόγηση.

Εντύπωση προκάλεσε  η επωδός – μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση του κ. Μπερνάνκε: «Η νομισματική πολιτική μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αμερικανική οικονομία». Προφανώς όχι και η ευρωπαϊκή …

Ιδιαίτερη σημασία  είχε και η επισήμανση του κυρίου Μπερνάνκε πως οι αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές από την ευρωπαϊκή κρίση επιβαρύνουν την οικονομία, ενώ σημείωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το χρέος της αποτελούν σημαντική πηγή ανησυχίας για τις αγορές.

Την ίδια στιγμή από  την άλλη άκρη της Ευρώπης έρχεται  ένα άρθρο του νυν Ρώσου  πρωθυπουργού και αυριανού Προέδρου , στο οποίο προτείνει τη δημιουργία μίας «Ευρω-ασιατικής Eνωσης» με τη συμμετοχή της ΕΕ και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Γράφει χαρακτηριστικά : «Προτείνω ένα μοντέλο ισχυρής και διεθνικής ένωσης, που θα είναι σε θέση να γίνει ένας από τους πόλους του σύγχρονου κόσμου» !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου