Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/

Θα αρθεί όταν σταθεροποιηθεί η ασφάλεια

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει κυρίως την κράτηση υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, θα αρθεί μόλις υπάρξει σταθερότητα στην Αίγυπτο, δήλωσε ο αρχηγός του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, τον οποίο επικαλείται σήμερα κυβερνητική εφημερίδα.

Ο στρατάρχης Ταντάουι, ο επικεφαλής του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο, είπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Αχράμ.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο νόμος αυτός, του οποίου ο στρατός διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής τον περασμένο μήνα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στο Κάιρο, θα πάψει να ισχύει μόνο όταν «η κατάσταση ασφαλείας σταθεροποιηθεί».

Ο νόμος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβάλλει περιορισμούς στις πολιτικές ελευθερίες και εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον έκτακτων στρατοδικείων, εφαρμοζόταν χωρίς διακοπή στη διάρκεια των 30 ετών της διακυβέρνησης της χώρας από τον Μουμπάρακ.

Η άρση του νόμου αυτού που συμβολίζει την καταστολή και την αυθαιρεσία του πρώην καθεστώτος ζητείται από τα κινήματα που άρχισαν τις κινητοποιήσεις και την εξέγερση στις αρχές της χρονιάς.

Ο στρατός, ενώ υποσχέθηκε ότι ο νόμος πλέον δεν θα ισχύει πριν από τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί μετά τα τέλη Νοεμβρίου, άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι μπορεί να ισχύει μέχρι την επίσημη εκπνοή του, τον Ιούλιο του 2012.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την αιγυπτιακή κυβέρνηση να άρει αυτό τον νόμο πριν από τον Ιούνιο του 2012.

«Είναι ένα σημαντικό στάδιο προς το κράτος δικαίου και για τη δημιουργία του περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών. Θέλουμε να το δούμε αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου