Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η Κίνα πήρε το προβάδισμα από τη Ρωσία στη διμερή τους σχέση

Από το ιστολόγιο http://strategyreports.wordpress.com/


Η Κίνα έχει πάρει το προβάδισμα στην σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της μείωσης της εξάρτησης του Πεκίνου από την Μόσχα για την απόκτηση προηγμένων οπλικών συστημάτων και τα βαθιά προβλήματα στην διμερή ενεργειακή συνεργασία, υποστηρίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI).



“Αν και οι ηγέτες των δύο χωρών υπερτονίζουν την έκταση της διμερούς συμμαχίας και τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο χωρών, η σχέση τους δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό να εξελιχθεί σε κάτι πιο σημαντικό από ό,τι είναι σήμερα” ενώ μελλοντικά “οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι της συνεργασίας τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες -η στρατιωτική και η ενεργειακή συνεργασία- θα αποσυντεθούν” αναφέρεται σχετικά. Η Κίνα, άλλοτε σχεδόν ολοκληρωτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία για την απόκτηση προηγμένων οπλικών συστημάτων, σημείωσε δραματική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και ίσως αναδεχθεί σε ανταγωνιστή της στην διεθνή σκηνή. Αυτός είναι ένας λόγος που η Ρωσία δεν θέλει να εξάγει τα πιο προηγμένα της συστήματα στην Κίνα, σύμφωνα με το SIRPI.
Στο πεδίο της ενεργειακής συνεργασίας οι διμερείς σχέσεις έχουν εξασθενίσει, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν για τις λεπτομέρειες και τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου που εισάγει η Κίνα και το Πεκίνο στρέφεται σε άλλους προμηθευτές, ειδικά στην Κεντρική Ασία, σύμφωνα με το SIPRI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου