Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τρομοκρατούν οι πράκτορες του Άσαντ Γαλλική προειδοποίηση στη Συρία να μην εκφοβίζει ακτιβιστές στο εξωτερικό

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Οι σημαίες της Συρίας και της Υεμένης ζωγραφισμένες στα δάχτυλα διαδηλωτή στην Σαναά
Οι σημαίες της Συρίας και της Υεμένης ζωγραφισμένες στα δάχτυλα διαδηλωτή στην Σαναά   (Φωτογραφία:  Reuters )         


Παρίσι, Γαλλία
Η Γαλλία προειδοποιεί τη Συρία ότι δεν θα ανεχθεί πράξεις εκφοβισμού εναντίον ακτιβιστών που διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο φέρεται να έχει στήσει μία βίαιη εκστρατεία κατά αντιπολιτευόμενων Σύρων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι σύντομα θα επιβληθούν κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος για την αιματοχυσία, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές ενώ σκοτώνουν αθώους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους».

Και την ώρα που συνεχίζονται στη βόρεια Συρία οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και λιποτάκτες του στρατού, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός που αυτομόλησε από το συριακό στράτευμα βρίσκει καταφύγιο στην Άγκυρα.

Σε πολιτικό επίπεδο, τέλος, η Ρωσία ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι δεν θα στηρίξει ψήφισμα καταδίκης της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όμως να αποσαφηνίζει εάν πρόκειται να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γαλλία προειδοποιεί

«Δεν θα δεχόμασταν ένα ξένο κράτος να οργανώνει βίαιες ενέργειες ή πράξεις εκφοβισμού στο έδαφός μας περισσότερο απ' ό,τι δεχόμαστε τέτοιες ενέργειες έναντι συμπατριωτών μας στη Συρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Η Γαλλία γνωστοποίησε αυτή τη θέση «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην πρεσβευτή της Συρίας στο Παρίσι"Λάμια Σακούρ, η οποία εκλήθη επανειλημμένα στο Κε ντ' Ορσέ» επισήμανε ο εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα μετά την επίθεση εναντίον Σύρων που διαδήλωναν κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις 26 Αυγούστου στο Παρίσι. «Κανένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν τότε δεν ήταν κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου» τόνισε.

«Διεξάγεται έρευνα και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα» επισήμανε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας πως «από τις 26 Αυγούστου, η αστυνομία έχει ενισχύσει την προστασία των Σύρων διαδηλωτών στο Παρίσι».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά , ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια είναι πλήρως εγγυημένο από το γαλλικό Σύνταγμα» για να συμπληρώσει ότι «είναι επίσης προφανές ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις προσδοκίες του συριακού λαού για ελευθερία»..

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, πολλοί Σύροι αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι συγκεντρώνονται τακτικά στο κέντρο του Παρισιού, έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες θύματα πολλών πράξεων εκφοβισμού, από σωματικές επιθέσεις μέχρι γραπτές απειλές, ενώ κατά τις διαδηλώσεις τους φωτογράφιζαν και τους βιντεοσκοπούσαν.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Τρίτη σε έκθεσή της πως οι Σύροι διαδηλωτές στην Ευρώπη και την Αμερική «παρακολουθούνται και παρενοχλούνται συστηματικά» από υπαλλήλους των συριακών πρεσβειών που ενεργούν κατ' εντολή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κυρώσεις σύντομα από την Τουρκία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την Τρίτη ότι η χώρα του θα επιβάλλει σύντομα κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Σκοτώνουν αθώους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να πούμε: ας αφήσουμε τα πράγματα να συνεχίσουν έτσι» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Νότιο Αφρική.

«Θα ανακοινώσουμε ένα χρονοδιάγραμμα κυρώσεων μετά την επίσκεψη στο Χατάι» επισήμανε για να διευκρινίσει ότι το Σαββατοκύριακο ή την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην επαρχία αυτή, που βρίσκεται στη νότια Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, και όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες.

Στη συγκεκριμένη επαρχία ο τουρκικός στρατός θα πραγματοποιήσει άσκηση από τις 5 έως τις 13 Οκτωβρίου.

Αυτή η άσκηση ενδέχεται να δώσει νέα τροφή στις φήμες, που έχουν ήδη διαψεύσει Τούρκοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργεί μία ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία με στόχο να προστατεύσει τους αμάχους και να αποτρέψει την εισροή προσφύγων στο έδαφός της.

Ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού που έχει αποστατήσει δήλωσε την Τρίτη ότι έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, διαψεύδοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει συλληφθεί από τον στρατό της Συρίας, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

«Ζούμε σε ασφαλές μέρος στην Τουρκία. Είμαι ευγνώμων στην κυβέρνηση και το λαό της Τουρκίας. Τούρκοι αξιωματούχοι ενδιαφέρθηκαν για εμάς» δήλωσε ο συνταγματάρχης Ριάντ αλ Ασάαντ, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου που είχε προέλευση την πόλη Χατάι.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου