Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν την κατάσταση στο Κόσοβο

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

    Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο και ο ρόλος της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στην περιοχή (KFOR) θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της επόμενης συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της Συμμαχίας, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
 



«Θα συζητήσουμε για τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Είδαμε πόσο γρήγορα μπορεί να κλιμακωθεί η ένταση και πόσο σημαντική είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ράσμουσεν, σύμφωνα με τη «Φωνή της Αμερικής».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι ο ρόλος της KFOR στο Κόσοβο είναι να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από την εθνική κοινότητα στην οποία ανήκουν και τόνισε ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει «με προσοχή και αμεροληψία, σύμφωνα με την εντολή της».
Με αφορμή τις πληροφορίες ότι στρατιώτες της KFOR στη διάβαση Γιάρινιε χρησιμοποίησαν πυρά κατά Σέρβων διαδηλωτών, ο Ράσμουσεν είπε ότι ενήργησαν σε αυτοάμυνα και ότι έχουν το δικαίωμα αυτό. «Πρώτα απ΄ όλα η KFOR σαφώς ενήργησε με στόχο την αυτοάμυνα. Έλαβα λεπτομερείς πληροφορίες και είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις ενήργησαν στο πλαίσιο της εντολής τους», ανέφερε ο Ράσμουσεν και ζήτησε απ΄ όλες τις πλευρές να αποφεύγουν τις μονομερείς ενέργειες και τις εμπρηστικές δηλώσεις.
Ο Ράσμουσεν ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ότι έδωσε πληροφορίες στη σερβική πλευρά για το επεισόδιο στη διάβαση Γιάρινε «μέσω των συνηθισμένων στρατιωτικών καναλιών» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω διερεύνηση των συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και μελών της KFOR στο βόρειο Κόσοβο.
«Ζητώ όλοι να καταβάλουν προσπάθειες για διάλογο και όχι για αντιπαράθεση. Όλοι οι κάτοικοι του Κοσόβου έχουν συμφέρον από τη σταθερότητα και την ασφάλεια και γι αυτό το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες που έχουν στόχο την προσέγγιση της ευρω-ατλαντικής οικογένειας», υπογράμμισε.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι οι στρατιώτες της KFOR τους τελευταίους μήνες έκαναν πολλά για την αποκλιμάκωση της έντασης και ότι τήρησαν αντικειμενική στάση στη διευθέτηση της κατάστασης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου