Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Επίσκεψη Καρζάι στο Νέο Δελχί

Από το ιστολόγιο http://news.pathfinder.gr/


Ινδία  —  Το Αφγανιστάν και η Ινδία, δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια καχυποψία απέναντι στο Πακιστάν, επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους μέσω μίας «στρατηγικής σύμπραξης» με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Χαμίντ Καρζάι στο Νέο Δελχί.
Ο Αφγανός πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά αυτήν τη χρονιά την Ινδία, θα συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Ινδία.



Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι ο Χαμίντ Καρζάι επιδιώκει την ενίσχυση του ρόλου της Ινδίας στη σταθεροποίηση της χώρας του, εν όψει της αποχώρησης των μάχιμων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η οποία θα ολοκληρωθεί το 2014.
Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η Καμπούλ έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της με το Πακιστάν, το οποίο και κατηγορεί ότι χρηματοδοτεί και δίνει καταφύγιο
στις ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται τη στιγμή που αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Καμπούλ και το Ισλαμαμπάντ. Μέλη της αφγανικής ηγεσίας κατηγορούν τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν Μπουρχανουντίν Ραμπανί, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τους ταλιμπάν. Ο ίδιος ο Χαμίντ Καρζάι έκανε λόγο για «πακιστανικό δάκτυλο», ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι η επίθεση σχεδιάσθηκε και οργανώθηκε στην Κουέτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν.
«Η επίσκεψη του Καρζάι πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή για την ενίσχυση της εμπλοκής της Ινδίας στο Αφγανιστάν», λέει ο Σαΐντ Ναβκί, του Observer Research Foundation, προσθέτοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο Ισλαμαμπάντ.
«Ο Καρζάι έρχεται στην Ινδία για να της χορηγήσει το καθεστώς του έμπιστου συμμάχου». Η Ινδία θα έχει το δικαίωμα να διαδραματίσει έναν σημαντικότερο ρόλο στο Αφγανιστάν μετά την επίσκεψη του Καρζάι», προβλέπει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Indian Express, ο Αφγανός πρόεδρος θα υπογράψει συμφωνία «στρατηγικής σύμπραξης» με τον Μανμοχάν Σινγκ.
Η συγκρότηση αυτής της συμμαχίας, που δεν επιβεβαιώθηκε από το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι πιθανόν να περιλαμβάνει την ανάληψη της δέσμευσης εκ μέρους της Ινδίας για την ενίσχυση της συμμετοχής της στην εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν.
Ο ρόλος της Ινδίας στο Αφγανιστάν είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα εξαιτίας των περίπλοκων παιγνίων εξουσίας στην περιοχή αυτή της Ασίας.
Το Νέο Δελχί, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιστροφής του καθεστώτος των ταλιμπάν στην Καμπούλ, έχει διοχετεύσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς το Αφγανιστάν με στόχο την ενίσχυση της επιρροής του και την ανάσχεση του Πακιστάν, που θεωρεί ότι το Αφγανιστάν ανήκει στη ζώνη της αποκλειστικής του επιρροής.
Ανήσυχη απέναντι στις αντιδράσεις του Πακιστάν, η ινδική ηγεσία τονίζει ότι το Νέο Δελχί εφαρμόζει την πολιτική της «ήπιας ισχύος» απέναντι στο Αφγανιστάν δίνοντας έμφαση στην παροχή οικονομικής βοήθειας για την κατασκευή έργων υποδομής και στις εμπορικές συναλλαγές.
Η αντίδραση του Ισλαμαμπάντ όμως ανησυχεί και τον Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος επιδιώκει την ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών με την Ινδία , χωρίς να πληγούν οι σχέσεις με το Πακιστάν, το οποίο θεωρείται παράγοντας -κλειδί στην εξέλιξη των συνομιλιών της Καμπούλ με τους ταλιμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου