Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια «κραυγή» αγανάκτησης

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/


Κραυγή αγανάκτησης «ακούστηκε» χθες σε 951 πόλεις και 82 χώρες, όταν πολίτες από όλον τον κόσμο βρέθηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους αλλά και για αληθινή δημοκρατία. Η παγκόσμια κινητοποίηση οργανώθηκε από το κίνημα της Νέας Υόρκης Occupy Wall Street (Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ).








Στη Ρώμη, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν μία ειρηνική πορεία, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν αντίστοιχη. Παρά το γεγονός πως η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη, μικρή ομάδα διαδηλωτών απομακρύνθηκε από την συγκέντρωση και επιδόθηκε σε καταστροφές. Οι ταραξίες έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα.

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου της Ρώμης, Gianni Alemanno, επιβεβαίωσε πως 70 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης, ενώ 40 από αυτούς είναι αστυνομικοί. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει ακριβής αριθμός συλληφθέντων, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις. Νωρίτερα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο, με πανό που έγραφε: «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε οι Ιταλοί Αγανακτισμένοι διαδηλώνουν μπροστά στο Κολοσσαίο».



Στην Νέα Υόρκη συνελήφθησαν συνολικά 70 άτομα, από τα οποία τα 45 στην Times Square, ενώ οι αστυνομικοί συνέλαβαν ακόμη 24, με την κατηγορία πως καταπάτησαν το χώρο του υποκαταστήματος της Citybank, στο Γκρίνουιτς Βίλατζ.



Νωρίτερα, διαδηλωτές στη Wall Street ξεκίνησαν να παίρνουν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα Chase, που την κατηγορούν ότι έλαβε δισ. δολάρια σε πακέτα διάσωσης από την αμερικανική κυβέρνηση.



Στο Λονδίνο, σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η Scotland Yard όταν διαδηλωτές αποπειράθηκαν να καταλάβουν το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην πλατεία Paternoster. Ακόμη πέντε άτομα συνελήφθησαν το βράδυ, όταν περίπου 500 διαδηλωτές συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους στο Λονδίνο, έξω από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Μάλιστα, έξω από τον ναό στήθηκαν σκηνές. Νωρίς το απόγευμα, ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ μίλησε σε διαδηλωτές στην πλατεία του Αγίου Παύλου.

Ακόμη, πολυπληθής ήταν η διαδήλωση στη Μαδρίτη της Ισπανίας, όπου και συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία περίπου 10.000 άνθρωποι, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας. Περίπου 5.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Σουηδία.

Χιλιάδες Γάλλοι ανταποκρίθηκαν στο παγκόσμιο κάλεσμα και διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού, ενώ και οι Γερμανοί «αγανακτισμένοι» ξεχύθηκαν ειρηνικά στους δρόμους του Βερολίνου και της Φραγκφούρτης, μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Εξάλλου, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Σεούλ ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι κατέλαβαν την πλατεία Χρηματιστηρίου στο κεντρικό Χόνγκ Κόνγκ και έστησαν σκηνές, προκειμένου να μείνουν εκεί όλο το βράδυ.



Σχεδόν 1000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και κατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πόλης.



Σχεδόν 110 άνθρωποι διαδήλωσαν στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, την Μανίλα.



«Αγανακτισμένοι» και πάλι στην πλατεία Συντάγματος

Εκατοντάδες «Αγανακτισμένοι» συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Πολίτες κάθε ηλικίας βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να ενώσουν τη φωνή τους με το παγκόσμιο κίνημα των αγανακτισμένων που διαδηλώνουν σε 951 πόλεις σε 82 χώρες.



Η αστυνομική δύναμη στο κέντρο της Αθήνας ήταν διακριτική ενώ επέστρεψαν και τα πανό που είχαν τοποθετηθεί στις μεγάλες συγκεντρώσεις την άνοιξη.





Αργότερα τη νύχτα, γνωστοί καλλιτέχνες τραγουδούν ενώ καλλιτεχνικά δρώμενα, προβολές και ζωντανές συνδέσεις με το «Κίνημα των Πλατειών» από όλο τον κόσμο, συμπλήρωσαν την εικόνα από την πλατεία Συντάγματος.



«Δεν πληρώνουμε κεφαλικούς φόρους» και «η Ελλάδα δεν πουλιέται» είναι κάποια από τα πανό που έχουν σηκώσει οι «Αγανακτισμένοι».


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου