Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

«Θρησκευτικό» πακέτο Τουρκίας για τους Τ/κ

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/
Επιβολή ιδεολογικής γραμμής από την Άγκυρα στα Κατεχόμενα
 Του Νίκου Στέλγια

Όλα δείχνουν ότι μετά το περίφημο «οικονομικό πακέτο» της Άγκυρας για τους Τουρκοκύπριους, σειρά έχει ένα «θρησκευτικό» πακέτο. Στη νέα περίοδο, παράλληλα με την θεσμική θωράκιση των τουρκικών οικονομικών συμφερόντων στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, η Άγκυρα στρέφει το ενδιαφέρον της στα θρησκευτικά δρώμενα των Τουρκοκυπρίων και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τα πρώτα της βήματα για την εξαγωγή της ιδεολογικής γραμμής του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η προσπάθεια της Τουρκίας επικεντρώνεται σε δυο σημεία. Από την μια, η τουρκική κυβέρνηση σφίγγει τον κλοιό γύρω από την τ/κ «Υπηρεσία Θρησκευτικών Υπηρεσιών» και από την άλλη, η κινητήρια ιδεολογική δύναμη του ΑΚΡ, το τάγμα – κίνημα του Φετχουλλάχ Γκιουλέν εντατικοποιεί τις δραστηριότητάς του στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα πεδία της παιδείας και της οικονομίας.

Οι τουρκοκυπριακοί δημοσιογραφικοί κύκλοι συζητούν ήδη την ενδεχόμενη απομάκρυνση του Ταλίπ Αταλάι από την προεδρία της «Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υπηρεσιών» ως το πρώτο βήμα της Άγκυρας.
Οι συγκεκριμένοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η κλίση του κ. Αταλάι προς την πολυτέλεια καθώς και οι φιλοδοξίες του έχουν δημιουργήσει σοβαρούς προβληματισμούς τόσο στους τουρκοκυπριακούς πολιτικούς κύκλους, όσο και στους αξιωματούχους της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκοκυπριακό τύπο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργού για θέματα των Τουρκοκυπρίων, Μπεσίρ Αταλάι, ο αρχηγός της τ/κ «Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υπηρεσιών» ανάπτυξε τα φιλόδοξα σχέδια του, τα οποία προβλημάτισαν την τουρκική πλευρά.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή κοινότητα κάνουν λόγο για επικείμενες πρωτοβουλίες της «Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων» της παράνομης πρεσβείας της Τουρκίας, οι οποίες θα αφορούν τα θρησκευτικά δρώμενα των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, Ιμπραχίμ Ντουμάν ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον κ. Αταλάι στην προεδρία της τ/κ «Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υπηρεσιών». Αξίζει να σημειωθεί ότι, την προηγούμενη περίοδο, ο κ. Ντουμάν, ο οποίος στο παρελθόν ανέδειξε τον κ. Αταλάι στην προεδρία  της τ/κ «Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υπηρεσιών», πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη στην Άγκυρα όπου συζήτησε με Τούρκους αξιωματούχους τα σχέδια της Άγκυρας για τα θρησκευτικά δρώμενα των Τουρκοκυπρίων. 
Ακόμη, διάφοροι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι επισημάνουν ότι, το γεγονός ότι ο κ. Ντουμάν είναι Τούρκος πολίτης, δεν πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την ανάδειξη του στην προεδρία της τ/κ «Υπηρεσίας».

Το «θρησκευτικό πακέτο» της Άγκυρας δεν περιορίζεται στην αναδιοργάνωση της τ/κ «Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υπηρεσιών». Από τα τέλη της προηγούμενης Άνοιξης, ο μεγάλος σύμμαχος του ΑΚΡ, το Κίνημα Φετχουλλάχ Γκιουλέν πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών βημάτων, τα οποία αφορούν το μέλλον των δραστηριοτήτων του στους κόλπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακή πηγή, η οποία μίλησε στην «Κ», το κίνημα αγόρασε το τ/κ «Κολέγιο Ντογά» εγκαινιάζοντας δυναμικά την εμφάνισή του στον τομέα της παιδείας των Τουρκοκυπρίων. Παρά το γεγονός ότι, η διεύθυνση του συγκεκριμένου κολεγίου αρνείται κατηγορηματικά κάθε είδους σχέση με το Κίνημα Γκιουλέν,  τουρκοκυπριακή πηγή επισήμανε στην «Κ» ότι η ηγεσία του τουρκικού κινήματος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις δραστηριότητές της στον τομέα της παιδείας. Το κίνημα, το οποίο ελέγχει εκατοντάδες τουρκόφωνα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Μέση Ανατολή, την Αμερική, την Κεντρική Ασία και την Αφρική, αμέσως μετά την εξαγορά του «Κολεγίου Ντογά» προχώρησε στην ενίσχυση του, εντάσσοντας στο δυναμικό του το τ/κ εκπαιδευτικό ίδρυμα «British Academy», το οποίο δραστηριοποιείται εδώ και δέκα χρόνια στην Κερύνεια.
Οικονομικός έλεγχοςΤο προηγούμενο διάστημα, το τουρκικό κυβερνών κόμμα και οι σύμμαχοι του πέραν της ανάμειξης στα θρησκευτικά δρώμενα των Τουρκοκυπρίων, πραγματοποίησαν επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τον έλεγχο της οικονομίας των Τουρκοκυπρίων. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός εμπορικού συλλόγου, ο οποίος επιδιώκει την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία.
Ο νέος σύλλογος φέρει κοινή ονομασία με τον αντίστοιχο εμπορικό σύλλογο της Τουρκίας, στον οποίο συμμετάσχουν συντηρητικοί Τούρκοι επιχειρηματίες (σ.σ. MÜSİAD). Σύμφωνα με Τουρκοκυπριακή δημοσιογραφική πηγή, ο βασικός στόχος δεν είναι άλλος παρά η ανάπτυξη της ακτίνας δράσης του ανερχόμενου τουρκικού κεφαλαίου στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Από ό,τι φαίνεται, το τουρκικό κεφάλαιο θεωρεί ότι η Κύπρος αποτελεί το καταλληλότερο «εφαλτήριο βήμα» για την εξάπλωση των τουρκικών οικονομικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. 
  
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου