Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ελληνική κρίση στο επίκεντρο των G20 – Γερμανία και Γαλλία βλέπουν πρόοδο στο νέο ελληνικό haircut - Rehn: Δεν θα οριστικοποιηθεί το 2ο πακέτο της Ελλάδας στις 23/10 - Lagarde: Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί

Από το ιστολόγιο http://www.bankingnews.gr/

     (upd4) Οι υπουργοί οικονομικών από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ενέτειναν τις πιέσεις τους ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στο πλαίσιο της συνάντησης των G20  στο Παρίσι. Παρ' ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο επίλυση της κρίσης ωστόσο φαίνεται ότι όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην άποψη ότι χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με παράλληλη προσπάθεια για την Ελλάδα. Μάλιστα, εικάζεται ότι το haircut του χρέους μας μπορεί να φτάσει και το 50%...

Από τα βασικά συμπεράσματα της κρίσης συνάντησης των G20 είναι 1) θα πρέπει να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 2)η ελληνική κρίση πρέπει να περιοριστεί 3) το νέο haircut που θα υπάρξει στο ελληνικό χρέος πρέπει να τεθεί σε πλαίσιο…
Ο υπουργός οικονομικός της Γαλλίας F. Baroin δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά το νέο haircut στο ελληνικό χρέος ενώ ανάλογες ήταν και οι εκτιμήσεις του W. Schaeuble, του Γερμανού υπουργού οικονομικών. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε πόσο υψηλότερο του 21% θα είναι. Ορισμένοι κάνουν λίγο για 35% αλλά 35% θα είναι λίγο και θα καταλήξει σε φιάσκο εκτιμούν αναλυτές. Ο Dallara του IIF πάντως δηλώνει αντίθετως σε νέο haircut πιεζόμενος από τις τράπεζες που εκπροσωπεί. 

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των μεγαλύτερων οικονομικών εντύπων τού πλανήτη, φτάνει να ξεπερνά και το 50%. Πολλοί αναλυτές, αλλά και οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες αντιτίθενται σε ένα μεγαλύτερο haircut, υποστηρίζοντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ένα από τα συνολικά έξι σενάρια που εξετάζονται προβλέπει τη διατήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου η οποία ωστόσο εκτιμάται πως θα αυξήσει το δημόσιο χρέος στο 199% του ΑΕΠ, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από τις επίσημες προβλέψεις της Ε.Ε. Και του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός υπουργός οικονομικών Τ. Geithner δήλωσε ότι όταν συμφωνούν η Γερμανία και Γαλλία μπορεί να βρεθεί μια λύση.
Η ομάδα των υπουργών οικονομικών των G20 ζήτησε από το ΔΝΤ να εξετάσει τρόπους ώστε να ενισχύσει περαιτέρω οικονομικά τις αδύναμες χώρες.
Ωστόσο ο αμερικανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι ακόμη δεν χρειάζεται το ΔΝΤ να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο αν πρώτα δεν αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Γενικώς ωστόσο οι απόψεις για τον ρόλο του ΔΝΤ δεν φαίνεται να βρήκε πολλούς υποστηρικτές καθώς και ο Βρετανός υπουργός οικονομικών Osbone ότι δεν είναι αρνητική η Βρετανία στην αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο στην προσπάθεια της ευρωζώνης να λύσει τα προβλήματα της.
Στο μεταξύ, η G20 συμφώνησε πως οι χώρες με πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Κίνα, πρέπει να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση, καθώς και ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα πρέπει να συνεζίσουν τις προσπάθειες για να γίνουν τα νομίσματά τους πο ευέλικτα.
Τέλος, μια από τις επιλογές που εξετάζονται είναι το EFSF να εγγυάται το 25% των νέων ομολόγων που εκδίδουν οι προβληματικές χώρες, σε μια προσπάθεια να υπάρχει κάποια προστασία για τους επενδυτές, και με την ελπίδα ότι αυτό θα προσελκύσει και άλλους αγοραστές.

Lagarde: Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί

"Είναι ξεκάθαρο ότι σε σχέση με τη συνάντησή μας τρεις εβδομάδες πριν στην Ουάσινγκτον η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Έαν υπήρξε όποια αλλαγή, αυτή ήταν αρνητική. Η αδύναμη ικονομική κατάσταση των ανεπτυγμένων οικονομιών πλέον επεκτείνεται και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες", δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στα πλαίσια της G20, Christine Lagarde.
Η ίδια στηρίζει τα λεγόμενά της στο γεγονός ότι πλέον και οι αναπτυσσόμενες οικονομιές επηρεάζονται από την κρίση στην Ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ θα προτείνει τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου προληπτικού οργάνου για την προστασία των ισχυρών οικονομιών από τις εξελίξεις στην επόμενη συνάντηση της G20 (Νοέμβριο στις Κάννες), συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Rehn: Δεν θα οριστικοποιηθεί το 2ο πακέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής

Το γεγονός ότι το 2ο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν θα οριστικοποιηθεί την 23η Οκτωβρίου, ημέρα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των οικονομικών, Olli Rehn, στα πλαίσια της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της ομάδας της G20 στο Παρίσι.
"Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στις “βασικές αρχές” του δεύτερου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μετά από εβδομάδες", δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τον EFSF σχολίασε
πως οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν τρόπους να ενισχύσουν τη δυναμική και την ευελιξία του μηχανισμού.
Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί τρόπος να γίνει ότι καλύτερο γίνεται με τις δυνατότητες του
EFSF, τόνισε ο Rehn.


G20: To ΔΝΤ χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια ύψους 350 δις δολ, αν η κρίση μεταδοθεί σε Ιταλία και Ισπανία

(upd6) Νέα κεφάλαια ύψους 350 δις δολαρίων χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει οικονομική στήριξη στις χώρες - μέλη του. Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ομάδας της G20 τόνισε ότι "τα κεφαλαια αυτά θα είναι απαραίτητα σε περίπτωση μετάδοσης της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία".
Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη συνάντηση της G20 στο Παρίσι, αναφέρουν πως οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να προσφέρουν στις τράπεζές τους την απατούμενη ρευστότητα αν χρειαστεί, σε σημερινό ανακοινωθέν της ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου που επικελείται το Dow Jones Newswires.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, "καλωσορίζουμε τις μεταρρυθμίσεις της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου", επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της G20.
Από χθες, σχετικές πηγές επισήμαναν πως το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν θα είναι μέρος του πακέτου διάσωσης της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
"Προτείνουμε την επιβολή 3μηνιάιων έως 6μηνιάιων πιστωτικών γραμμών στις "υγιείς χώρες", τόνισε ο αξιωματούχος της G20, ενώ συμπλήρωσε πως δεν θα ληφθεί σύντομα απόφαση για την ενίσχυση του ΔΝΤ.
"Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή κρίση είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για να το λύσει μόνη της η Ευρώπη. Για να λυθεί το πρόβλημα όπως πρέπει χρειάζονται αμερικανικά και κινεζικά κεφάλαια, κάτι που συνεπάγεται την εμπλοκή του ΔΝΤ", τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος της G20 επισήμανε ότι οι τράπεζες που δεν μπορούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους μέσω των αγορών θα βοηθηθούν. "Θα διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν πλήρη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Οι κεντρικές τράπεζες πρόσφατα προχώρησαν σε αποφασιστικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και είναι πάντα έτοιμες να προσφέρουν την απατούμενη ρεστότητα"
Στο μεταξύ, ο Βραζιλιάνος Υπ. Οικονομικών, Guido Mantega, επισήμανε ότι τα BRICS συγκλίνουν με τη Γαλλία, στο ζήτημα της ενίσχυσης του Ταμείου, ενώ δεν περιμένει απόφαση ριζικών αλλαγών στη Σύνοδο της ομάδας της G20, ο Ρώσος Υφυπ. Οικονομικών, Sergei Storchak.
Με την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, το Ταμείο θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες που γίνονται να περιοριστεί το ντόμινο που ξεκίνησε από την Ελλάδα και τώρα απειλεί την Ιταλία και την Ισπανία. Επίσης τα νέα αυτά κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ενας από τους στόχους είναι να βοηθήσουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες τους Ευρωπαίους χωρίς να αγοράσουν απευθείας ευρωπαϊκό κρατικό χρέος.
(πρώτη ενημέρωση 14/10 16:20 μ.μ.)


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου