Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Σόιμπλε: «Γαλλια και Γερμανία έχουμε μια κοινή γραμμή»

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/

Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 20 ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών που διεξάγεται στο Παρίσι, οι δύο χώρες έκαναν επίδειξη ενότητας.

Κοινή γραμμή θα ακολουθήσουν Γαλλία και Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Γαλλια και Γερμανία έχουμε μια κοινή γραμμή και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε από κοινού να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό νόμισμα έτσι ώστε αυτό να είναι ένα σταθερό νόμισμα», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε».

Σε πολλά ωστόσο ανοιχτά θέματα η επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της G20 θεωρείται δύσκολη υπόθεση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών ή η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.
Προηγουμένως ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε καλέσει σε γεύμα εργασίας το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν. «Ο πρόεδρος μας έκανε την τιμή να μας καλέσει σε γεύμα. Και μιλήσαμε για όλα τα θέματα πολύ ανοιχτά», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Γαλλογερμανική σύμπνοια στο ΠαρίσιΓαλλογερμανική σύμπνοια στο ΠαρίσιΟ γερμανός υπουργός παραπέμπει σε μια κοινή γαλλογερμανική γραμμή για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου που στην παρούσα φάση δέχεται ισχυρά πλήγματα. Οι ανησυχίες εντείνονται. Εκτιμάται ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα αντέξουν νέα σοκ. Το ενδεχόμενο ενός ντόμινο είναι ορατό. Και αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν, υποστηρίζει ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι
«θα πρέπει να διασφαλιστεί η ενίσχυση με τα απαιτούμενα κεφάλαια των συστημικά σημαντικών τραπεζών» .

Το ίδιο ζητά και ο γάλλος υπουργός, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων στο 9% προκειμένου να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απωλειών από τα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν.

Να μειωθούν μερίσματα και μπόνους

Να μειωθούν τα μερίσματα προς τους μετόχους των τραπεζών ζητά ο Φρ. ΜπαρουάνΝα μειωθούν τα μερίσματα προς τους μετόχους των τραπεζών ζητά ο Φρ. ΜπαρουάνΚαι όσο αυτό δεν γίνεται δεν θα πρέπει να καταβάλλονται μερίσματα στους μετόχους. «Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν αποτελέσματα στους ισολογισμούς τους χωρίς να περιορίσουν τις πιστώσεις σε ιδιώτες. Θα πρέπει όμως να περιορίσουν τα μερίσματα και τα μπόνους», δήλωσε ο κ. Μπαρουάν.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει τη γαλλική πρόταση ο πρόεδρος της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν. «Ας περιμένουμε να συγκεκριμενοποιηθεί η πρόταση», λέει προς το παρόν.
Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με πόρους του μηχανισμού στήριξης, EFSF. Και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, είναι βέβαιο ότι οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερα από τους Γερμανούς το ενδεχόμενο να στηρίξει ο EFSF την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Reuters

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου