Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΜΕ ΓΙΑ Β' ΓΥΡΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ Αέριο με γεωπολιτικά κριτήρια

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολύ σύντομα θα επισκεφθεί την πλατφόρμα της Noble στο οικόπεδο 12. Πρόκειται για επίσκεψη ουσίας, αλλά χωρίς να της λείπει το επικοινωνιακό στοιχείο, μιας και αναμένεται να τύχει κάλυψης όχι μόνο από τα κυπριακά ΜΜΕ, αλλά και από τα διεθνή ΜΜΕ. Σε ό,τι αφορά το επικοινωνιακό της μέρος, πιστεύεται ότι η επίσκεψη θα δώσει ακόμα μία μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλει το Προεδρικό να υποβαθμίσει την ένταση της κριτικής που δέχονται Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ μετά την έκρηξη στο Μαρί και το πόρισμα Πολυβίου.
Επί της ουσίας, η επίσκεψη του Προέδρου, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέφανου Στεφάνου στον «Π», «κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στέλνει ένα αποφασιστικό μήνυμα ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης».
               


Πρώτα το κοίτασμα
Η ολοκλήρωση της γεώτρησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Noble, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Στο μεταξύ, η διυπουργική επιτροπή υπό τον Νεοκλή Συλικιώτη προχωρεί σε δομημένο διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με διττό στόχο:
  • Τη δημιουργία του χερσαίου ενεργειακού κέντρου, το οποίο έχει αποφασισθεί ότι θα ανήκει στο Δημόσιο, με συμμετοχή βέβαια και ιδιωτών. Επί του θέματος αυτού άρχισαν να διερευνώνται όλα τα σενάρια (στο επίκεντρο η εξεύρεση πόρων).
  • Η εμπορία του φυσικού αερίου και η μετατροπή της Κύπρου σε διαμετακομιστικό σταθμό για πώληση υγραερίου κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον ευρύτερο σχεδιασμό της μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο συμπεριλαμβάνονται και άλλες επενδύσεις, όπως αυτή της Vittol. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο προχωρεί, αφού πρόσφατα επιλύθηκαν διάφορα πολεοδομικά προβλήματα που προέκυψαν.
Η Κυβέρνηση, επιπλέον, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για κοινή επένδυση στη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, μιας και τα κοιτάσματά μας στο οικόπεδο 12 γειτνιάζουν. Ήδη με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η διπλωματική συμφωνία τής από κοινού χρήσης του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12 (utilization agreement), που ετοιμάζεται από τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών. Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή, τα δικαιώματα του Ισραήλ στο οικόπεδο 12 υπολογίζεται ότι φτάνουν στο 15% του όλου κοιτάσματος.

Το Ισραήλ
Στη γείτονα χώρα οι υποδομές αλλά και ο δημόσιος διάλογος για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στο Λεβιάθαν και στο Ταμάρ είναι πολύ πιο προχωρημένες. Το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Κύπρο εξακολουθεί μεν να είναι στο επίκεντρο, αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Οι οικολόγοι της χώρας π.χ. υποστηρίζουν ότι το Λεβιάθαν δεν πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης, αλλά να αφεθεί ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Υπάρχει επίσης η άποψη από ισχυρά συμφέροντα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου για την αποϋγροποίηση του φυσικού αερίου. Η Αίγυπτος έχει μπει στη βιομηχανία αυτή εδώ και μια δεκαετία και ήδη εξάγει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου κυρίως στην Ισπανία. Το μεγάλο πλεονέκτημα βέβαια της Κύπρου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, σε σχέση με την Αίγυπτο, είναι ότι η χώρα μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος έχει όλα τα φόντα να μπει στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ, να τύχει χρηματοδότησης και να έχει προνομιακή μεταχείριση μεταξύ των εταίρων της.

Ο δεύτερος γύρος
Σύντομα η Κύπρος αναμένεται να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα υπόλοιπα 11 οικόπεδά της στη νότια ΑΟΖ της. Ενώπιον του υπουργείου Εμπορίου υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένας μεγάλος κατάλογος εταιρειών που έχουν επιδείξει προκαταρκτικό ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες κολοσσοί όπως η Exxon Mobile και η Gasprom. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εμπορίου, στον κατάλογο βρίσκονται επίσης η βρετανική
BP και η γαλλική TOTAL, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και αρκετές μικρομεσαίες εταιρείες εξόρυξης.
Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθούν οι άδειες, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα είναι οικονομικά μεν, αλλά και γεωστρατηγικά. Το ερώτημα που τίθεται εδώ βέβαια είναι: ποιος και με ποια κριτήρια θα χαράξει αυτήν τη γεωστρατηγική πολιτική;

Κυπριακό και αέριο
Μέσα από συνεχείς δηλώσεις της, η υπουργός εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου έχει στείλει σαφέστατα το μήνυμα ότι η εξόρυξη του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία και όχι κατάρα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αν η Τουρκία αντιμετωπίσει το θέμα αυτό θετικά και προχωρήσει σε κινήσεις στο Κυπριακό, τότε αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στην περιοχή.
Προς το παρόν η Τουρκία κινείται σε μια πειρατική λογική, στέλνοντας το «Πίρι Ρέις» και τα αντιτορπιλικά της στην περιοχή, αλλά η αξία αυτής της κίνησης θα τελειώσει εάν ο δεύτερος κύκλος αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδειχθεί πετυχημένος. Αν, για παράδειγμα, αναλάβουν εξορύξεις στα κυπριακά οικόπεδα εταιρείες όπως η Exxon Mobile (ΗΠΑ), η Gasprom (Ρωσία), η BP (Αγγλία) και η TOTAL (Γαλλία), τότε το παιχνίδι της Τουρκίας τελειώνει οριστικά. Αυτό που επιχειρεί σήμερα η Τουρκία είναι να αποτρέψει -προκαλώντας φόβο και κυρίως ρίσκο- τις εταιρείες αυτές να μπουν στη διαδικασία της εξόρυξης του κυπριακού φυσικού αερίου. Το ίδιο παιχνίδι εξάλλου έπαιξαν με μεγαλύτερη επιτυχία στον πρώτο γύρο αδειοδότησης, εκβιάζοντας τους ενεργειακούς αυτούς κολοσσούς. Τότε απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Δυστυχώς για την Τουρκία το παιχνίδι τους χάλασε η αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων εταιρεία Noble.

Προς το παρόν η Τουρκία κινείται σε μια πειρατική λογική, στέλνοντας το «Πίρι Ρέις» και τα αντιτορπιλικά της στην περιοχή, αλλά η αξία αυτής της κίνησης θα τελειώσει εάν ο δεύτερος κύκλος αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδειχθεί πετυχημένος
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Κυβέρνηση έχει σαφείς διαβεβαιώσεις από όλες τις σημαντικές χώρες που ενδιαφέρονται μέσω εταιρειών τους για εξορύξεις ότι θα εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέβασε και τους τόνους της κριτικής του κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Μεσοπρόθεσμα η Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή -κι αν ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων της Κύπρου αποδειχθεί επιτυχής-, θα αναγκασθεί να αναδιπλωθεί έχοντας δυνατότητα δύο κατευθύνσεων: Είτε να συνεχίσει να είναι απόλυτη, ζητώντας αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω του οποίου θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα της βορείου ΑΟΖ της Κύπρου, εάν βέβαια υπάρχουν και εάν της επιτραπεί να τα εκμεταλλευθεί. Είτε να κινηθεί σε μια μετριοπαθέστερη λογική με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανέναρξη των ενταξιακών της συνομιλιών με την ΕΕ. Εντός του 2012 και κυρίως το 2013, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει την ίδια ευελιξία κινήσεων με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται φέρουν την Τουρκία να μπαίνει σε έναν κύκλο οικονομικής στασιμότητας, με απροσδιόριστες ακόμα συνέπειες για τη χώρα.

Η Ρωσία
Πολλά ερωτηματικά πάντως έχουν δημιουργηθεί από το ενδιαφέρον της Gasprom για το κυπριακό αέριο από τη στιγμή που η εταιρεία αυτή είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε ό,τι αφορά χερσαίες εξορύξεις και μεταφορά φυσικού αερίου. Πολλοί αναλυτές μάλιστα τις τελευταίες μέρες κάνουν λόγο για διαπλοκή συμφερόντων μεταξύ της Ρωσίας και της Κυβέρνησης Χριστόφια στο θέμα του φυσικού αερίου, αναμειγνύοντας στην ανάλυσή τους και το ρωσικό δάνειο των 2,5 δις προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτό το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αναφέρει στον «Π» «ότι δεν υπάρχει καμιά διασύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων. Οι Ρώσοι ουδέποτε έθεσαν όρο το δάνειο για να τους δοθεί φυσικό αέριο».
Το πρόβλημα με τη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, είναι γεωστρατηγικό και ίσως προκαλέσει προβλήματα ακόμα και στη δυνατότητα της Κύπρου να χαράξει ανεξάρτητα την εξωτερική της πολιτική. Αν π.χ. η εμπλοκή της Ρωσίας έχει το στοιχείο της συμμετοχής στη διαμόρφωση πολιτικής στη διάθεση του φυσικού αερίου, είναι σίγουρο ότι πρωταρχικός της στόχος θα είναι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, επειδή τη θεωρεί αντίπαλο στο κεφάλαιο της ενέργειας. Εκ πρώτης όψεως αυτό μπορεί να ηχεί ευχάριστο στα αφτιά των Κυπρίων, που βλέπουν σήμερα την Τουρκία να παρανομεί στην περιοχή. Την ίδια όμως στιγμή κάτι τέτοιο θα αντιστρατευόταν βάναυσα την εκπεφρασμένη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού. Θα μας έφερνε επίσης σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα, που δεν βλέπουν με αρνητικό μάτι τη δημιουργία του αγωγού Nabucco μέσω της Τουρκίας για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό μονοπώλιο.




Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
16/10/2011 - 11:28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου