Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Τελεσίγραφο 8 ημερών στην ευρωζώνη δίνει η G20

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Έντονες πιέσεις στην ευρωζώνη, να ενεργήσει αποφασιστικά μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, άσκησαν οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20.



Σε ασυνήθιστα άμεση γλώσσα, οι μετέχοντες στη συνεδρίαση ανακοίνωσαν ότι περιμένουν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου να «αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις σημερινές προκλήσεις μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».
Πάντως, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, που προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με τρόπο που να περιοριστούν οι επιβλαβείς συνέπειες, καθώς και για την προστασία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Οι χώρες της G20 που δεν προέρχονται από την ευρωζώνη υπογράμμισαν το πλήγμα που έχει προκαλέσει η ευρωπαϊκή κρίση στην οικονομία τους και ζήτησαν την άμεση ανάληψη δράσης από την ευρωζώνη.
«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να τερματίσει την κρίση, σε διαφορετική περίπτωση θα επηρεαστούν οι αναδυόμενες οικονομίες, που έχουν πετύχει ισχυρή ανάπτυξη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας,Χουν Αζούμι.
Από την πλευρά του, ο καναδός ομόλογός του, Τζιμ Φλάχερτι, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης θα αυξηθεί δραματικά, εάν η Σύνοδος Κορυφής αποτύχει στους στόχους της.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ Όσμπορν δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ομόλογοί του, φεύγοντας από το Παρίσι, δεν τους μένει κανένα περιθώριο παρεξήγησης ώστε να αντιληφθούν τις πιέσεις που υπάρχουν να δώσουν λύση στην κρίση.
Επίσης, ο αμερικανός Τίμοθι Γκάιτνερ, που οι ευρωπαίοι συνάδελφοί του δεν του είχαν επιφυλάξει και τις καλύτερες των υποδοχών στην Πολωνία, υποστήριξε ότι ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι τελευταίες κινήσεις της Ευρώπης εμπεριέχουν σωστά στοιχεία, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο ίδιος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε Παρίσι και Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι όταν οι δυο πλευρές «συμφωνούν σε ένα σχέδιο και αποφασίσουν να δράσουν, τότε τα μεγάλα πράγματα γίνονται δυνατά» και συμπλήρωσε ότι «έχει ενθαρρυνθεί από την ταχύτητα και την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται».
Για διεύρυνση του ΔΝΤ
Πάντως, η πρόταση των αναδυόμενων οικονομιών για διεύρυνση των κεφαλαίων του ΔΝΤ για να βοηθηθεί η Ελλάδα προσέκρουσε στην αντίδραση πολλών χωρών, με πρώτη τις ΗΠΑ, με τον Γκάιτνερ να ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο διαθέτει «πολύ σημαντική οικονομική δύναμη».
Οι τράπεζες διχάζουν Παρίσι και Βερολίνο
Η Γερμανία και η Γαλλία επιχειρούν να δώσουν «σάρκα και οστά» στο σχέδιο που θα επιλύσει την κρίση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.
Το σχέδιο αναμένεται ότι θα προβλέπει ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, μείωση του ελληνικού χρέους για να καταστεί βιώσιμο και αύξηση της δύναμης του μηχανισμού στήριξης.
Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο. Ωστόσο, διαβλέπουν κινδύνους για τις τράπεζες, που θα κληθούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσα σε μια παραπαίουσα ανάπτυξη, ενώ εκτιμούν ότι η μείωση του ελληνικού χρέους είναι πολύ μεγάλη για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.
Την ίδια ώρα, οι ιδιώτες, δια του επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλλάρα, αντιδρούν σε ένα «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21%, που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου