Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Τουρκία: Ετοιμάζεται για επίδειξη δύναμης στην Κύπρο

Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/

Οκτώβριος 16, 2011.

Στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας, επικρίνει την Άγκυρα για την ελευθερία της έκφρασης, την κακομεταχείριση των μειονοτήτων της και τη φυλάκιση των δημοσιογράφων.

 Η Άγκυρα απέρριψε την κριτική αυτή και εξέφρασε την αυξανόμενη απογοήτευσή της για την επιλεκτικότητα των Βρυξελών.


Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω από 50 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι. Ωστόσο, ο Εργκεμέν Μπαγίς, ο Τούρκος υπουργός για την ένταξη στην ΕΕ, ισχυρίζεται ότι οι Βρυξέλλες  βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.

«Αν θεωρήσεις ότι η έκθεση είναι μια φωτογραφία της Τουρκίας, θα μπορούσα να πω ότι το μοντέλο της κάμερας που πήρε  τη φωτογραφία είναι πολύ παλιό» είπε ο Μπαγίς. «Νομίζω ότι είναι καιρός για την Ευρώπη να αλλάξει φακό και να επικεντρώνεται καλύτερα».

Η σκληρή αντίδραση είναι η πρόσφατη ένδειξη της αυξανόμενης επιθετικότητας της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Semih Idiz διπλωματικό ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.

Από τότε που η Γαλλία και η Γερμανία αντέδρασαν για την ένταξη της Τουρκίας, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε λογικό συμπέρασμα για το πώς τα πράγματα άρχισαν πριν από τρία χρόνια, είπε ο
Idiz.
«Κανείς στην Τουρκία δεν βάζει στο νου του την ιδέα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ σύντομα. Και αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη δεν προσφέρει η ίδια μια τέτοια ενθαρρυντική εικόνα».

Απειλείται η Κύπρος

Στην έκθεση επικρίνεται η Άγκυρα για την ολοένα και πιο σκληροπυρηνική στάση της προς την Κύπρο, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον περασμένο μήνα, τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν σταλεί  στο νησί σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη για την έρευνα φυσικού αερίου που προβαίνει η Λευκωσία στα χωρικά της ύδατα. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι  μια τέτοια έρευνα θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους.

Η Άγκυρα βλέπει  το ρόλο της ως μια περιφερειακή δύναμη με παγκόσμιες φιλοδοξίες. Αλλά, μια τέτοια φιλοδοξία θα μπορούσε να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για την Ευρώπη.

Ο πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν προειδοποιεί ότι με τις  φιλοδοξίες της Άγκυρας μειώνονται οι πιθανότητες για ένταξή της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς είναι έτοιμη να κάνει μια επίδειξη της δύναμής της στις Βρυξέλλες,  με επίθεση στην Κύπρο.

Παρατηρητές προειδοποιούν τις Βρυξέλλες ότι θα μπορούσαν να υποστούν το μένος της νέας αυτοπεποίθησης της Τουρκίας με την κρίση που σιγοβράζει πάνω από την Κύπρο, κάτι το οποίο θα αναφανεί στους προσεχούς μήνες.

--
Πηγή: TurkeyNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου