Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία Merkel - Sarkozy για αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε.

Σε συμφωνία για την αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε., με στόχο την υιοθέτηση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων από τις χώρες - μέλη της ευρωζώνης, κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Παρίσι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τον κανόνα του μέγιστου ορίου ελλείμματος 3% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους, καθώς και στην ενδυνάμωση του χρυσού κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για όλες τις χώρες μέλη της νομισματικής ένωσης. Με βάση τη νέα συνθήκη, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.



"Θέλουμε αυτόματες κυρώσεις για τις περιπτώσεις που παραβιάζεται ο κανόνας για ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε. "Θέλουμε έναν χρυσό κανόνα που θα ενισχυθεί και θα εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι προϋπολογισμοί και των 17 κρατών να έχουν συνταγματικές διατάξεις που θα διασφαλίζουν ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί κινούνται σε ένα μονοπάτι προς την ισορροπία".

Οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ενώ το γαλλογερμανικό σχέδιο θα συζητηθεί στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

"Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πολύπλοκη. Θα περιγράφεται σε επιστολή και θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy την Τετάρτη", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Sarkozy σημείωσε παράλληλα ότι περιμένει το περίγραμμα για τις τροποποιήσεις στη συνθήκη να έχει συμφωνηθεί μέχρι το Μάρτιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσαν εξάλλου ότι θα προτιμούσαν οι αλλαγές στις συνθήκες να συμφωνηθούν και από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. αν και διευκρίνισαν ότι ενδεχομένως να εξετάσουν το ενδεχόμενο ένας μικρότερος αριθμός χωρών να προχωρήσει με τις αλλαγές.

"Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση όπως είναι μέχρι σήμερα. Θα προτιμούσαμε μια συνθήκη και για 27 μέλη της Ε.Ε… αλλά είμαστε ανοικτοί και σε μια συνθήκη μεταξύ των 17 μελών της Ευρωζώνης η οποία θα είναι ανοικτή και σε άλλα κράτη που θέλουν να ακολουθήσουν", σημείωσε ο Sarkozy.

"Χρειαζόμαστε δομικές αλλαγές", δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και πρόσθεσε. "Χρειαζόμαστε αλλαγές στις συνθήκες με την έννοια ενός δεσμευτικού φρένου στο χρέος που θα είναι τυποποιημένο για ολόκληρη την Ευρώπη και θα επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να διασφαλίζεται ότι η κάθε χώρα θα τηρεί τα κριτήρια του ελλείμματος και θα διατηρεί το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης στο σύνολο του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνθηκών".

Αναφερόμενη στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε εξάλλου ότι "δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις μας". Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε παράλληλα την αντίθεση της Γερμανίας στην ιδέα των ευρωομολόγων.

Στο γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπονται επίσης μηνιαίες συναντήσεις των ηγετών της Ευρωζώνης, αλλά και άλλων κρατών που επιθυμούν να συμμετάσχουν, για τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου