Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η νέα Δούμα θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει χωρίς συμβιβασμούς

Οι εκλογές της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκαν. Τα τελικά αποτελέσματα για τις προτιμήσεις των Ρώσων θα ανακοινωθούν σε 3 βδομάδες.
 Όμως ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Τσούροφ από το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ποια κόμματα θα είναι κοινοβουλευτικά την επόμενη πολιτική σαιζόν:
- Προκαταρκτικά η «Ενωμένη Ρωσία» μπορεί να διεκδικήσει 238 έδρες στην Κρατική Δούμα 6ης σύγκλισης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΡΟ) – 92, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν οι έδρες του. Η «Δίκαιη Ρωσία» μπορεί να πάρει 64 έδρες, ενώ είχε 38. το LDPR (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας) είχε 40 έδρες και σήμερα μπορεί να διεκδικεί 56.

Στους υπολογισμούς της η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή βασιζόταν στα αποτελέσματα από την καταμέτρηση ως εκείνη τη στιγμή του 96% των ψηφοδελτίων. Όπως σημείωσε ο Τσούροφ, ο αριθμός των άκυρων για διάφορους λόγους ψηφοδελτίων ανήρθε σχεδόν στο ένα εκατομμύριο, που αντιστοιχεί με το 1,5% του συνολικού αριθμού εκλογέων. Πρόκειται για μεγάλο ποσοστό, όμως στη Ρωσία αυτός ο δείχτης είναι μικρότερος, από ολόκληρη σειρά ευρωπαϊκών κρατών, τόνισαν στην ΚΕΕ.
Άλλο ένα θέμα, στο οποίο εφίστησαν την προσοχή στην ΚΕΕ, είναι ο αριθμός των καταγγελιών για την παραβίαση της νομοθεσίας κατά τη διάρκεια των εκλογών. Οι καταγγελίες είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τα παλιά χρόνια, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΕ Στανισλάβ Βαβίλοφ.
Είναι ενδιαφέρον το ότι αυτή τη φορά ουσιαστικά δεν ακούγονται επικρίσεις από μέρους των ξένων παρατηρητών. Βέβαια, πολλοί ξένοι παρατηρητές τόνισαν ότι στα περισσότερα εκλογικά τμήματα στις περιοχές της χώρας ψηφίζουν με τον παλιό τρόπο – χωρίς οποιεσδήποτε «ομιλούσες κάλπες» και άλλες καινοτομίες. Όμως αυτό δεν εμπόδισε τη διαδικασία, θεωρεί ο εκπρόσωπος του Βελγίου Φρανκ Έλεϊρμαν:
- Σήμερα είδαμε ότι η Ρωσία είναι εντελώς σύγχρονο δημοκρατικό κράτος. Με τόσο μεγάλο αριθμό ωριαίων ατράκτων, όπως στη χώρα σας, είναι δύσκολο να διεξαχθούν δεόντως οι εκλογές. Όμως όλα ήταν οργανωμένα άριστα. Κανονικά, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα. Βέβαια, είδα μόνο τμήματα χωρίς ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Όμως ξέρω ότι εισάγετε εντατικά νέες τεχνολογίες.
- Συνολικά στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές θέλησε να ψηφίσει πάνω από το 60% των εκλογέων. Και σχεδόν οι μισοί από αυτούς υποστήριξαν την «Ενωμένη Ρωσία». Πρόκειται για μικρότερο ποσοστό, από τις προηγούμενες εκλογές, όμως το κόμμα αυτό εξακολουθεί να είναι το πιό δημοφιλές στη Ρωσία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ:
Το κόμμα έδωσε τη μάχη αντάξια και έφερε αποτελέσματα ανάλογα  με την πολιτική του επιρροή. Και αυτός ο συσχετισμός που θα πάρουμε στην Κρατική Δούμα, αντικαθρεπτίζει τον πραγματικό πολιτικό συσχετισμό των δυνάμεων στη χώρα. Εμείς σε οποιαδήποτε περίπτωση λαμβανομένου υπόψη του πιό πολύπλοκου σχήματος της Δούμας θα αναγκαστούμε σε ορισμένα θέματα να προχωρούμε σε συμφωνίες συνασπισμού. Είναι πράγμα κανονικό. Είναι πραγματικός κοινοβουλευτισμός. Είναι πραγματική δημοκρατία. Και οι ομόλογοί μας, ηγέτες των αντίστοιχων κομμάτων, είπαν ότι είναι πρόθυμοι
 για τέτοια συνεργασία. Χαίρομαι γι΄αυτό, γιατί αυτό σημαίνει ότι η δημοκρατία μας ενισχύεται.
Από τώρα και στο εξής η παρακολούθηση των πολιτικών και νομοθετικών διαδικασιών στη Ρωσία θα είναι πιό ενδιαφέρουσα.
Δεν ξεπέρασαν το όριο του 7% τρία κόμματα – το «Γιάμπλοκο», η «Δίκαιη Υπόθεση» και οι «Πατριώτες Ρωσίας». Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα κόμματα δεν θα είναι αισθητά στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

ΠΗΓΗ greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου