Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Λ. Παπαδήμος: Η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ


Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στις ομιλίες τους επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας αλλά και τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος: «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν μακρόχρονους και στενούς δεσμούς φιλίας που είναι θεμελιωμένοι σε κοινές αξίες και στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία. Στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία η οποία επεκτείνεται πέραν των ορίων της Ελλάδας και της Ευρώπης, η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα υπήρξε σημαντική, συνεπής και σταθερή. Και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ και στο μέλλον. Στη σημερινή συνάντηση θα έχουμε την ευκαιρία για ουσιαστικές και παραγωγικές συζητήσεις σε σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών».
Και συνέχισε: «Θα συζητήσουμε πως μπορούμε να προωθήσουμε τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις. Θα έχουμε επίσης ανταλλαγή απόψεων για σοβαρά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και τις συντονισμένες προσπάθειές μας σε αυτά τα θέματα. Θα δοθεί ειδική προσοχή στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο, την βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια. Αυτοί είναι τομείς όπου η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπαδήμος.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πήρε τον λόγο έπειτα και ανέφερε: «Εκ μέρους του κ. προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) με τον οποίο γνωρίζω ότι έχετε ήδη μιλήσει, είμαι εδώ για να μεταφέρω μήνυμα αλληλεγγύης, καθώς αντιμετωπίζετε δύσκολα ζητήματα με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο που μπορούμε την Ελλάδα. Όπως επισημάνατε κ. πρωθυπουργέ, είμαστε φίλοι για πάρα πολύ καιρό, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, παραμένουμε σύμμαχοι και είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η Ελλάδα να περάσει μέσα από αυτή την οικονομική κρίση και να παραμείνει ισχυρή και ζωτικής σημασίας μέλος της ΕΕ. Είναι μια δύσκολη δουλειά αλλά όλα τα κόμματα και ο λαός της Ελλάδας φαίνεται ότι συμφωνούν να σας στηρίξουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι' αυτή την κατάσταση. Έχουμε και άλλα κοινά ενδιαφέρονται και κοινές ανησυχίες και θα συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το Αιγαίο μέχρι τα Βαλκάνια, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Πιστεύω ότι μέσα στις δυσκολίες υπάρχουν πάντα ευκαιρίες και θαρρώ πως μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα», είπε από τη μεριά του ο κ. Μπάιντεν.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου