
Από το zougla
Με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά, το μεσημέρι της Δευτέρας το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Η απόφαση του Δικαστηρίου σε καμία περίπτωση δεν επιλύει τη διαφορά των δύο χωρών ως προς την ονομασία, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον όρο Μακεδονία που θέλησε να υιοθετήσει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, όταν κήρυξε την ανεξαρτησία της, το 1992.
Πατήστε εδώ και διαβάστε όλη την απόφαση
Πατήστε εδώ και διαβάστε το μεταφρασμένο κείμενο

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παρ. 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, και συγκεκριμένα με την κυβέρνηση Καραμανλή. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται πως η ΠΓΔΜ έχει δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε οργανισμούς όπου η επιλογή των μελών γίνεται με ψηφοφορία.
Πατήστε εδώ και διαβάστε την προσφυγή
Παράλληλα, με 15 ψήφους έναντι 1 απέρριψε όλα τα άλλα αιτήματα της ΠΓΔΜ για επιβολή μελλοντικών μέτρων από το Δικαστήριο.
Στην απόφασή του, που είναι τελική, χωρίς δικαίωμα έφεσης, και δεσμευτική για τις δύο πλευρές, το

Η ανάγνωση του σκεπτικού και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη διαφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όσον αφορά στο ελληνικό βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008, διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.
Αναμένεται με ενδιαφέρον εάν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, προβεί σε επικοινωνιακή αντεπίθεση, προκειμένου να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα.
Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών

Η απόφαση της Χάγης δεν επηρεάζει το ΝΑΤΟ
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων δεν πρόκειται να επηρεάσει τη στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δηλαδή τον διεθνή οργανισμό, τις θέσεις του οποίου κατεξοχήν η πλευρά των Σκοπίων επιδίωκε να επηρεάσει μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου.
Διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά το ΝΑΤΟ καθώς το ζήτημα αποτελεί διμερή διαφορά μεταξύ μιας χώρας μέλους και μίας υποψήφιας χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου